Γιατί η περίοδος προκαλεί στομαχικά προβλήματα;

Γιατί η περίοδός προκαλεί στομαχικά προβλήματα; Facebook Twitter
Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης σημειώνονται όταν ξεκινάει η περίοδος και τότε είναι και η στιγμή που πολλές γυναίκες εμφανίζουν διάρροια.
0



ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ
 Trisha S. Pasricha, ιατρό – γαστρεντερολόγο στο Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης περίπου το ένα τέταρτο των υγιών γυναικών εμφανίζουν σοβαρά εντερικά προβλήματα λίγο πριν την περίοδό τους κάθε μήνα, με κυριότερο σύμπτωμα τη διάρροια. Όπως εξηγεί, οι έρευνες των τελευταίων ετών οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτό είναι αποτέλεσμα των κυκλικών ορμονικών αλλαγών που μπορεί να επιβαρύνουν το έντερο.

«Υπάρχουν δύο κύριοι λόγοι. Ο ένας είναι η προγεστερόνη, μια σημαντική ορμόνη που απελευθερώνεται από τις ωοθήκες μετά την ωορρηξία. Συνήθως κορυφώνεται λίγες ημέρες πριν από την έμμηνο ρύση και στη συνέχεια πέφτει σε χαμηλά επίπεδα μέχρι να επαναληφθεί ο κύκλος. Η προγεστερόνη βοηθά την επένδυση της μήτρας, ώστε να δημιουργήσει ένα κατάλληλο περιβάλλον για πιθανή εμφύτευση ωαρίου. Όμως η ορμόνη χαλαρώνει επίσης τους μύες του εντέρου, με αποτέλεσμα η τροφή και τα κόπρανα να ταξιδεύουν πιο αργά μέσα στο εντερικό σύστημά. Αν θέλετε, αυτός είναι και ο λόγος που πολλές γυναίκες εμφανίζουν δυσκοιλιότητα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, περίοδο σταθερά αυξανόμενων επιπέδων προγεστερόνης», εξηγεί η γιατρός.

Τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης σημειώνονται όταν ξεκινάει η περίοδος και τότε είναι και η στιγμή που πολλές γυναίκες εμφανίζουν διάρροια.

Η ηρεμία, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι όλοι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε στην τόνωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση από την επιπλέον ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει στην κατάσταση.

Ο δεύτερος λόγος που συμβαίνει αυτό σύμφωνα με τη γιατρό είναι οι ορμονοειδείς ενώσεις που ονομάζονται προσταγλανδίνες, οι οποίες παράγονται σχεδόν από κάθε κύτταρο του σώματός σας. Κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως, οι προσταγλανδίνες απελευθερώνονται για να προκαλέσουν τη σύσπαση των μυών της μήτρας και την αποβολή του βλεννογόνου της, δημιουργώντας τις συχνά περιβόητες κράμπες περιόδου. Δυστυχώς, οι προσταγλανδίνες επηρεάζουν επίσης τους μύες του εντέρου. Όταν εκείνοι αρχίζουν να συστέλλονται σε υπερβολικό βαθμό, το αποτέλεσμα είναι η διάρροια.

Το μοτίβο και τα επίπεδα αυτών των βιολογικών ενώσεων διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ακόμα και από μήνα σε μήνα. Και επίσης παίζουν ρόλο και άλλοι παράγοντες, όπως η διατροφή, η κατανάλωση νερού, η άσκηση και το στρες. Αυτό πιθανώς εξηγεί γιατί δεν βιώνουν όλες οι γυναίκες στομαχικές διαταραχές με την ίδια ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου τους. Αλλά για όσες περνούν πραγματικά δύσκολα εκείνες τις μέρες και με το θέμα του WC, υπάρχουν μερικοί τρόποι για να μετριάσετε τα συμπτώματα.

Τρώτε περισσότερες διαλυτές φυτικές ίνες και πίνετε περισσότερο νερό

Οι διαλυτές φυτικές ίνες, όπως αυτές που περιέχονται στη βρώμη ή στα μαύρα φασόλια, μπορούν να απομακρύνουν τα περιττά υγρά από τα κόπρανά κατά τη διάρκεια της πέψης, οπότε η αύξηση της ποσότητας των διαλυτών φυτικών ινών στη διατροφή σας μπορεί να καταπολεμήσει τη διάρροια που προκαλεί η περίοδός σας.

Έχετε κατά νου, ότι όταν υποφέρετε από σοβαρή διάρροια, μπορεί να αφυδατωθείτε γρήγορα, οπότε είναι σημαντικό να ενυδατώνεστε σωστά, αντικαθιστώντας τους ηλεκτρολύτες που χάνετε.

«Επίσης, αν στις ασθενείς μου αυτό το σύμπτωμα της περιόδου προκαλεί σοβαρή αναστάτωση στην καθημερινότητά τους συμβουλεύω να δοκιμάσουν λοπεραμίδη, που περιέχεται σε φάρμακα όπως το Imodium. Όταν λαμβάνεται στις συνιστώμενες δόσεις (συνήθως ξεκινώντας με 4 mg και στη συνέχεια 2 mg, πάντως, χωρίς να υπερβαίνει τα 8 mg ημερησίως), η λοπεραμίδη ηρεμεί τη διαταραχή, χωρίς να επηρεάζει άλλα όργανα», εξηγεί η γαστρεντερολόγος.

Η αντισύλληψη μπορεί να βοηθήσει

Πολλές γυναίκες διαπιστώνουν ότι η περίοδός τους γίνεται πιο υποφερτή και μικρότερη σε διάρκεια μετά την έναρξη του αντισύλληψης. Τα συνδυαστικά από του στόματος αντισυλληπτικά μπορούν να ρυθμίσουν τις διακυμάνσεις των ορμονών σε κάθε κύκλο και να λεπταίνουν το ενδομήτριο, οδηγώντας σε μειωμένη παραγωγή προσταγλανδινών. Εάν η δοκιμή αντισύλληψης φαίνεται κατάλληλη για εσάς, μιλήστε με το γιατρό σας για τα συμπτώματα και τις επιλογές σας.

Προσπαθήστε να μειώσετε το στρες

Υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ του εγκεφάλου και του εντέρου μας, μια αμφίδρομη οδός γνωστή ως άξονας εγκεφάλου-εντέρου, που εξηγεί γιατί το στρες μπορεί να προκαλέσει επώδυνα συμπτώματα στο έντερο. Η έναρξη της περιόδου - και όλη η δυσφορία που τη συνοδεύει - μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένο στρες. Η ηρεμία, ο διαλογισμός και η άσκηση είναι όλοι απλοί τρόποι για να βοηθήσετε στην τόνωση της διάθεσής σας και στην ανακούφιση από την επιπλέον ένταση κατά τη διάρκεια της περιόδου, η οποία μπορεί με τη σειρά της να βοηθήσει στην κατάσταση.

Σημάδια ενός πιο σοβαρού προβλήματος

Για τις περισσότερες γυναίκες, η ανεπιθύμητη διάρροια που σχετίζεται με την περίοδό μπορεί να αντιμετωπιστεί με μερικές απλές παρεμβάσεις. Εάν έχετε έντονο κοιλιακό άλγος κατά τη διάρκεια της περιόδου, αισθάνεστε πόνο με τις κινήσεις του εντέρου ή τη σεξουαλική δραστηριότητα ή παρατηρείτε αίμα στα κόπρανά σας, είναι σημαντικό να συζητήσετε αυτά τα συμπτώματα με τον γιατρό σας. Θα μπορούσαν να είναι σημάδια μιας πάθησης που ονομάζεται ενδομητρίωση, κατά την οποία ιστός παρόμοιος με την επένδυση της μήτρας σας αναπτύσσεται σε άλλα μέρη του σώματός σας, όπως το έντερο.

Mε στοιχεία από Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αν είστε κοντά στην περιεμμηνόπαυση και ξεχνάτε πράγματα, μερικές επιστημονικές απαντήσεις

Υγεία & Σώμα / Γιατί ξεχνάμε πράγματα όταν είμαστε κοντά στην εμμηνόπαυση;

Η «ομίχλη του εγκεφάλου», ή αλλιώς η τάση να ξεχνάμε πράγματα και να βυθιζόμαστε σε στιγμιαίες κρίσεις πανικού κατά τη διάρκεια της περιεμμηνόπαυσης, είναι μια απολύτως εξηγήσιμη κατάσταση.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα δείχνει τις δικαιώνει

Τech & Science / Γυναίκες έλεγαν πως ο εμβολιασμός κατά της Covid επηρέασε την περίοδο. Νέα έρευνα τις δικαιώνει

Ο εμβολιασμός κατά του κορωνοϊού μπορεί να αλλάξει το χρόνο που θα έρθει η περίοδος, σύμφωνα με έρευνα. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επίδραση ήταν προσωρινή.
LIFO NEWSROOM

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ