Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα

Γιατί είναι απόλυτα υγιές να κάνετε ένα διάλειμμα από τη διαδικτυακή σας περσόνα Facebook Twitter
"Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους που παίζουμε στο Διαδίκτυο ανά πάσα στιγμή"
1

 

Είναι βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να απεμπλακούμε από το διαδίκτυο. Όπως παλιότερα ήταν βλακώδες να λέμε ότι μπορούμε να ζήσουμε χωρίς τηλέφωνο. Το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, υποχρεώσεων, δραστηριοτήτων και επικοινωνίας του δυτικού κόσμου εξυπηρετείται ή διεκπεραιώνεται μέσω εφαρμογών, μέιλ, μηνημάτων στο messenger, Facebook και ούτω καθεξής.

Είναι, όμως, και καθαρή τρέλα να πιστέψει κανείς ότι είναι ακριβώς ό,τι ανεβάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης: λίγο έως πολύ –και εκτός συγκεκριμένων εξαιρέσεων τερατώδους ειλικρίνειας – ο κόσμος στα social media και ειδικά ο κόσμος που προωθεί μία συγκεκριμένη περσόνο, στην πραγματικότητα είναι ένα άλλο άτομο, από αυτό που παρουσιάζει στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης.

Πώς αυτό δεν οδηγεί στον παραλογισμό; Σύμφωνα με άρθρο του Oliver Burkeman στον Guardian καλό είναι να γίνονται μικρά διαλείμματα από την online ζωή μας, που μας κρατούν σε απόσταση από όλη αυτή την κριτική και την εξ αποστάσεως αλληλεπίδραση που κάποτε μπορεί να μετατραπεί σε τεράστιο βάρος και βραχνά στην ψυχολογία και σε αυτό που πραγματικά είμαστε.

"Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι' αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί", γράφει ο Burkeman

Ο ίδιος αναφέρει το παράδειγμα της αμερικανίδας δημοσιογράφου Virginia Heffernan, καθώς και το βιβλίο της «Μαγεία και Απώλεια: Το Ίντερνετ είναι τέχνη», η οποία πριν από λίγο καιρό έκανε κάτι πραγματικά έξυπνο: έφτιαξε μία περσόνα στο Twitter, θεομίσητη και ανάλγητη, η οποία έγραφε ακριβώς ό,τι σκεφτόταν η ίδια χωρίς καμουφλάζ και άφηνε ακριβώς αυτή την περσόνα να απορροφά όλο το μίσος και την κακή κριτική, τη στιγμή που εκείνη απολάμβανε τα ταξίδια της, τα παιχνίδια με τ’ ανίψια της και την υγιή κομιλφό παρουσία της στις σελίδες των social media που διατηρούσε με το πραγματικό της όνομα.

Βέβαια, η Heffernan ήξερε είτε ως πραγματικό πρόσωπο είτε ως περσόνα να ζυγίζει λέξεις και καταστάσεις κάτι που δεν συμβαίνει σε όλους, με αποτέλεσμα παρεξηγήσεις, ί ντριγκες, διαδικτυακούς καβγάδες και άλλα γνωστά και δυσάρεστα. Το θέμα, όμως, δεν είναι εκεί, όπως εξηγεί ο Burkeman. Το θέμα είναι στο κατά πόσο ξεχωρίζουμε εμείς οι ίδιοι την πραγματική μας ταυτότητα από αυτό που σερβίρουμε στα social media.

«Οι πραγματικές διασημότητες, για παράδειγμα, έχουν από καιρό κατανοήσει, ότι ο μόνος τρόπος να παραμείνουν υγιείς πνευματικά είναι το να θυμούνται ότι δεν είναι η εικόνα που ο κόσμος λατρεύει. Ο Κάρι Γκραντ είχε πει: όλοι θέλουν να είναι ο Κάρι Γκραντ. Ακόμη κι εγώ θέλω να είμαι αυτός ο τύπος. Αλλά κάτι παράξενο έχει συμβεί με αυτό που αποκαλούμε διασημότητα.  Χάρη στην ευκολία με την οποία δημοσιεύουμε πια τις σκέψεις και τις φωτογραφίες μας online, σχεδόν όλοι έχουν έναν τίτλο. Χωρίς, όμως, να έχουν διαμορφώσει όλοι αρετές διαχείρισης της διαδικτυακής τους φήμης. Κάθε μέρα υποφέρουμε από προσβολές που δεν δυνάμεθα να αντιμετωπίσουμε. Ή ακόμη χειρότερα, παίρνουμε πολύ στα σοβαρά τη διαδικτυακή περσόνα μας και τη ζωή της. Ακόμη και εγώ που γράφω αυτά που γράφω, πολλές φορές έχω πιάσει τον εαυτό μου να σκέφτεται ότι οφείλει να σχολιάσει ένα μεγάλο γεγονός στα social media. Λες και το Twitter περιμένει τη δική μου άποψη γι’ αυτό το οτιδήποτε που έχει συμβεί», γράφει ο Burkeman και συνεχίζει:

«Όχι ότι αυτό άρχισε με το διαδίκτυο. Κι ο τελευταίος φοιτητής κοινωνιολογίας γνωρίζει τη θεωρία του Erving Goffman ότι όλο το πλέγμα της κοινωνικής αλληλεπίδρασης περιέχει παιχνίδια ρόλων, είτε γιατί προσπαθούμε να αποκρύψουμε τον αληθινό εαυτό μας, είτε γιατί δεν διαθέτουμε καθόλου χαρακτήρα. Σε κάθε περίπτωση είναι μεγάλη ανακούφιση και φανερώνει πνευματική υγεία το να θυμόμαστε ότι μπορούμε να παρατήσουμε αυτούς τους ρόλους ανά πάσα στιγμή ή έστω να κάνουμε ένα μικρό διάλειμμα από αυτούς».

Με στοιχεία από τον Guardian

    

Υγεία & Σώμα
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Είναι τόσο δύσκολο να γνωρίσουμε ποιοι ακριβώς είμαστε στη ζωή μας, είναι άθλος να φτάσουμε κάποια στιγμή να δούμε τον πραγματικό μας εαυτό... Θέλει προσπάθεια, θέλει αληθινές σχέσεις που θα μας καθρεφτίσουν, θέλει επαφή με τα κομμάτια μας που μας φοβίζουν περισσότερο και χρόνο ηρεμίας για να μπορέσουμε και πρακτικά να "ακούσουμε" τι έχουμε αληθινά να μας πούμε. Οι νέες μας περσόνες στα social media που με τόσο κόπο και βαβούρα κατασκευάζουμε για να εντυπωσιάσουμε ένα σωρό κόσμο, (που εν τω μεταξύ στην πραγματική ζωή μας είναι τελείως αδιάφορος) μας αποπροσανατολίσουν τελείως από τον αληθινό μας εαυτό. Και γιαυτό τις υιοθετούμε με μεγάλη χαρά και αφοσίωση, όπως άλλωστε κάθε τι βολικό στη ζωή που μας παρασύρει μακρυά από τα δύσκολα... Με τόσο ψέμα και προσποίηση, ας μην κάνουμε παράπονα μετά για το κενό μέσα μας και για την κατάθλιψη των ημερών...