Η λεπτή γραμμή της online κοινοποίησης μιας ψυχικής ασθένειας

Η λεπτή γραμμή της online κοινοποίησης μιας ψυχικής ασθένειας Facebook Twitter
H «sad culture», γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και «κουλ», πράγμα που επιβεβαιώνεται και μέσα από αρκετούς λογαριασμούς στο Instagram
0

Ένας από τους προβληματισμός που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο Διαδίκτυο αφορά την ανάδυση μιας ολόκληρης κουλτούρας στην οποία επικρατεί η λύπη, η απογοήτευση και οι ψυχικές ασθένειες. Η κουλτούρα αυτή, που έχει χαρακτηριστεί ως «sad culture», γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής και «κουλ», πράγμα που επιβεβαιώνεται και μέσα από αρκετούς λογαριασμούς στο Instagram, όπως το Aborted Dreams και το Emotional Club

To ερώτημα, όπως, που προκύπτει μέσα απ' αυτήν τη νέα κουλτούρα είναι ότι ναι μεν χτίζονται κοινότητες ανθρώπων που παλεύουν να αντιμετωπίσουν μια ψυχική ασθένεια, αλλά κατά πόσο αυτή η online κοινοποίησή της μπορεί να θεωρηθεί υγιής; Μήπως στην πραγματικότητα είναι ένας τρόπος για να «βυθιστούν» κι άλλοι άνθρωποι στην κατάθλιψη και σε άλλες μορφές ψυχικής ασθένειας, παρουσιάζοντάς τες μ'έναν πιο εξιδανικευμένο τρόπο; 

To ερώτημα, όπως, που προκύπτει μέσα απ' αυτήν τη νέα κουλτούρα είναι ότι ναι μεν χτίζονται κοινότητες ανθρώπων που παλεύουν να αντιμετωπίσουν μια ψυχική ασθένεια, αλλά κατά πόσο αυτή η online κοινοποίησή της μπορεί να θεωρηθεί υγιής;

Αρκετοί ψυχολόγοι επισημαίνουν ότι αυτό εξαρτάται από το εάν τελικά οι χρήστες δημιουργούν ή απλώς καταναλώνουν περιεχόμενο στο Ίντερνετ και σε ποιο βαθμό. Βέβαια, αυτή δεν είναι πρώτη φορά που η sad culture μπαίνει δυναμικά στην ποπ κουλτούρα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πριν μερικές χρόνια στη μουσική, όταν δηλαδή η Lana Del Rey εμφανιζόταν στη σκηνή με δακρυσμένα μάτια, τα οποία χαλούσαν το μακιγιάζ της. 

Όμως, το φαινόμενο αυτό έγινε ακόμη πιο έντονο τα τελευταία χρόνια μέσα από πλατφόρμες, όπως το instagram και το Tumblr, όπου οι χρήστες μοιράζονται τα πιο εσωτερικά τους συναισθήματα σε «ωμά», «εξομολογητικά» posts στα οποία δε διστάζουν ακόμη και να κλάψουν μπροστά στην κάμερα, κάνοντας παράλληλα live μετάδοση.  

 

«Το Ίντερνετ δίνει στους ανθρώπους μια αίσθηση ανωνυμίας και προστασίας από την face-to-face κριτική, πράγμα που ορισμένες φορές τους ωθεί στο να μοιράζονται κομμάτια του εαυτού τους, τα οποία σε άλλες μέρες δεν θα μοιράζονταν», αναφέρει η Erin Vogel, ερευνήτρια σε θέματα κοινωνικής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ

Παράλληλα, η Erin Vogel, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Πέις, συμφωνεί ότι το να δείχνεις  λυπημένος online λειτουργεί κατά κάποιον τρόπο σαν «αντίδοτο» ή και αντίδραση στις εξιδανικευμένες εικόνες που βλέπουμε στο Ίντερνετ. Από την άλλη πλευρά, όμως, αυτή η άνεση στην αναφορά τέτοιων ζητημάτων ψυχικής υγείας μπορεί να στηρίξει και να συνδέσει ανθρώπους μεταξύ τους. 

Πάντως, ασχέτως με τα παραπάνω, ο χαρακτηρισμός της online sad κουλτούρας ως υγιούς ή μη επί της ουσίας εξαρτάται από τον τρόπο χρήσης της. Με άλλα λόγια, οι ειδικοί καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι είτε κοινοποιούμε εμείς τέτοιου είδους περιεχόμενο είτε απλώς προτιμάμε να το καταναλώνουμε, αυτό που έχει σημασία είναι εάν αυτό μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα κι εάν όντως εκπληρώνει τις ανάγκες μας. 

Με πληροφορίες από Mic

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM