Ερωτικά καυγαδάκια SOS

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter
4

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Ερωτικά καυγαδάκια SOS Facebook Twitter

Η πληγωμένη καρδιά των εραστών μπλοφάρει, καταγράφουν οι επιστήμονες και θυμίζουν ότι σαν σίφουνας  κυριαρχεί σε έναν συζυγικό καυγά ο θυμός, και  καταλαμβάνει τα συναισθήματα και των δυο.

Ειδικά αφιερωμένη και μακρόχρονη μελέτη στην αναγνώριση των συναισθημάτων μεταξύ των συζύγων, εραστών και συντρόφων του αμερικανικού Πανεπιστημίου Baylor, δείχνει ότι τα ζευγάρια έχουν υψηλά αντανακλαστικά στο να νιώθει ο ένας τα συναισθήματα του άλλου αλλά συνήθως δεν αντιλαμβάνονται τη θλίψη που ο σύντροφός τους στον καυγά καλύπτει προβάλλοντας πρωτίστως τον θυμό.  

"Όταν πρόκειται για την κατανόηση των συναισθημάτων σε δυο συντρόφους, ο θυμός «κάνει τράμπα» στην στενοχώρια και την θλίψη”, δήλωσε ο ψυχολόγος Keith Sanford, συγγραφέας της μελέτης στο περιοδικό Journal of Family Psychology.

O Sanford ειδικεύεται στο πώς οι άνθρωποι στους καιρούς που ζούμε επιλύουν τις   συγκρούσεις μεταξύ τους , και σε αυτή τη μελέτη με τα ζευγάρια εστίασε σε ένα βασικό ερώτημα. Πόσο καλά μπορούν κατά την διάρκεια ενός καυγά  οι σύζυγοι ή σύντροφοι να αντιληφθούν τα συναισθήματα του άλλου.

 

Στα  83 ζευγάρια που συμμετείχαν στη μελέτη του  διαπιστώθηκε ότι ο θυμός επισκιάζει τα πιο softόπως χαρακτηρίστηκαν τα συναισθήματα ενός πληγωμένου συντρόφου, στενοχωρημένου ή θλιμμένου. Συνήθως αυτή την πλευρά που κρύβει ένας συζυγικός ή ερωτικός καυγάς, την χάνουν οι σύντροφοι που καυγαδίζουν, πολύ συχνά δεν προλαβαίνουν να δουν, να υποψιαστούν ή και να φανταστούν ότι ο άλλος ίσως έχει πληγωθεί. Το γεγονός αυτό, ότι προτάσσεται ο θυμός στην αντίληψη και των δύο όσο συνεχίζουν να καυγαδίζουν, -to hard δηλαδή συναίσθημα , όπως οι μελέτες το περιγράφουν-, εξηγείται από την ίδια την επιστήμη της Ανθρωπολογίας, σημειώνουν οι ειδικοί. Πολυάριθμες έρευνες  έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι τον θυμό τον αναγνωρίζουν εύκολα και άμεσα, ακόμη και στο πρόσωπο ενός ξένου.

"Είναι λογικό, από την εξελικτική επιστημονική προσέγγιση  ότι ο άνθρωπος αναγνωρίζει πολύ γρήγορα το ότι όταν κάποιος άλλος τον θέτει σε απειλή», εξήγησε ο ψυχολόγος επικεφαλής. "Εμείς μπορεί να χρειαστεί να ανταποκρίνονται πιο γρήγορα όταν τα υποσυνείδητα και συνειδητά αντανακλαστικά μας, πιάνουν, με όλες τις κεραίες και τους εγκεφαλικούς μας δορυφόρους, ότι κάποιος είναι θυμωμένος και πρόκειται να μας επιτεθεί, αυτό προέχει στις προτεραιότητες της αντίδρασής μας για να προστατευτούμε ως όντα, (από τους καιρούς ακόμη των σπηλαίων!) και παραβλέπουμε σε αυτό το φάσμα της αντίληψης και της αντίδρασης τη βοήθεια που μπορεί να μας ζητά εκείνη την ώρα η πληγωμένη του άλλου καρδιά. Εξελικτικά όμως, στην ευρύτερη κοινωνία και την ζούγκλα της ζωής, οι ειδικοί επιμένουν ότι το να αδρανοποιούσαμε τα δικά μας reflex στον  θυμό που εκφράζει κάποιος άλλος, για να συμπονέσουμε την στενοχώρια του που ίσως κρύβει μέσα στην οργή, θα μας έθετε σε κινδύνους , σωτηρίας ή αυτοάμυνας στην επιβιωτική του ανθρώπου στρατηγική.

Στον σύντροφο, τον έρωτα ή τον αγαπημένο μας όμως, υποτίθεται πως το συναίσθημα της «απειλής» της ύπαρξής μας -που κωδικά ενεργοποιεί στον εγκέφαλο του δέκτη η οργή- δεν θα’πρεπε να υπάρχει, και μέσα από τις φωνές και την τσαντίλα, να ξεσκεπάζεται τελικά με αγάπη …η «πληγή». Όμως η έρευνα του πανεπιστημίου του Baylors προχώρησε αυτή τη φορά ένα βήμα παραπέρα και απέδειξε ότι όταν ένα άτομο είναι θυμωμένο, σπανίως αφήνει να φανεί ότι έχει στενοχωρηθεί! «Τα σκληρά» συναισθήματα, ανακοίνωσαν οι ερευνητές, επισκιάζουν τα «μαλακά»!

 

Κατά τα άλλα –εκτός των θερμών επεισοδίων, η ίδια μελέτη επιβεβαίωσε το αξίωμα  ότι «τα ζευγάρια διαβάζουν, ο ένας, το μυαλό του άλλου, πραγματικά πολύ καλά».

Τα ζευγάρια της έρευνας είχαν παντρευτεί έναν μέσο όρο 10 χρόνια, ήταν άνω του μέσου όρου του εισοδήματος, και οι περισσότεροι ήταν ηλικίας 30+. Σε ποσοστό  22 τοις εκατό είχαν χαρακτηρίσει "προβληματική" την σχέση τους στην κλίμακα οικογενειακής ικανοποίησης, δείκτης που ανταποκρίνεται στον αντίστοιχο μέσο όρο σε πολλές κοινωνίες, όπως έχει καταγραφεί.

Σε μια προσπάθεια να ηρεμήσουν τις συζυγικές φουρτούνες οι ψυχολόγοι θυμίζουν ότι η στενοχώρια του ενός σε ένα ζευγάρι είναι κλειδί για να επιλυθεί ιδανικά και από τους δύο μια διαμάχη που θα μπορούσε, κατά τα άλλα να τους φτάσει στον πόλεμο των Ρόουζ! Αν ο σύντροφος σας προτιμά να θυμώνει αντί να το δείχνει, ξεκλειδώστε το εσείς. Κλείστε τα δικά σας αυτιά και μάτια στην παράσταση της κρίσης και σκύψτε με σοφία στην ευαίσθητη πλευρά.

“Show some mercy”… είναι τελικά η ερωτική συνταγή στη διαχείριση θυμού!

4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM

σχόλια

3 σχόλια
Kαλά το κείμενο όπως είναι γραμμένο, είναι για τα λιοντάρια. Κατα τ΄άλλα, το σέξ είναι το καλύτερο γιατρικό για τον όποιο θυμό, και για να παραφράσω το γνωστό σύνθημα, αντι να θυμώνετε, κάντε ΣΕΞ, εμείς αυτό κάνουμε εδω και 30 χρόνια, και μας έχει βγεί.
Τα κείμενά σας μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο σπουδής πάνω στις επιπτώσεις που έχουν τα ψυχεδελικά ναρκωτικά στις ικανότητες των προγραμματιστών να γράψουν ένα αξιοπρεπή αλγόριθμο για προγράμματα αυτόματης μετάφρασης. Τα κόκαλα του Τριανταφυλλίδη τρίζουν καθώς, χωρίς αιδώ, σοδομίζετε το νεκρό σώμα του συντακτικού της Ελληνικής γλώσσας. Επαναλάβετε μετά από μένα : "Υποκείμενο - Ρήμα - Αντικείμενο". Δεν ήταν τόσο δύσκολο, τι λέτε;