Η επιστήμη έχει κάτι να πει για τον τρόπο που κάνουμε ντους (και ναι, είναι λάθος)

1

Οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αναζωογονητικό ντους. Περισσότερο από συνήθεια το αποκαλούν αναζωογονητικό, γιατί τουλάχιστον 15’ μετά αισθάνονται ακόμη νυσταγμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν τον ύπνο τους και όχι να φύγουν για τη δουλειά.

Συμβαίνει κάτι λάθος στη ρουτίνα καθαριότητας των περισσότερων ανθρώπων; Σύμφωνα με τον βιοχημικό – ογκολόγο Nikolai Shevchuk και με μελέτη που δημοσίευσε στη βάση επιστημονικών δεδομένων "PubMed”, οι περισσότεροι όχι μόνο αγνοούν τη σωστή θερμοκρασία του νερού, όταν κάνουν ντους, αλλά μαζί και τα οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει σε σώμα και πνεύμα.

Το λάθος; Στο (πολύ) ζεστό νερό. Χλιαρό και ελαφρώς δροσερό είναι το ενδεδειγμένο για όλους τους παρακάτω λόγους.

Το σώμα αντιδρά στο αρχικό σοκ της βαθμιαίας αλλαγής θερμοκρασίας και αυτόματα επιταχύνεται η αναπνοή. Στόχος είναι να διοχετευθεί περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά, η οποία χτυπά πιο γρήγορα, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Την ίδια στιγμή, στον εγκέφαλο μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, ακριβώς επειδή το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία, επιχειρώντας να αυξήσει τη θερμότητα και να προστατεύσει ζωτικά όργανα.

Περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα οπότε το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι υποδοχείς του δέρματος αλληλεπιδρούν με τις νευρικές περιφερικές απολήξεις για να στείλουν ηλεκτροφόρα σήμερα στον εγκέφαλο. Η έρευνα επιμένει ότι αυτή η δραστηριότητα ερεθίζει το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για την διάθεση μας (καλή ή μη), προκαλώντας κινητικότητα στους νευροδιαβιβαστές. Τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, όπως η νοραδρεναλίνη, εκείνη τη στιγμή εκτοξεύονται.

Ακριβώς, επειδή περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα, το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, το κρύο νερό διεγείρει τα λιποκύτταρα, προκειμένου να παραχθεί θερμότητα στο σώμα, το οποίο καταλήγει να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός του, σε μία προσπάθεια να παραμείνει ζεστό.

Βάσει της μελέτης, το αποτέλεσμα όλων αυτών των λειτουργιών του σώματος, είναι μετά από λίγα λεπτά να νιώσετε απολύτως ξεκούραστοι και κυρίως γεμάτοι ενέργεια, καλή διάθεση και διαύγεια, ενώ ως ευεργετικά περιγράφονται τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά στον μεταβολισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και ποια είναι η σωστή θερμοκρασία κατά τον επιστήμονα για να συμβαίνουν όλα αυτά, μετά το πρωινό ντους; Οι 20 βαθμοί Κελσίου. Κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται να γίνει απότομα. Χρειάζονται περίπου 3 μέρες, με σταδιακές εναλλαγές, για να συνηθίσει το σώμα σ’ αυτές τις θερμοκρασίες. Και φυσικά, δεν ενδείκνυται για άτομα με καρδιοπάθειες, των οποίων η καρδιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σοκ της χαμηλής θερμοκρασίας. 

Με στοιχεία από το Inc.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
Στο δις αναφερθέν "σοκ χαμηλής θερμοκρασίας" και στην ενημέρωση ότι μπορεί να πάω από καρδιά, εκεί κάπου με έχασε ο επιστήμονας. Είπαμε να ξυπνήσουμε όχι να φρικάρουμε πρωί πρωί. Από το άρθρο ας κρατήσουμε εμείς οι κρυουλιάρηδες ότι δεν κάνει το ντους να είναι πολύ ζεστό αλλά λίγο πιο χλιαρό. (Πάντως ποτέ δεν έχω νυστάξει το πρωί μετά από ζεστό ντους)