Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης

Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Πρέπει να συνηθίσεις το ντύσιμο και όλη την κουλτούρα του twerk, γιατί είναι εντελώς ξένη σε εμάς. Πρέπει να ακούς τη μουσική, να σου αρέσει, να αισθανθείς ωραία και τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να σου βγαίνει πιο εύκολα. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO
1

Είναι αργά το απόγευμα, κάπου κοντά στη Βηλαρά και Βαλαωρίτου στη Θεσσαλονίκη και η ομάδα χορού της χορογράφου Γιώτας Πουλίδου, ετοιμάζεται για την προπόνηση σε μια μεγάλη αίθουσα με καθρέφτες παντού τριγύρω. Παίζει ένα κομμάτι του Drake, τα κορίτσια παίρνουν θέσεις κάνοντας προθέρμανση και μετά αρχίζουν να χορεύουν συγχρονισμένα έναν από τους πιο παρεξηγημένους χορούς στην Ελλάδα: το twerk.


«Το twerk (προφέρεται τουέρκ) έχει ρίζες στους afro και latin χορούς και υπάρχει όπου υπάρχει μαύρη κουλτούρα» εξηγεί η Γιώτα.

Αν το κάνεις για να προκαλέσεις, θα προκαλέσεις. Εμείς, ως ομάδα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, θέλουμε να περνάμε καλά εκείνη τη στιγμή, να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Κι αυτός που μας βλέπει, αν νιώθει όμορφα δεν θα σκεφτεί ότι είναι κάτι προκλητικό.

«Το έφεραν στην Αμερική οι Αφρικανοί και εκεί έγινε η μίξη με τους λάτιν χορούς. Πρόκειται για το ελεγχόμενο κούνημα των γοφών και του ποπού και είναι ένας χορός για γιορτινές και χαρούμενες στιγμές. Το twerk ως αυτούσιος χορός ξεκίνησε τη δεκαετία του 1990 στη Νέα Ορλεάνη, στην καρδιά της μαύρης μουσικής. Συνόδευε τη χιπ-χοπ μουσική της εποχής με το χαρακτηριστικό bouncing.

Το όνομα twerk προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων twist και jerk. Το "twist, jerk, yes!" ήταν ένα επιφώνημα όπως το δικό μας "όπα". Στην Ελλάδα άρχισε να διαδίδεται γύρω στο 2014 και συνέπεσε με το ξεκίνημα της ελληνικής τραπ, επειδή ο ρυθμός της τραπ μουσικής είναι ο πλέον κατάλληλος για να συνοδεύσει το twerking».


Τα κορίτσια κάνουν τις χαρακτηριστικές κινήσεις του χορού που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε τελετουργικό αφρικάνικο χορό και lap dancing, γι' αυτό και είναι ποικίλα τα σχόλια που προκαλεί.

 

Sicko Mode  

«Έχουμε ακούσει διάφορα σχόλια και είναι αρκετοί αυτοί που τον θεωρούν υπερβολικά σέξι και προκλητικό χορό. Είναι λίγο παράξενο που υπάρχει αρνητική διάθεση, ειδικά από το ανδρικό φύλο», λέει η Γιώτα, και οι κινήσεις που κάνει με τα κορίτσια της δείχνουν ότι έχουν δουλέψει σκληρά για να είναι σε αυτό το επίπεδο – το οποίο δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τον χορό που βλέπεις στα πιο πολλά χιπ-χοπ βιντεοκλίπ. «Για μένα το twerk ήταν μία καθημερινή ενασχόληση» λέει, «ήταν η δουλειά μου και το έκανα ήδη αρκετό καιρό πριν εμφανιστώ σε κοινό. Το βρίσκω φυσικό, όμως, να φαίνεται περίεργο σε κάποιον που το βλέπει για πρώτη φορά. Οι περισσότεροι στην Ελλάδα δεν έχουν καμία σύνδεση με τους αφρολατινοαμερικάνικους χορούς και δεν μπορούν να γνωρίζουν τις ρίζες τους.

Πέρασε καιρός μέχρι να χωνέψει ο κόσμος στην Ελλάδα το λάτιν και το χιπ-χοπ που συνοδεύει το twerk, που άργησε ακόμα πιο πολύ να γίνει μέρος της κουλτούρας μας. Η εικόνα που συνοδεύει τους χιπ-χοπ ήχους είναι κάτι ακόμα πιο πρόσφατο για το ελληνικό κοινό. Ευτυχώς, όσο περνάει ο καιρός γίνεται όλο και πιο γνωστός χορός και σταδιακά μειώνονται και τα περίεργα σχόλια. Πλέον δεν υπάρχει περίπτωση να πεις σε κάποιον νέο άνθρωπο τη λέξη twerk και να μην ξέρει τι είναι.

Ένα απόγευμα με τις twerkers της Θεσσαλονίκης Facebook Twitter
Δεν παίζει ρόλο ο σωματότυπος, όσο πιο πολύ το εξασκείς τόσο γίνεσαι καλύτερος γίνεσαι. Φωτο: Πάρις Ταβιτιάν/LIFO


Το twerk θεωρείται δύσκολος χορός. Έχει μία βασική στάση, το squat (βαθύ κάθισμα), κι όλο το βάρος πέφτει στους μηρούς. Για να μάθεις την τεχνική πρέπει να βρίσκεσαι για πολλή ώρα σε αυτήν τη στάση και σίγουρα κουράζει. Οι μαύροι είναι λίγο πιο δυνατοί, οπότε μπορεί να μην τους είναι τόσο δύσκολο, αλλά για έναν λευκό θέλει έξτρα προσπάθεια.

Είναι ένα είδος σκληρής γυμναστικής, γι' αυτό έχουν βγει προγράμματα άσκησης με βάση το twerk. Γυμνάζει γλουτούς, μηρούς και ραχιαίους. Δεν παίζει ρόλο ο σωματότυπος, όσο πιο πολύ το εξασκείς τόσο γίνεσαι καλύτερος γίνεσαι. Μπορεί όταν κάποια έχει πιο γεμάτο ποπό να φανεί πιο γρήγορα το αποτέλεσμα, αλλά για να γίνει σωστά και να έχεις αποτέλεσμα πρέπει να μάθεις την τεχνική από άνθρωπο που ξέρει. Έχουν έρθει κορίτσια με flat ποπό οι οποίες μετά από κάποιο διάστημα απέκτησαν πιο φουσκωτό, οπότε είναι καθαρά θέμα εξάσκησης» λέει η Γιώτα.

«Υπάρχουν και διαβαθμίσεις και όσο περνάει ο καιρός μπορείς και κάνεις πιο δύσκολες κινήσεις. Βασικό είναι να μάθεις τη σωστή στάση για να μην υπάρχει περίπτωση τραυματισμού, από εκεί και πέρα αυξάνεται η ταχύτητα, οι συνδυασμοί, φτάνεις σε σημείο να κάνεις ακροβατικά, αν δεις βίντεο στο YouTube θα σου πέσει το σαγόνι».

To twerk το συναντάμε στο dance hall (τον παραδοσιακό τζαμαϊκανό χορό, ο οποίος έχει ακροβατικά που ενσωματώνονται και σε αυτό).

 

Iggy Azalea - Kream 

«Αρχικά πρέπει να καταλάβεις τη φύση του χορού και να τον νιώσεις. Επειδή είναι αρκετά σέξι χορός, αν δεν νιώθεις άνετος και ελεύθερος με το σώμα σου, δεν θα βγει σωστά. Πρέπει να συνηθίσεις το ντύσιμο και όλη την κουλτούρα του twerk, γιατί είναι εντελώς ξένη σε εμάς. Πρέπει να ακούς τη μουσική, να σου αρέσει, να αισθανθείς ωραία και τότε σιγά-σιγά θα αρχίσει να σου βγαίνει πιο εύκολα.

  

Τα μαθήματα βοηθάνε αλλά όσο πιο πολύ το δουλεύεις μόνος σου τόσο πιο γρήγορα εξελίσσεσαι. Το πού θέλει να φτάσει η καθεμία με το χορό της είναι κάτι προσωπικό».

Στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν δύο ομάδες που ασχολούνται με το twerk. Στην Αθήνα προς το παρόν δεν υπάρχει καμία.


«Πάντα μου άρεσε ο χορός, και πιο πολύ ο street χορός» λέει η Γιώτα. «Έκανα μπαλέτο και σύγχρονο, αλλά με κέρδισε το χιπ-χοπ. Μου αρέσει η κουλτούρα του, η μουσική, τα βίντεο κλιπ, το στιλ γενικότερα. Μου άρεσε το twerk σαν κίνηση και το ξεκίνησα μόνη μου, παρακολουθώντας βίντεο και κάνοντας πειράματα.

Είχα καθημερινή τριβή και σταδιακά ξεκίνησα τα μαθήματα. Από τα μαθήματα προέκυψε το twerksum crew. Μετά άρχισε να γίνεται μόδα το twerk στην Ελλάδα και τώρα μας καλούν συνέχεια σε διάφορα μαγαζιά και events.

Χορεύουμε με χιπ-χοπ, dance hall και trap και πειραματιζόμαστε ακόμη και με metal!». Τελευταία έχουν αρχίσει να γίνονται και τα twerk battles έχουν επιτυχία και αρέσουν στον κόσμο. Το επίπεδο των χορευτριών είναι πολύ ανεβασμένο και το σόου μοναδικό. «Το twerk είναι ένα είδος χορού προκλητικό από τη φύση του. Από εκεί και πέρα, εξαρτάται ποιος είναι ο λόγος για τον οποίο το κάνεις» λέει η Γιώτα.

«Αν το κάνεις για να προκαλέσεις, θα προκαλέσεις. Εμείς, ως ομάδα, δεν έχουμε τέτοια πρόθεση, θέλουμε να περνάμε καλά εκείνη τη στιγμή, να νιώθουμε όμορφα με τον εαυτό μας. Κι αυτός που μας βλέπει, αν νιώθει όμορφα δεν θα σκεφτεί ότι είναι κάτι προκλητικό.

Το σορτσάκι είναι η στολή του twerk γιατί βοηθάει να αναδεικνύεται η κίνηση. Είναι όπως το κορμάκι στο μπαλέτο και η φουστίτσα στον λάτιν χορό. Κάθε χορός έχει τη στολή του».


«Είναι αποκλειστικά γυναικείος χορός;». «Είναι σέξι χορός και η κίνηση του twerk είναι πιο εύκολη για τις γυναίκες, οπότε εκφράζονται πιο εύκολα από τους άντρες. Αυτό συμβαίνει στη δική μας κουλτούρα. Στην αφρικάνική κουλτούρα, επειδή η κίνηση twerk είναι μέρος των παραδοσιακών τους χορών, το χορεύουν και άντρες και γυναίκες».

* Οι συνεντεύξεις των twerkers δόθηκαν στη Μαρίνα Πετρίδου.

 

All the smoke -Savage21

Υγεία & Σώμα
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια