Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Συνέντευξη του Βασίλη Τζινιέρη, Hospital Business Unit Lead Greece, Cyprus, Malta της Pfizer Hellas στη δημοσιογράφο Υγείας, Αλεξία Σβώλου

Η Ελλάδα είναι Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα ανθεκτικά μικρόβια στην κοινότητα -λόγω της κατάχρησης αντιβιοτικών εδώ και δεκαετίες- με το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής να εξελίσσεται σε «Λερναία Ύδρα» με πολλά πρόσωπα, όχι μόνο στην κοινότητα αλλά και στα νοσοκομεία.

Ειδικότερα πλήττονται από τα ανθεκτικά μικρόβια (Super bugs) τα πιο νευραλγικά τμήματα των νοσοκομείων, οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, εκεί όπου κρίθηκε και κρίνεται καθημερινά η μάχη ζωής και θανάτου των ασθενών με τον κορωνοϊό. Η πανδημία του SARS CoV2 που σάρωσε τον πλανήτη, δοκιμάζοντας τις αντοχές των υγειονομικών συστημάτων όλων των κρατών –ετοιμοπόλεμων και λιγότερο θωρακισμένων –αναδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο τις βλαβερές μακροπρόθεσμες συνέπειες της μικροβιακής αντοχής, καθώς σε μια υγειονομική κρίση τέτοιων διαστάσεων οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας αποτελούν το ύστατο καταφύγιο των βαρέως πασχόντων. Θέλουμε, λοιπόν, μηδενική μικροβιακή αντοχή στα νοσοκομεία, ώστε αν νοσήσουμε και νοσήσουμε βαριά από μια τέτοια πανδημική λοίμωξη ή από άλλη αιτία, να μην κινδυνέψει η ζωή μας μέσα στη ΜΕΘ λόγω των ανθεκτικών μικροβίων. Η συγκυρία δεν θα μπορούσε να είναι καταλληλότερη για να διαδοθεί το μήνυμα πως η κατάχρηση αντιβιοτικών στην κοινότητα, μέσα στην οικογένεια οδηγεί στον φαύλο κύκλο των ανθεκτικών μικροβίων που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές.


Με πρωτοβουλία της φαρμακευτικής εταιρείας Pfizer Hellas και με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, διεξάγεται διαγωνισμός πρωτότυπου σεναρίου ταινίας μικρού μήκους με τίτλο «Σενάρια Ζωής», ώστε να ευαισθητοποιηθεί το κοινό -οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας- σχετικά με τους κινδύνους που προκαλεί η αυξανόμενη αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά.


Με αφορμή την πρόσφατη ανακοίνωση της μετάθεσης της καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής σεναρίων για τις 17 Αυγούστου 2020, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που έχει προκαλέσει η πανδημία της νόσου Covid-19, συνομιλήσαμε με τον κ. Βασίλη Τζινιέρη, Hospital Business Unit Lead Greece, Cyprus, Malta της Pfizer Hellas, έχοντας το... μικρόβιο της ενημέρωσης στο αίμα μας και θέτοντας καίρια ερωτήματα.


Κ. Τζινιέρη, θέλουμε να μάθουμε, αρχικά, για ποιο λόγο μια φαρμακευτική εταιρεία αποφάσισε να υλοποιήσει μια τέτοια καλλιτεχνική πρωτοβουλία.

Ο σκοπός της εταιρείας μας συμπυκνώνεται στη μικρή αλλά μεγάλης σημασίας φράση «Καινοτομούμε για να αλλάξουμε τις ζωές των ασθενών». Καινοτομούμε, λοιπόν, οδηγούμενοι από την ανάγκη δημιουργίας ενός νέου διαύλου επικοινωνίας με το κοινό.


Όπως γνωρίζετε, η αντοχή των μικροβίων στα αντιβιοτικά είναι από τις μεγαλύτερες υγειονομικές προκλήσεις. Η Pfizer ηγείται στον αγώνα ενάντια στη μικροβιακή αντοχή, προσφέροντας ένα ευρύ φάσμα φαρμάκων και εμβολίων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση των λοιμώξεων, αλλά και συμβάλλοντας στην εκπαίδευση των ιατρών. Σήμερα, στην εποχή της «πληροφορικής επανάστασης», εξίσου σημαντική είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στο πρόβλημα. Αποφασίσαμε λοιπόν να απευθυνθούμε σε αυτό μέσω ενός διαφορετικού για τα δικά μας δεδομένα, αλλά πάντα σύγχρονου και αποτελεσματικού μέσου επικοινωνίας, την τέχνη. Με την τέχνη, «παντρέψαμε» και την επιστήμη καθώς το εγχείρημα τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Λοιμώξεων, της Ελληνικής Εταιρείας Χημειοθεραπείας και της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, οι οποίες θα συμμετάσχουν και στην τελική κρίση των σεναρίων, εξασφαλίζοντας την επιστημονική αρτιότητα.


Ποια είναι η διαδικασία για να συμμετάσχει κάποιος στο διαγωνισμό «Σενάρια Ζωής»; Σχεδιάζετε να προχωρήσετε με παραγωγή ταινίας μικρού μήκους;
Για τα «Σενάρια Ζωής», επιλέξαμε να συνεργαστούμε με την Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος (Ε.Σ.Ε), λόγω της πολυετούς εμπειρίας στη διενέργεια διαγωνισμών σεναρίου. Η διαδικασία συμμετοχής είναι εξαιρετικά απλή. Αρκεί κάποιος να επισκεφτεί το διαδικτυακό τόπο της Ε.Σ..Ε. https://senariografoi.gr. Εκεί θα βρει τους όρους και τις διαδικασίες συμμετοχής στο διαγωνισμό καθώς και τα σχετικά χρηματικά έπαθλα για τα σενάρια που θα βραβευτούν. Με την ευκαιρία θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον πρόεδρο της Ε.Σ.Ε κύριο Αλέξανδρο Κακαβά για την εξαιρετική συνεργασία και την επιμέλεια του διαγωνισμού. Στόχος μας είναι πράγματι, εφόσον κάποιο από τα σενάρια που θα βραβευτούν τηρεί τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προχωρήσουμε στην παραγωγή ταινίας μικρού μήκους, επιτυγχάνοντας τον τελικό μας στόχο. Μια ταινία που θα προβληθεί στη συνέχεια στο κοινό και θα πετύχει την ευαισθητοποίηση στα θέματα της μικροβιακής αντοχής.

Εμπνευσμένα από την πανδημία του κορωνοϊού, τα «Σενάρια ζωής» αναδεικνύουν τη Λερναία Ύδρα της μικροβιακής αντοχής Facebook Twitter


Το πρόβλημα της μικροβιακής αντοχής συνδέεται με την πανδημία της νόσου Covid-19 και μπορεί ενδεχομένως να επιβαρύνει περισσότερο το σύστημα Υγείας;
Ο Covid-19 είναι ένας ιός και ως εκ τούτου τα αντιβιοτικά δεν είναι κατάλληλα για την αντιμετώπισή του. Αυτό είναι μάλιστα και ένα βασικό μήνυμα που πρέπει ο κόσμος να καταλάβει στην προσπάθεια εξ ορθολογισμού της χρήσης των αντιβιοτικών. Παρόλα αυτά, οι νοσηλευόμενοι ασθενείς, είναι δυνατό να εμφανίσουν μικροβιακές λοιμώξεις ως επιπλοκή της ίωσης, στις οποίες, ιδιαίτερα στους ασθενείς που νοσηλεύονται σε Μονάδα Εντατική Θεραπείας, ενδέχεται να εμπλέκονται ανθεκτικά μικρόβια. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, πόσο σημαντικό είναι σε αυτούς τους ασθενείς να έχει γίνει σωστή χρήση των αντιβιοτικών, ώστε να περιοριστεί η πιθανότητα νόσησης από ανθεκτικό μικρόβιο αλλά και να έχει ο γιατρός διαθέσιμες-δραστικές περισσότερες θεραπευτικές επιλογές.

Τι μπορεί να κάνει καθένας από εμάς για να βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος της μικροβιακής αντοχής;

Το πρόβλημα είναι μεγάλο αλλά η δικής μας συμβολή στην επίλυσή του, ή τουλάχιστον στον περιορισμό της όξυνσής του, είναι απλή. Τηρούμε τους κανόνες υγιεινής (η πανδημία του Covid-19 νομίζω ότι τουλάχιστον θα παίξει θετικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση) και ακολουθούμε τις οδηγίες του ιατρού σχετικά με τη λήψη αντιβιοτικών. Δεν παίρνουμε αντιβιοτικά για την αντιμετώπιση των ιώσεων ενώ όταν συνταγογραφούνται από τον ιατρό, τα παίρνουμε σύμφωνα με τις οδηγίες του και κυρίως για το διάστημα που ο ίδιος καθορίζει. Ο τερματισμός για παράδειγμα της θεραπείας νωρίτερα επειδή νοιώθουμε καλύτερα, είναι βασικός παράγοντας ανάπτυξης της αντοχής.


Σε ότι αφορά την πανδημία του Covid-19, ποιες δράσεις έχει αναλάβει η Pfizer σε παγκόσμιο και σε τοπικό επίπεδο;
Στην Pfizer δεσμευόμαστε να κάνουμε ο,τι είναι δυνατόν, για να συνεισφέρουμε στην παγκόσμια μάχη ενάντια στην πανδημία της νόσου Covid-19. Συνεπείς σε αυτή τη δέσμευση, έχουμε λάβει από την αρχή όλα τα απαραίτητα μέτρα, για να προστατέψουμε την υγεία και την ασφάλεια των ανθρώπων μας, για να διασφαλίσουμε την πρόσβαση των ασθενών στα φάρμακά μας και να συμβάλουμε στον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου. Παράλληλα, ως μια από τις κορυφαίες φαρμακευτικές εταιρείες του κόσμου, πρωταγωνιστούμε στην έρευνα για την ανάπτυξη θεραπειών και εμβολίου κατά του ιού.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σε παγκόσμιο επίπεδο, η Pfizer Inc. και το Pfizer Foundation θα διαθέσουν 40 εκατ. δολάρια, για τη στήριξη των δράσεων διεθνών ΜΚΟ και οργανισμών, που προσφέρουν άμεση ανθρωπιστική βοήθεια κατά της νόσου COVID-19, καθώς και για τη μακροπρόθεσμη ενίσχυση των συστημάτων υγειονομικής περίθαλψης.


Στην Ελλάδα, συνεισφέρουμε έμπρακτα στην εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού και την προστασία της υγείας των συμπολιτών μας.


Τον Απρίλιο, η Pfizer Hellas πραγματοποίησε δωρεά προς το Υπουργείο Υγείας που περιελάμβανε 100 monitor μέτρησης ζωτικών λειτουργιών και 100.000 χειρουργικές προστατευτικές μάσκες για την στήριξη των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται στα νοσοκομεία. Επιπρόσθετα, κατόπιν αιτημάτων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας νοσοκομείων αναφοράς, πραγματοποίησε δωρεές υλικών προστασίας (10.000 μάσκες υψηλής προστασίας, 1600 ειδικές στολές και 500 προστατευτικά γυαλιά) και ειδικού εξοπλισμού (τροχήλατα νοσηλείας και ειδική αναπνευστική συσκευή).


Επίσης σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας, η Pfizer δώρισε 40.000 μάσκες και 44.000 γάντια για την προστασία της υγιεινής αστέγων συμπολιτών μας.


Τέλος, υλοποιούμε μια σειρά από πρόσθετες δράσεις για την υποστήριξη ασθενών και ευάλωτων ομάδων. Οι δράσεις αυτές, υλοποιούνται σε συνεργασία με Συλλόγους Ασθενών και έχουν στόχο την προστασία, την ενδυνάμωση και την υποστήριξη των ίδιων και των οικογενειών τους, απέναντι στις επιπτώσεις της πανδημίας.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ