Η αυτοκρατορία της φαλάκρας

5

Ανδρογενετική αλωπεκία ή αλωπεκία ανδρογενετικού τύπου είναι δύο επιστημονικές ονομασίες για ένα μεγάλο πρόβλημα, κυρίως του αντρικού πληθυσμού: τη φαλάκρα. Εκατομμύρια άντρες, σε καθημερινή βάση, άγχονται βλέποντας το τριχωτό της κεφαλής τους να φλερτάρει με τον νιπτήρα ή με την τσατσάρα, και αυτό ακριβώς το άγχος τούς κάνει στόχους μιας από τις μεγαλύτερες οικονομικές αυτοκρατορίες του δυτικού κόσμου. Η βιομηχανία της φαλάκρας, όλες αυτές οι επιχειρήσεις που υπόσχονται νέα μαλλιά ή έστω διατήρηση των ήδη υπαρχόντων, είναι το ακριβώς επόμενο άγχος των αντρών που υποφέρουν από αλωπεκία.


Η εν λόγω βιομηχανία εμφανίζει ετησίως έσοδα της τάξης περίπου των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ πρόκειται για οικονομικό μέγεθος σε συνεχή άνθηση, καθώς κάθε ώρα που περνά ένας άντρας –αλλά πολύ συχνά και γυναίκες– πείθεται ότι πρέπει να επενδύσει τα χρήματά του σε θεραπείες μαλλιών ή σε πιο ακραίες λύσεις, όπως η εμφύτευση ή η μεταμόσχευση μαλλιών.

Ρίσκο για μερικές τρίχες

Αρκεί μια πρόχειρη έρευνα στο διαδίκτυο με τις κατάλληλες λέξεις-κλειδιά και τα αποτελέσματα που προκύπτουν είναι μια... θάλασσα επιλογών για εκείνον που αναζητά λύση στο πρόβλημα της τριχόπτωσης ή ακόμη και στην ίδια τη φαλάκρα. Από βότανα, θεραπείες, έλαια και μαγικούς αφρούς που τονώνουν τον θύλακα της τρίχας μέχρι επώδυνες χειρουργικές επεμβάσεις, όλα υπόσχονται –φυσικά με την παράθεση φωτογραφιών τύπου «πριν και μετά»– ότι η φαλάκρα, ακόμη κι αν δεν θεραπεύεται πλήρως, τουλάχιστον αντιμετωπίζεται. Όχι ότι κάποιες από αυτές τις λύσεις δεν έχουν αποτέλεσμα. Αλλά είναι αποτέλεσμα που κάνει μεν το πρόβλημα λιγότερο ορατό, αλλά δεν το επιλύει.

Ασφαλώς, υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που ρίσκαραν με το κεφάλι τους και κέρδισαν, όπως ο αρχηγός της Μάντσεστερ Γουέιν Ρούνεϊ, ο οποίος τόλμησε δύο μεταμοσχεύσεις μαλλιών στην κλινική Harley Street Hair Clinic. Έκτοτε, και εξαιτίας του καλού αποτελέσματος στο κεφάλι του Ρούνεϊ, έγινε εξαιρετικά δημοφιλής η μέθοδος της άμεσης εξαγωγής τριχοθυλακίων (μιας διαδικασίας γνωστής ως FUE).

Παρά τις κλινικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό των αιτίων που την προκαλούν, η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι της φύσης και των γονιδίων κάποιων αντρών.

Τρίχες το αποτέλεσμα

Όμως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις ατόμων που μπήκαν σε περιπέτειες χωρίς τέλος. Χαρακτηριστική είναι αυτή του Spencer Stevenson, ο οποίος μέχρι στιγμής έχει δαπανήσει περί τις 40.000 λίρες σε κάθε είδους θεραπείες καθώς και σε έντεκα αποτυχημένες μεταμοσχεύσεις, που είχαν σοβαρές συνέπειες για την υγεία του. Όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο Stevenson πριν από λίγο καιρό στο πλαίσιο μεγάλης έρευνας για την «αυτοκρατορία της φαλάκρας», άρχισε να χάνει τα μαλλιά του σε νεαρή ηλικία και από τότε μέχρι πριν από λίγο καιρό κυριολεκτικά δοκίμασε τα πάντα για να αποφύγει τη θλιβερή για πολλούς άντρες εξέλιξη. Αποτέλεσμα δεν είδε, παρότι πέρασε απ' όλα τα στάδια θεραπειών καθώς και από χειρουργεία, και πλέον έχει εξελιχθεί σε ένα είδος γκουρού εναντίον όσων προωθούν ανεύθυνα λύσεις για τη φαλάκρα μέσω διαδικτύου, αλλά και μέσω επιθετικού μάρκετινγκ. Όπως χαρακτηριστικά λέει, «το πρόβλημα είναι ότι πρόκειται για μια αυτοκρατορία που κυβερνάται μόνο από την επιδίωξη για κέρδος. Ελάχιστοι είναι αυτοί που όντως τους ενδιαφέρει το καλύτερο για τον ασθενή. Αυτή η βιομηχανία έχει εξαιρετικά κακή φήμη για τον τρόπο με τον οποίο απευθύνεται σε ευάλωτους χαρακτήρες που πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν λύση στο πρόβλημά τους».

Ύπουλο παιχνίδι των γονιδίων

Σύμφωνα με το Βρετανικό Ινστιτούτο Υγείας, η φαλάκρα εμφανίζεται –και επηρεάζει δραστικά την ψυχολογία– στο 30% των ανδρών κάτω των τριάντα ετών, ποσοστό που εκτινάσσεται στο 80% σε ηλικίες άνω των εβδομήντα ετών. Και παρά τις κλινικές έρευνες που γίνονται εδώ και χρόνια για τον εντοπισμό των αιτίων που την προκαλούν, η πικρή αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα ύπουλο παιχνίδι της φύσης και των γονιδίων κάποιων αντρών. Βάσει των ίδιων ερευνών, πράγματι, το συχνό βούρτσισμα, το λούσιμο με συγκεκριμένα προϊόντα, η διατροφή, το άγχος και μερικοί ακόμη παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν τη γενετική προδιάθεση – δεν είναι όμως αυτά τα βασικά αίτια της φαλάκρας. Δυστυχώς, όμως, πάνω στην άγνοια όσων υποφέρουν στηρίζονται γερά τα θεμέλια της βιομηχανίας, γεγονός που εδώ και καιρό έχει κάνει τους υπευθύνους της Αμερικανικής Εταιρείας Τριχόπτωσης να αξιώνουν και επισήμως το τέλος της προώθησης διαφημίσεων για «αισθητικά αποδεκτή κόμη».

Η γοητεία της φαλάκρας

Γιατί, όμως, ένας άντρας να μπει στη διαδικασία να πουλήσει τα υπάρχοντά του για λίγες τούφες μαλλιά; Όπως αποκαλύπτεται από την ίδια έρευνα, η «αυτοκρατορία» παίζει πολύ δυνατά με τον ισχυρισμό που θέλει τους άντρες με μαλλιά πολύ πιο αρρενωπούς και ελκυστικούς από τους φαλακρούς και φυσικά όσοι δουλεύουν σ' αυτόν τον τομέα κάνουν ό,τι μπορούν για να ενισχύσουν τον συγκεκριμένο μύθο. Μόλις τον περασμένο Ιούνιο μια βρετανική κλινική μεταμόσχευσης μαλλιών, το Farjo Hair Institute, επιστράτευσε τα αποτελέσματα έρευνας για την οποία χρησιμοποιήθηκε η εφαρμογή γνωριμιών Tinder. Βάσει αυτών των αποτελεσμάτων, οι ασθενείς που είχαν προχωρήσει σε μεταμόσχευση μαλλιών είχαν 75% μεγαλύτερη επιτυχία στο γυναικείο φύλο – μέσω της εφαρμογής, βεβαίως...

Στον αντίποδα, και ενώ οι συζητήσεις για φάρμακα, έρευνες και θεραπείες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση, κάποτε ενθαρρύνοντας και κάποτε απογοητεύοντας βαθιά τους φαλακρούς, υπάρχουν και τύποι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, όπως ο Milan Stolicny, ιδρυτής του site baldattraction.com. Εκεί οι απανταχού φαλακροί μπορούν να βρουν περιεχόμενο που θα τονώσει την αυτοπεποίθησή τους –βίντεο, κείμενα, μαρτυρίες, αναλύσεις για τους λόγους για τους οποίους οι φαλακροί ξεχειλίζουν από γοητεία– και θα τους πείσει ότι το να είσαι φαλακρός όχι μόνο δεν είναι το τέλος του κόσμου, αλλά μπορεί να είναι και προσόν.

«Η πραγματική θεραπεία για τη φαλάκρα είναι να γίνεις αληθινά γοητευτικός φαλακρός», λέει ο Stolicny με χιούμορ, αλλά συνεχίζει απολύτως σοβαρά: «Αν οι φαλακροί πίστευαν στον εαυτό τους, μια τεράστια βιομηχανία που έχει στηθεί εις βάρος τους θα κατέρρεε μέσα σε μια νύχτα».

Μόνο που όσοι διοικούν αυτή την τεράστια επιχείρηση παγκοσμίως γνωρίζουν ήδη πολύ καλά ότι η θεραπεία που προτείνει ο Stolicny μπορεί να είναι πάμφθηνη, μπορεί να είναι απλή, ταυτόχρονα όμως είναι και η πιο δύσκολη στην εφαρμογή της...

Η αυτοκρατορία της φαλάκρας Facebook Twitter
Η Σταχτοπούτα άραγε θα δεχόταν το γοβάκι από ένα φαλακρό πρίγκηπα;

Με στοιχεία από τον Guardian

5

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM