Στο δρόμο για το γραφείο, κάθομαι στο μετρό, απέναντι από έναν αντικειμενικά πολύ όμορφο άντρα. Κάτι όμως δεν πάει καλά.
Στη δεύτερη κλεφτή ματιά συνειδητοποιώ ότι κάθε εκατοστό εκτεθειμένου δέρματος είναι εντελώς άτριχο! Στην εποχή που όλο και περισσότερες γυναίκες προτιμούν τη φυσική τους τριχοφυΐα από την αποτρίχωση, η θέα ενός άντρα χωρίς ούτε μία τρίχα δεν μπορεί παρά να μπερδεύει.
Η πρώτη αποτρίχωση ήταν, για ένα κορίτσι, ένα είδος μύησης στον κόσμο των γυναικών. Θεωρία που επιβεβαιώθηκε εκ νέου με μια έρευνα του βρετανικού site Mintel το 2013, που αποκάλυψε πως το 95% των γυναικών σε ηλικία 16-24 αποτριχώνει τις μασχάλες και το 92% τα πόδια. Μια νέα όμως έρευνα από το ίδιο site αποκαλύπτει πως πλέον όλο και περισσότεροι Βρετανοί άντρες υιοθετούν μια ζωή... αποτριχωμένη!
Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως κανείς, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του.
Σύμφωνα με την έρευνα 46% των αντρών έκαναν μέσα στο 2018 αποτρίχωση στο σώμα – ποσοστό που το 2016 ήταν 36%. Ακόμα, το 57% των αντρών σε ηλικία 16-24 έκαναν αποτρίχωση στο εφήβαιο, σε αντίθεση με το 40% του 2016. Τις μασχάλες του έχει αποτριχώσει το 42% των αντρών το 2018, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 16%. Τέλος, η αποτρίχωση στο στήθος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αγγίζει το 30%.
Και ενώ οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες, δηλώνουν μια σαφή αλλαγή και αυξάνονται συνεχώς! Όσο για το τι προκαλεί αυτή την αλλαγή, πολλοί θεωρούν πως τα social media με την τέλεια εικόνα που προβάλλουν αλλά και μερικά δημοφιλή shows όπως το Love Island έχουν κάνει το γυμνό, άτριχο δέρμα τάση!
Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς πως η αντίστοιχη πρακτική στην περίπτωση του γυναικείου φύλου άγγιξε την καταπίεση, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί μήπως μια αντίστοιχου είδους πίεση βιώνουν τώρα και οι νεαροί άντρες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν πως η χρήση στεροειδών στις ηλικίες 16-24 τετραπλασιάστηκε μέσα στο 2017 (σύμφωνα με στοιχεία του The Home Office) αλλά και πως το ποσοστό των αντρών που εισάγονται στο νοσοκομείο με διατροφικές διαταραχές έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 6 χρόνια, η τρομακτική αυτή υπόθεση μοιάζει όλο και πιο αληθινή.
Τελικά, πάντως, είτε μιλάμε για το ζήτημα της αποτρίχωσης (στην περίπτωση των αντρών) είτε για αυτό της αποφυγής της (στην περίπτωση των γυναικών) μία είναι η αλήθεια: Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως τίποτα, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του.
Με στοιχεία από το dazeddigital.com
σχόλια