Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε...

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

Είναι ζήτημα πόσοι από τους Έλληνες σήμερα συνεχίζουν ελπίζουν ή έστω το τολμούν. Αντίθετα, επιμένουν οι πολιτικοί μας, αλλά δεν είναι οι μόνοι. Ο Μέγας Ναπολέων χαρακτήριζε κυνικά «κάθε leader, dealer... της Ελπίδας», και ακόμη και ο Bull Clinton θεωρείται ότι κέρδισε και τις δύο θητείες του στο Λευκό Οίκο με μότο «την πίστη σε έναν τόπο που λέγεται Ελπίδα.»

 

Από την φτερωτή, ρομαντική ιδέα της ελπίδας, όπως ο Emily Dickinson την περιέγραφε, η Ελπίδα σήμερα στα επιστημονικά εργαστήρια έφτασε να αποτελεί- πεζά - ένα εργαλείο. Αλλά και μια δεξιότητα, που υπό συνθήκες και με συγκεκριμένες τεχνικές μπορεί να πραγματωθεί. Επιστημονικά μάλιστα χαρακτηρίζεται μια απλή επιλογή, πολύ λιγότερο τυχαία, και πολύ πιθανά εφικτή, λέει χαρακτηριστικά ο διεθνούς φήμης ψυχολόγος Shane Lopez, που κυκλοφόρησε το βιβλίο του Making Hope Happen. Προηγουμένως με την ερευνητική του ομάδα ο Λοπέζ ολοκλήρωσε μια πρωτοπόρα έρευνα.

Σε παιδιά και ενήλικες, αισιόδοξους ή απαισιόδοξους, οι ειδικοί μέτρησαν τον βαθμό της ελπίδας και αντίστοιχα την παραγωγικότητα, ή τις ακαδημαικές τους επιδόσεις. Σε τέτοιου είδους μελέτες, η ελπίδα μετριέται με βάση ευρέως αποδεκτή κλίμακα της Έρευνας της Ψυχολογίας. Συγκεντρώνοντας μεγάλο όγκο δεδομένων και πραγματοποιώντας ειδική μετα-ανάλυση, κατέληξαν, όπως ανακοίνωσαν, στη συσχέτιση Ελπίδας –Αποτελέσματος με πολύ στερεούς αριθμούς.

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

«Η ελπίδα αποδίδει γύρω στο 14% της παραγωγικότητας της εργασίας και σε ένα 12% σε ακαδημαϊκή επίδοση," δηλώνει ο Lopez, που διευκρινίζει ωστόσο πόσοδιαφορετικό είναι κανείς να ελπίζει, από το να εύχεται απλώςγια κάτι που επιθυμεί.

Τα ευχολόγια για μια επιθυμία μας είναι ελπίδα χωρίς σχέδιο, και αυτό συνήθως δεν οδηγεί πουθενά, επεσήμανε ο κορυφάιος ψυχολόγος.  Και παραθέτει αναλυτικά στο βιβλίο του τα τρία βήματα που κάνουν την ελπίδα πράξη.

Το πρώτο βήμα είναι ο προσδιορισμός του τι ελπίζουμε. Από το απλό και άμεσο, να καταφέρουμε να πηγαίνουμε καθημερινά στο γυμναστήριο π.χ. ή και κάτι μακροπρόθεσμο, όπως το να γίνει αστροναύτης ένα παιδί όταν μεγαλώσει.

Το δεύτερο βήμα είναι το να εξετάσει και να αντιληφθεί κανείς το χάσμα ανάμεσα σ αυτή τη στιγμή που κανείς ελπίζει, και στην πραγμάτωση του στόχου, και να ορίσει μια σειρά από διαδοχικούς, μικρότερους και άμεσους στόχους ώστε να καλυφθεί αυτό το κενό.

Τρίτο βήμα και σημαντικότερο, ο προγραμματισμός για την εκτέλεση όλων των μικρών στόχων, υλοποίησή τους

Ελπίδα! Αλλιώς χανόμαστε... Facebook Twitter

Σχετικές μελέτες με μαθητές στην Πορτογαλία, έδειξαν ότι τα παιδιά που διδάχτηκαν την τεχνική των τριών βημάτων εμφάνισαν σύντομα βελτιωμένα επίπεδα αυτοεκτίμησης, (που μπορεί να χαρακτηρίζεται ως μια όχι και τόσο αντικειμενική μέτρηση), παράλληλα όμως εμφάνισαν και βελτίωση στην βαθμολογία τους, που συσχετίστηκε με την ελπίδα σε πολύ πιο πιο ακριβείς βαθμούς.

Άλλες έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που σκοράρουν στην ελπίδα τους ψηλά, αναπτύσσουν μεγαλύτερη αντοχή και ανοχή στις δυσκολίες, τη δυσφορία ή την ταλαιπωρία που ο δρόμος προς τον στόχο μπορεί να εμφανίζει. Λειτουργούν επίσης οι ίδιοι άνθρωποι πιο ευέλικτα, και μπορεί να ενεργοποιήσουν πληθώρα σχεδίων και εναλλακτικών διαδρομών, σε πείσμα των εμποδίων που θα μπορούσαν να τους έχουν αποκαρδιώσει.

Σε μια μελέτη που ο συγγραφέας του βιβλίου χαρακτηριστικά παρουσιάζει ζητήθηκε από μια ομάδα ενηλίκων και παιδιών να περιγράψουν την Κυριακή το βράδυ την πιο ωραία εκδοχή της εβδομάδας που θα ακολουθούσε, όπως ήλπιζαν να συμβεί. Μερικοί απάντησαν με μέγιστες φιλοδοξίες, και άλλοι με παρόμοιες, αναφέροντας όμως με επίγνωση εμπόδια και ελλείψεις που τους χώριζαν από το να γίνουν αυτά εφικτά.Στην μέση της εβδομάδας, εκείνοι που είχαν προβλέψει τις δυσκολίες, διατηρούσαν πολύ πιο έντονη την αισιοδοξία τους ότι μπορούσαν αυτά που ήθελαν να πραγματωθούν, από εκείνους που απλώς είχαν εκφράσει προσδοκία.

Ο γνωστός «νόμος της έλξης» που παρηγορεί όλους μας, ότι αν θες κάτι πάρα πολύ όλο το σύμπαν συνηγορεί να το αποκτήσεις, ναί είναι σωστός, επιμένει ο Λοπέζ, αλλά δεν το κάνει μόνο του το σύμπαν.

Πρέπει κανείς, κατά τις επιστημονικές υποδείξεις, να ελπίσει σκληρά. Άρα και να προσπαθήσει εξίσου σκληρά.

Με δυο λόγια, γίνεται και η ελπίδα …project!

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Eξαιρετικα ενδιαφερον!!''Ελπιδα με σχεδιο'' ειναι το μυστικο για μια καλυτερη ζωη.Πρεπει οντως καποιος να..ελπισει ΣΚΛΗΡΑΚαι μια λεπτομερεια.Η Emily Dickinson ηταν γυναικα ποιητρια.