Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες

Η Λήδα Shantala διδάσκει γιόγκα στην Ελλάδα για πάνω από τρεις δεκαετίες Facebook Twitter
Η γιόγκα θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες.
0

Η Λήδα Shantala, η γυναίκα πίσω από τον πολυχώρο Shantom που εδώ και 30 χρόνια μας βοηθά να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, μίλησε στη LiFΟ για τη γιόγκα, τη σχολή της αλλά και το τι σημαίνει τελικά ευτυχία.


— Για περισσότερο από τρεις δεκαετίες διδάσκετε γιόγκα, έναν τρόπο άσκησης που στην Ελλάδα έγινε ιδιαίτερα δημοφιλής τα τελευταία χρόνια. Πού νομίζετε ότι οφείλεται αυτή η αλλαγή;

Είναι γεγονός πως όταν εγώ ξεκίνησα να διδάσκω στην Ελλάδα, υπήρχε μεγάλη προκατάληψη. Πιστεύω ότι η αλλαγή αυτή οφείλεται κυρίως στο ότι οι ασκούμενοι συνειδητοποίησαν ή, πιο σωστά, βίωσαν τα ευεργετικά οφέλη της γιόγκα.

Έπαιξε, βέβαια, ρόλο και η μόδα στην Αμερική και σε άλλες χώρες. Η γιόγκα όμως δεν είναι μόδα, είναι το αρχαιότερο και πιο πλήρες σύστημα ολιστικής άσκησης. Θεραπεύει και παράλληλα δρα ως προληπτική ιατρική, εξασφαλίζοντας ευδιαθεσία και καλή υγεία, ανεξάρτητα από ηλικία, σωματότυπο, πνευματικές ή ψυχικές δυσκολίες. Οδηγεί στην ενδυνάμωση σώματος και νου, στην αποδέσμευση των εντάσεων, σε κάνει να αισθάνεσαι καλά, να αναπνέεις ελεύθερα, ακολουθώντας την αρχή «νους υγιής εν σώματι υγιεί».


— Πιστεύετε ότι υπάρχει ευτυχία;

Η γιόγκα διακρίνει την ευχαρίστηση από την ευτυχία. Η ευχαρίστηση είναι από τη φύση της παροδική, κάποια στιγμή θα τελειώσει. Ακόμα και όταν όλες μας οι ανάγκες έχουν ικανοποιηθεί, όταν τα σωματικά, ψυχικά και οικονομικά προβλήματα έχουν απομακρυνθεί, παραμένει μέσα μας ένα είδος ανησυχίας και ταραχής, ένα έλλειμμα. Η συνειδητοποίηση του «ανικανοποίητου» ως στοιχείου που συνδέεται με την ανθρώπινη φύση είναι βασική αρχή της γιόγκα. Η αναζήτηση ξεκινάει μέσα από τον ευγενή στόχο να δοθεί τέλος στην υπαρξιακή στενοχώρια.


— Το «Shantala» πώς προέκυψε;

Ως καλλιτέχνις, ένιωσα την ανάγκη να διαχωρίσω την κοινωνική μου ζωή από τη ζωή μου στη σκηνή: η Σεϊτανίδου είναι το κοινωνικό άτομο, οι ρίζες της βρίσκονται στην Ελλάδα. Η Shantala είναι η χορεύτρια ινδικού κλασικού χορού αλλά και η ασκούμενη στη γιόγκα που γεννήθηκε στην Ινδία. Το Shantala προέρχεται από τη σανσκριτική λέξη «shanti» που σημαίνει «ειρήνη», όπως και από το δεύτερο ελληνικό όνομά μου, Ειρήνη. Κάπως έτσι προέκυψε και το όνομα της σχολής. Shantom σημαίνει «ο τόπος όπου εκφράζεται δημιουργικά η ειρήνη του σύμπαντος».

Στo Shantom αγκαλιάζουμε σφαιρικά την εναλλακτική κίνηση (χοροί απ' όλο τον κόσμο, πολεμικές τέχνες, χοροθεραπεία, πιλάτες). Με ένα επιτελείο εξαιρετικών καθηγητών, με πλήρη γνώση και σεβασμό στις σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ανάγκες του σύγχρονου ανθρώπου, το Shantom μου δίνει την ευκαιρία να μοιράζομαι όλα αυτά που αποκόμισα από τη ζωή, τις σπουδές και τις εμπειρίες μου.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ