Η επιστήμη έχει κάτι να πει για τον τρόπο που κάνουμε ντους (και ναι, είναι λάθος)

1

Οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους με ένα αναζωογονητικό ντους. Περισσότερο από συνήθεια το αποκαλούν αναζωογονητικό, γιατί τουλάχιστον 15’ μετά αισθάνονται ακόμη νυσταγμένοι και έτοιμοι να συνεχίσουν τον ύπνο τους και όχι να φύγουν για τη δουλειά.

Συμβαίνει κάτι λάθος στη ρουτίνα καθαριότητας των περισσότερων ανθρώπων; Σύμφωνα με τον βιοχημικό – ογκολόγο Nikolai Shevchuk και με μελέτη που δημοσίευσε στη βάση επιστημονικών δεδομένων "PubMed”, οι περισσότεροι όχι μόνο αγνοούν τη σωστή θερμοκρασία του νερού, όταν κάνουν ντους, αλλά μαζί και τα οφέλη που αυτή μπορεί να προσφέρει σε σώμα και πνεύμα.

Το λάθος; Στο (πολύ) ζεστό νερό. Χλιαρό και ελαφρώς δροσερό είναι το ενδεδειγμένο για όλους τους παρακάτω λόγους.

Το σώμα αντιδρά στο αρχικό σοκ της βαθμιαίας αλλαγής θερμοκρασίας και αυτόματα επιταχύνεται η αναπνοή. Στόχος είναι να διοχετευθεί περισσότερο οξυγόνο στην καρδιά, η οποία χτυπά πιο γρήγορα, ενώ τα αιμοφόρα αγγεία συστέλλονται και αυξάνεται η αρτηριακή πίεση. Την ίδια στιγμή, στον εγκέφαλο μεταφέρονται μεγαλύτερες ποσότητες οξυγόνου, ακριβώς επειδή το σώμα ανακατευθύνει τη ροή του αίματος μακριά από τα αιμοφόρα αγγεία, επιχειρώντας να αυξήσει τη θερμότητα και να προστατεύσει ζωτικά όργανα.

Περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα οπότε το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Σε δεύτερο επίπεδο, οι υποδοχείς του δέρματος αλληλεπιδρούν με τις νευρικές περιφερικές απολήξεις για να στείλουν ηλεκτροφόρα σήμερα στον εγκέφαλο. Η έρευνα επιμένει ότι αυτή η δραστηριότητα ερεθίζει το κέντρο του εγκεφάλου που ευθύνεται για την διάθεση μας (καλή ή μη), προκαλώντας κινητικότητα στους νευροδιαβιβαστές. Τα επίπεδα συγκεκριμένων ορμονών, όπως η νοραδρεναλίνη, εκείνη τη στιγμή εκτοξεύονται.

Ακριβώς, επειδή περισσότερο αίμα φτάνει στην καρδιά και τα ζωτικά όργανα, το λεμφικό σύστημα μπορεί πιο εύκολα να μεταβολίσει τις άχρηστες για τον οργανισμό ουσίες και να κρατήσει τα θρεπτικά συστατικά.

Επίσης, το κρύο νερό διεγείρει τα λιποκύτταρα, προκειμένου να παραχθεί θερμότητα στο σώμα, το οποίο καταλήγει να παράγει περισσότερα λευκά αιμοσφαίρια, καθώς αυξάνεται ο μεταβολικός ρυθμός του, σε μία προσπάθεια να παραμείνει ζεστό.

Βάσει της μελέτης, το αποτέλεσμα όλων αυτών των λειτουργιών του σώματος, είναι μετά από λίγα λεπτά να νιώσετε απολύτως ξεκούραστοι και κυρίως γεμάτοι ενέργεια, καλή διάθεση και διαύγεια, ενώ ως ευεργετικά περιγράφονται τα αποτελέσματα και σε ό,τι αφορά στον μεταβολισμό και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Και ποια είναι η σωστή θερμοκρασία κατά τον επιστήμονα για να συμβαίνουν όλα αυτά, μετά το πρωινό ντους; Οι 20 βαθμοί Κελσίου. Κατά τον ίδιο, δεν χρειάζεται να γίνει απότομα. Χρειάζονται περίπου 3 μέρες, με σταδιακές εναλλαγές, για να συνηθίσει το σώμα σ’ αυτές τις θερμοκρασίες. Και φυσικά, δεν ενδείκνυται για άτομα με καρδιοπάθειες, των οποίων η καρδιά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο σοκ της χαμηλής θερμοκρασίας. 

Με στοιχεία από το Inc.com

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Στο δις αναφερθέν "σοκ χαμηλής θερμοκρασίας" και στην ενημέρωση ότι μπορεί να πάω από καρδιά, εκεί κάπου με έχασε ο επιστήμονας. Είπαμε να ξυπνήσουμε όχι να φρικάρουμε πρωί πρωί. Από το άρθρο ας κρατήσουμε εμείς οι κρυουλιάρηδες ότι δεν κάνει το ντους να είναι πολύ ζεστό αλλά λίγο πιο χλιαρό. (Πάντως ποτέ δεν έχω νυστάξει το πρωί μετά από ζεστό ντους)