Γιατί όλο και περισσότεροι άντρες κάνουν αποτρίχωση;

Γιατί όλο και περισσότεροι άντρες κάνουν αποτρίχωση; Facebook Twitter
Τις μασχάλες του έχει αποτριχώσει το 42% των αντρών το 2018...
2

Στο δρόμο για το γραφείο, κάθομαι στο μετρό, απέναντι από έναν αντικειμενικά πολύ όμορφο άντρα. Κάτι όμως δεν πάει καλά.

Στη δεύτερη κλεφτή ματιά συνειδητοποιώ ότι κάθε εκατοστό εκτεθειμένου δέρματος είναι εντελώς άτριχο! Στην εποχή που όλο και περισσότερες γυναίκες προτιμούν τη φυσική τους τριχοφυΐα από την αποτρίχωση, η θέα ενός άντρα χωρίς ούτε μία τρίχα δεν μπορεί παρά να μπερδεύει.

Η πρώτη αποτρίχωση ήταν, για ένα κορίτσι, ένα είδος μύησης στον κόσμο των γυναικών. Θεωρία που επιβεβαιώθηκε εκ νέου με μια έρευνα του βρετανικού site Mintel το 2013, που αποκάλυψε πως το 95% των γυναικών σε ηλικία 16-24 αποτριχώνει τις μασχάλες και το 92% τα πόδια. Μια νέα όμως έρευνα από το ίδιο site αποκαλύπτει πως πλέον όλο και περισσότεροι Βρετανοί άντρες υιοθετούν μια ζωή... αποτριχωμένη!

Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως κανείς, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του.

Σύμφωνα με την έρευνα 46% των αντρών έκαναν μέσα στο 2018 αποτρίχωση στο σώμα – ποσοστό που το 2016 ήταν 36%. Ακόμα, το 57% των αντρών σε ηλικία 16-24 έκαναν αποτρίχωση στο εφήβαιο, σε αντίθεση με το 40% του 2016. Τις μασχάλες του έχει αποτριχώσει το 42% των αντρών το 2018, ενώ το 2016 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν μόλις 16%. Τέλος, η αποτρίχωση στο στήθος έχει διπλασιαστεί τα τελευταία δύο χρόνια και πλέον αγγίζει το 30%.

Και ενώ οι αριθμοί αυτοί δεν αγγίζουν τα αντίστοιχα ποσοστά στις γυναίκες, δηλώνουν μια σαφή αλλαγή και αυξάνονται συνεχώς! Όσο για το τι προκαλεί αυτή την αλλαγή, πολλοί θεωρούν πως τα social media με την τέλεια εικόνα που προβάλλουν αλλά και μερικά δημοφιλή shows όπως το Love Island έχουν κάνει το γυμνό, άτριχο δέρμα τάση!

Ωστόσο, αν σκεφτεί κανείς πως η αντίστοιχη πρακτική στην περίπτωση του γυναικείου φύλου άγγιξε την καταπίεση, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί μήπως μια αντίστοιχου είδους πίεση βιώνουν τώρα και οι νεαροί άντρες. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψιν πως η χρήση στεροειδών στις ηλικίες 16-24 τετραπλασιάστηκε μέσα στο 2017 (σύμφωνα με στοιχεία του The Home Office) αλλά και πως το ποσοστό των αντρών που εισάγονται στο νοσοκομείο με διατροφικές διαταραχές έχει αυξηθεί κατά 70% τα τελευταία 6 χρόνια, η τρομακτική αυτή υπόθεση μοιάζει όλο και πιο αληθινή.

Τελικά, πάντως, είτε μιλάμε για το ζήτημα της αποτρίχωσης (στην περίπτωση των αντρών) είτε για αυτό της αποφυγής της (στην περίπτωση των γυναικών) μία είναι η αλήθεια: Το σημαντικό είναι να εκτιμά και να αγαπά κανείς το σώμα του και να αποφασίσει μία και καλή πως τίποτα, πέρα από τον ίδιο, δεν θα έπρεπε να ορίζει την αυτοεικόνα του. 

Με στοιχεία από το dazeddigital.com

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ

σχόλια

2 σχόλια
Αν αγνοήσεις τα σοσιαλμύδια, κανένας δεν πολυασχολείται αν θα ξυρίσεις τις τρίχες σου ή όχι, εκτός αν είναι επαγγελματίας κουτσομπόλης.Και οι δυο γιοι μου στην εφηβεία έχουν ξυρίσει πόδια, όχι σαν μόνιμη κατάσταση αλλά σαν δοκιμή. Αν βαριούνται, δεν θα το κάνουν, δεν νιώθουν καμία υποχρέωση ούτε ψυχαναγκασμό. Η κόρη μου που πάει Δημοτικό, φοράει συνεχώς σορτσάκια (θα μπορούσε να φοράει και φούστες), οπότε οι γάμπες της είναι εκτεθειμένες σε κοινή θέα και δυστυχώς έχει τρίχες. Και επειδή μια δασκάλα της το είχε σχολιάσει, η μικρή ένιωσε άσχημα. Εγώ την βοηθάω να τις ξυρίσει, αλλά όταν το είπε σε μια φίλη της εκείνη της απάντησε ότι η δική της μαμά είναι κατά του ξυρίσματος των ποδιών. Άρα, ό,τι μάθει καθένας από το σπίτι του.Στην δική μου γενιά, μαθήτρια της Α' γυμνασίου έφαγε επίπληξη από την διευθύντρια του Λυκείου μετά την πρωινή προσευχή γιατί φορούσε νάυλον καλσόν κάτω από την σχολική ποδιά! Άλλες εποχές.Όποιος ανεβάζει φωτογραφίες με ή χωρίς ξυρισμένο το κατιτίς του θεωρώ ότι επιζητεί τα σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά, ή θέλει να δημιουργήσει μία μόδα ή θέλει να τραβήξει την προσοχή. Αλλά να γράφονται και ολόκληρα άρθρα γι' αυτό μόνο ως εργαλείο μάρκετινγκ/έρευνας αγοράς θα μπορούσα να το δω.