Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου

Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου Facebook Twitter
Σταμάτησα να σκέφτομαι, το μυαλό μου άδειασε, βυθίστηκα στο απόλυτο κενό, ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία που δεν μπορούσα να περιγράψω. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO
0

«Το παν στη ζωή είναι η αναπνοή σου» είπε στο τέλος του μαθήματος η δασκάλα ενώ όλοι βρισκόμασταν ξαπλωμένοι στο πάτωμα, σαν μισοπεθαμένοι, άλλοι να ανασαίνουν σιγανά και ράθυμα, άλλοι να μην ανασαίνουν καθόλου και κάποιοι άλλοι να ροχαλίζουν.

«Το παν στη ζωή είναι η αναπνοή μου» σκεφτόμουνα εγώ. Τα λόγια της αντηχούσαν στο κεφάλι μου σαν μια υπέροχη νανουριστική και άκρως αποκαλυπτική μελωδία. «Αναπνέω άρα υπάρχω». Δεν το είχα σκεφτεί ποτέ ως τότε.


Η πρώτη μου επαφή

«Κολυμβητήριο ή γυμναστήριο» είπε ο γιατρός για τη σκολίωση στην πλάτη. Η μητέρα μου σιχαινόταν το χλώριο, έτσι αυτοβούλως με έγραψε σε ένα γυμναστήριο που βρισκόταν ένα στενό πάνω από το σπίτι μας και ακριβώς δίπλα από το σουβλατζίδικο της γειτονιάς, όπως κάθε γυμναστήριο που σέβεται τον εαυτό του.

Πήγαινα τακτικά και στα δύο αλλά δεν είχα δει καμία βελτίωση στην πλάτη μου και δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένη.

Μια μέρα κατευθύνθηκα σε μία από τις γυμνάστριες που ήταν εκεί και της είπα, όλο χάρη: «Θα ήθελα να αλλάξω το πρόγραμμα που κάνω και επίσης βαρέθηκα να τρέχω στο διάδρομο γιατί μου κόβεται η ανάσα, μπορώ να δοκιμάσω κάτι άλλο;».

Με κοίταξε με ένα βλέμμα σαν να έλεγε «ξεφορτώσου μας τώρα και συ μυξιάρικο 15χρονο με σένα θα ασχολούμαι» και μου είπε «μπορείς να πας στη γιόγκα πάνω, ξεκινάει σε 5 λεπτά».

Στο τέλος του μαθήματος κλείσανε τα φώτα και ξαπλώσαμε όλοι στο πάτωμα. Η δασκάλα σταμάτησε να μιλάει, χαμήλωσε τη μουσική και απόλυτη ηρεμία απλώθηκε στην αίθουσα. Κοίταγα το ταβάνι και δεν μπορούσα να χαλαρώσω. Από το μυαλό μου πέρναγαν άπειρες άκυρες, αγχωτικές σκέψεις. Ύστερα σαν κάτι μαγικό να συνέβη.


Χωρίς να έχω ιδέα γιατί, άρχισα να τρέχω στις σκάλες σαν τρελή να προλάβω το μάθημα. Δεν είχα ξανακάνει ποτέ μου γιόγκα και το μόνο που ήξερα ήταν ότι κάθεσαι σε μια άβολη στάση οκλαδόν με κλειστά μάτια και ενωμένες παλάμες περιτριγυρισμένος από μάνταλα και αρωματικά στικ προφέροντας ένα μακρόσυρτο «οοοομ».


Έβγαλα γρήγορα τα παπούτσια μου, άρπαξα ένα στρώμα και το άπλωσα δίπλα σε μια κυρία. Μέσα σε δέκα λεπτά κατάλαβα πως δεν γνώριζα τίποτα για τη γιόγκα.

Η δασκάλα μιλούσε αργά και με έναν ήπιο τόνο μας έδινε τις οδηγίες. Οι στάσεις αλλάζανε γρήγορα, ο ιδρώτας έσταζε από παντού και το σώμα μου καιγόταν ολόκληρο.

Κοίταγα δεξιά κι αριστερά τους υπόλοιπους. Δεμένοι κόμπο με σκυφτά κεφάλια, προσηλωμένοι ανάσαιναν έντονα, σχεδόν αφοσιωμένοι παλεύανε να ισορροπήσουν ή να μείνουν στη στάση.


Εγώ πάλι δεν μπορούσα να συγκεντρωθώ με τίποτα, το μόνο που σκεφτόμουν ήταν τι δουλεία είχα εκεί και πότε θα τελειώσουμε να πάω δίπλα να φάω σουβλάκι.

Στο τέλος του μαθήματος κλείσανε τα φώτα και ξαπλώσαμε όλοι στο πάτωμα. Η δασκάλα σταμάτησε να μιλάει, χαμήλωσε τη μουσική και απόλυτη ηρεμία απλώθηκε στην αίθουσα.

Κοίταγα το ταβάνι και δεν μπορούσα να χαλαρώσω. Από το μυαλό μου πέρναγαν άπειρες άκυρες, αγχωτικές σκέψεις. Ύστερα σαν κάτι μαγικό να συνέβη.

Σταμάτησα να σκέφτομαι, το μυαλό μου άδειασε, βυθίστηκα στο απόλυτο κενό, ένιωθα μια απίστευτη ηρεμία που δεν μπορούσα να περιγράψω.

Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου Facebook Twitter
Έπαιρνα μια βαθιά εισπνοή, έβαζα το κεφάλι στο πάτωμα και τέντωνα τα πόδια στον ουρανό. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Έβγαινε μέσα από τα πνευμόνια μου και διαχεόταν παντού, από τα δάχτυλα των ποδιών μέχρι την κορυφή του κεφαλιού. Μια πρωτόγνωρη ήρεμη ένταση. Ένιωθα την αναπνοή μου.

Δεν ένιωθα να πεινάω ή να πονάω, αισθανόμουν ένα είδος χαράς και ευφορίας. Έφυγα από το γυμναστήριο χωρίς να τρέχω, ευχαρίστησα την εκνευρισμένη γυμνάστρια για τη συμβουλή, προσπέρασα νωχελικά το σουβλατζίδικο και κατευθύνθηκα σπίτι.

Την επόμενη μέρα ξαναπήγα όπως και την μεθεπόμενη, και για δέκα χρόνια τώρα δεν σταμάτησα ποτέ.

Όσα κέρδισα

Πολλά συνέβησαν όλα αυτά τα χρόνια. Αρρώστιες, γρίπες, τραυματισμοί, τενοντίτιδες, υπερκόπωση, οσφυαλγίες, ατυχήματα, ερωτικές απογοητεύσεις, εξεταστικές, κρίσεις πανικού, κρίσεις εαυτού.

Η γιόγκα πάντα ήταν εκεί για μένα και τα ξεπερνούσα όλα παρέα με αυτήν. Όπως ξεπέρασα και τη σκολίωση.


Όταν εμφανίζονταν τα προβλήματα έτρεχα όπως τότε που ήμουν δεκαπέντε χρονών, πλέον όμως γνωρίζοντας τον λόγο.

Έβγαζα τα παπούτσια μου, έπαιρνα ένα στρώμα και στεκόμουνα. Στη στάση του πολεμιστή, στη στάση του σκύλου. Έμενα και εμβάθυνα μέχρι που να μη νιώθω τον πόνο στο σώμα μου.

Δενόμουνα κόμπο και συνέχιζα μέχρι που να μην νιώθω τον πόνο μέσα μου. Μέχρι που οι αρνητικές σκέψεις να εξαφανιστούν ή καλύτερα να ενσωματωθούν έτσι που να τις αποδεχτώ, να νιώθω ότι όλα είναι ακριβώς όπως πρέπει να είναι.

Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου Facebook Twitter
Η γιόγκα μου φανερώνει τα όριά μου. Μου δείχνει τα σημεία που είναι δύσκολο να φτάσω. Και ύστερα μου λέει να προσπαθήσω, να παραμείνω, να συνεχίσω και σιγά-σιγά, ανάσα την ανάσα να τα ξεπεράσω μέχρι να αρχίσω να βλέπω την μεταβολή γύρω και εντός μου. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO

Έπαιρνα μια βαθιά εισπνοή, έβαζα το κεφάλι στο πάτωμα και τέντωνα τα πόδια στον ουρανό.

«Δεν πέρασα το μάθημα, δεν με πήραν στη δουλειά, μόλις χώρισα, δεν βλέπομαι, όλο αρρωσταίνω, δεν αντέχω το ποτό, δεν έχω αψεγάδιαστο κορμί ούτε τέλεια οδοντοστοιχία», και εκεί, την ώρα που σκεφτόμουνα όλα αυτά και πήγαινα να πέσω, που ένιωθα πως δεν αντέχω άλλο, συνέχιζα, έβγαζα μια μακρόσυρτη, ανακουφιστική εκπνοή και μαζί με αυτήν κάθε ταλαίπωρη σκέψη. Και τι πειράζει, είμαι όλα όσα πρέπει να είμαι.

Φυσικά με βοήθησε να φτιάξω και να αγαπήσω το σώμα μου λιγάκι παραπάνω. Μέσα από την πρακτική μου μπόρεσα και ανέκαμψα από πολλούς τραυματισμούς.

Σταμάτησα να έχω χονδροπάθεια στα γόνατα, έφτιαξε το πόδι μου όταν έπαθα ρήξη ισχίου, με δυνάμωσε όταν έχασα αρκετά κιλά, με έκανε να αναρρώσω πιο γρήγορα όταν με χτύπησε μηχανάκι.

Ρύθμισε ακόμα και τον υποθυρεοειδισμό μου. Κυρίως όμως ρύθμισε τον τρόπο που σκέφτομαι, που κινούμαι, που αντιλαμβάνομαι. Τον τρόπο που αναπνέω.

Γιόγκα για μένα είναι...

Δεν διάβασα ποτέ για τη φιλοσοφία της γιόγκα, δεν ξέρω καν ποιος γιόγκι την ανακάλυψε. Για μένα δρα τελείως βιωματικά.

Δεν είναι ούτε ο τρόπος για να καθαρίζω την ενέργειά μου, ούτε νέα τάση, ούτε μάνταλα, ούτε «η καλύτερη άσκηση για τέλειους γλουτούς». Δεν είναι ένα γρήγορο διάλειμμα από ό,τι με απασχολεί.


Η γιόγκα μου φανερώνει τα όρια μου. Μου δείχνει τα σημεία που είναι δύσκολο να φτάσω.

Και ύστερα μου λέει να προσπαθήσω, να παραμείνω, να συνεχίσω και σιγά-σιγά, ανάσα την ανάσα, να τα ξεπεράσω μέχρι να αρχίσω να βλέπω τη μεταβολή γύρω και εντός μου.

Είναι ο τρόπος μου να ιδρώνω προσπαθώντας να ξεπεράσω τα όριά μου. Να φτάνω εκεί που πιστεύω πως δεν μπορώ.

Τι έμαθα κάνοντας γιόγκα από τα δεκαπέντε μου Facebook Twitter
Γιόγκα για μένα είναι η διαρκής παρατήρηση, η αναγνώριση των ατελειών και της κατωτερότητας του εαυτού μου. Η αποδοχή του πόνου ως κάτι απόλυτα φυσικό. Είναι συνώνυμη με την υπομονή. Μου λέει πως όλα είναι παροδικά αλλά ακόμα και έχουν έρθει για να μείνουν τότε καλώς να ορίσουν. Φωτο: Γιώργος Αδάμος/LIFO


Γιόγκα για μένα είναι η διαρκής παρατήρηση, η αναγνώριση των ατελειών και της κατωτερότητας του εαυτού μου. Η αποδοχή του πόνου ως κάτι απόλυτα φυσικό.

Είναι συνώνυμη με την υπομονή. Μου λέει πως όλα είναι παροδικά αλλά ακόμα και αν έχουν έρθει για να μείνουν, τότε καλώς να ορίσουν.

Σημαίνει επίσης ευγνωμοσύνη. Που υπάρχω, που αναπνέω. Είναι η βαθιά τολμηρή εισπνοή όλων των αδυναμιών μου και η βαθιά δυναμική εκπνοή όλων των δυνατοτήτων μου.


Είναι η απάντηση κάθε φορά που εκείνο το 15χρονο κοριτσάκι με πλησιάζει και μου λέει όλο χάρη:

«Θα ήθελα να αλλάξω τη ζωή που κάνω και επίσης βαρέθηκα να τρέχω πέρα δώθε μάταια γιατί μου κόβεται η ανάσα, μπορώ να δοκιμάσω κάτι άλλο;».

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM