Γιατί η περίοδος προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Γιατί η περίοδός προκαλεί στομαχικά προβλήματα; Facebook Twitter
Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης σημειώνονται όταν ξεκινάει η περίοδος και τότε είναι και η στιγμή που πολλές γυναίκες εμφανίζουν διάρροια.
0



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ
 Trisha S. Pasricha, ιατρό – γαστρεντερολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης περίπου το ένα τέταρτο των υγιών γυναικών εμφανίζουν σοβαρά εντερικά προβλήματα λίγο πριν την περίοδό τους κάθε μήνα, με κυριότερο σύμπτωμα τη διάρροια. Όπως εξηγεί, οι έρευνες των τελευταίων ετών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των κυκλικών ορμονικών αλλαγών που μπορεί να επιβαρύνουν το έντερο.

«Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι. Ο ένας είναι η προγεστερόνη, μια σημαντική ορμόνη που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες μετά την ωορρηξία. Συνήθως κορυφώνεται λίγες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και στη συνέχεια πέφτει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να επαναληφθεί ο κύκλος. Η προγεστερόνη βοηθά την επένδυση της μήτρας, ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για πιθανή εμφύτευση ωαρίου. Όμως η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τους μύες του εντέρου, με αποτέλεσμα η τροφή και τα κόπρανα να ταξιδεύουν πιο αργά μέσα στο εντερικό σύστημά. Αν θέλετε, αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίοδο σταθερά αυξανόμενων επιπέδων προγεστερόνης», εξηγεί η γιατρός.

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης σημειώνονται όταν ξεκινάει η περίοδος και τότε είναι και η στιγμή που πολλές γυναίκες εμφανίζουν διάρροια.

Η ηρεμία, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι όλοι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε στην τόνωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση από την επιπλέον ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει στην κατάσταση.

Ο δεύτερος λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τη γιατρό είναι οι ορμονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες παράγονται σχεδόν από κάθε κύτταρο του σώματός σας. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι προσταγλανδίνες απελευθερώνονται για να προκαλέσουν τη σύσπαση των μυών της μήτρας και την αποβολή του βλεννογόνου της, δημιουργώντας τις συχνά περιβόητες κράμπες περιόδου. Δυστυχώς, οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν επίσης τους μύες του εντέρου. Όταν εκείνοι αρχίζουν να συστέλλονται σε υπερβολικό βαθμό, το αποτέλεσμα είναι η διάρροια.

Το μοτίβο και τα επίπεδα αυτών των βιολογικών ενώσεων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ακόμα και από μήνα σε μήνα. Και επίσης παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, η κατανάλωση νερού, η άσκηση και το στρες. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες στομαχικές διαταραχές με την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αλλά για όσες περνούν πραγματικά δύσκολα εκείνες τις μέρες και με το θέμα του WC, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετριάσετε τα συμπτώματα.

Τρώτε περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες και πίνετε περισσότερο νερό

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στη βρώμη ή στα μαύρα φασόλια, μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τα κόπρανά κατά τη διάρκεια της πέψης, οπότε η αύξηση της ποσότητας των διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να καταπολεμήσει τη διάρροια που προκαλεί η περίοδός σας.

Έχετε κατά νου, ότι όταν υποφέρετε από σοβαρή διάρροια, μπορεί να αφυδατωθείτε γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά, αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες που χάνετε.

«Επίσης, αν στις ασθενείς μου αυτό το σύμπτωμα της περιόδου προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στην καθημερινότητά τους συμβουλεύω να δοκιμάσουν λοπεραμίδη, που περιέχεται σε φάρμακα όπως το Imodium. Όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες δόσεις (συνήθως ξεκινώντας με 4 mg και στη συνέχεια 2 mg, πάντως, χωρίς να υπερβαίνει τα 8 mg ημερησίως), η λοπεραμίδη ηρεμεί τη διαταραχή, χωρίς να επηρεάζει άλλα όργανα», εξηγεί η γαστρεντερολόγος.

Η αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η περίοδός τους γίνεται πιο υποφερτή και μικρότερη σε διάρκεια μετά την έναρξη του αντισύλληψης. Τα συνδυαστικά από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να ρυθμίσουν τις διακυμάνσεις των ορμονών σε κάθε κύκλο και να λεπταίνουν το ενδομήτριο, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή προσταγλανδινών. Εάν η δοκιμή αντισύλληψης φαίνεται κατάλληλη για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα και τις επιλογές σας.

Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου μας, μια αμφίδρομη οδός γνωστή ως άξονας εγκεφάλου-εντέρου, που εξηγεί γιατί το στρες μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα στο έντερο. Η έναρξη της περιόδου - και όλη η δυσφορία που τη συνοδεύει - μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες. Η ηρεμία, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι όλοι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε στην τόνωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση από την επιπλέον ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει στην κατάσταση.

Σημάδια ενός πιο σοβαρού προβλήματος

Για τις περισσότερες γυναίκες, η ανεπιθύμητη διάρροια που σχετίζεται με την περίοδό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές απλές παρεμβάσεις. Εάν έχετε έντονο κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της περιόδου, αισθάνεστε πόνο με τις κινήσεις του εντέρου ή τη σεξουαλική δραστηριότητα ή παρατηρείτε αίμα στα κόπρανά σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σας. Θα μπορούσαν να είναι σημάδια μιας πάθησης που ονομάζεται ενδομητρίωση, κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας σας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το έντερο.

Mε στοιχεία από Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα δείχνει τις δικαιώνει

Τech & Science / Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα τις δικαιώνει

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξει το χρόνο που θα έρθει η περίοδος, σύμφωνα με έρευνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδραση ήταν προσωρινή.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM