Η μάχη της γρίπης

Facebook Twitter
0

Πριν πέσετε στη νευροφαρμακολογία, εξετάστε μήπως η χαρά σας επανέλθει, ξεκινώντας από αυτή την απλή πληροφορία. Σε περιόδους κακουχίας του οργανισμού, π.χ. λόγω γρίπης, με συμπτώματα ή χωρίς (γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ήσασταν «βουβός» φορέας του ιού), είτε ήταν Η1Ν1 ή όχι, ακόμη κι αν σας χτύπησε απλό κρυολόγημα, το σώμα σας εκπέμπει κυτοκίνες για μια μακρά περίοδο αποθεραπείας, ώστε να αποτρέψει στο μάξιμουμ τα επακόλουθα και τις βαριές επιπλοκές της γρίπης.

Μέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα κι ενώ εσείς νιώθετε ότι είστε υγιής, ο σοφός οργανισμός των κοινών θνητών συνεχίζει να παλεύει με τον ιό, θυσιάζοντας την αλεγκρία για την υγεία. Όπλο και φαρμάκι του είναι οι κυτοκίνες. Είναι οι ουσίες εκείνες του οργανισμού που ταυτόχρονα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν τη σεροτονίνη - κλειδί για την εγκεφαλική μας ευφορία. Έτσι, όταν οι κυτοκίνες εξαντλούνται στη μάχη κατά της γρίπης (όπως συμβαίνει φέτος και στην Ελλάδα), χρειάζεται αρκετός χρόνος χρόνος ώστε τα επίπεδα της σεροτονίνης να ανακάμψουν.

ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.

1Πρώτον, ο ύπνος. Απολαύστε τις μαύρες μέρες του χειμώνα και νικήστε τη μαύρη διάθεση με όνειρα γλυκά. Χωρίς ενοχές. Ο ύπνος δεν είναι μόνο ηρεμιστικός και τονωτικός αλλά και βαθιά αναζωογονητικός μετά τις ημέρες της κακουχίας .

2Δεύτερον, η βιταμίνη Β-6. Υπάρχει στις μπανάνες, τις ψητές πατάτες και τα δημητριακά, αλλά επιλέξτε άφοβα ενισχυτικά σκευάσματα βιταμίνης. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν για μετά τη γρίπη Β-6 των 1.000 μιλιγκράμ ημερησίως.

3Τρίτον, τα σοφά για την υγεία μήλα, μαζί με το μπρόκολο, στηρίζουν θεαματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη κι όταν εσείς νιώθετε εξαντλημένοι. Ενισχύστε αυτόν το συνδυασμό με ζεστό τσάι που ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες του σώματος που μάχονται τους ιούς.

4 Αναστηθείτε, σηκωθείτε και περπατήστε. Αν είστε καλά, ακόμη και στον χιονιά. Ένα ημίωρο περπάτημα ημερησίως (αν βαριέστε, 2 τέταρτα ή και 3 δεκάλεπτα συνολικά έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι θεραπεύουν την κατάθλιψη, ακόμη κι αν είναι βαριά).

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ