Πριν πέσετε στη νευροφαρμακολογία, εξετάστε μήπως η χαρά σας επανέλθει, ξεκινώντας από αυτή την απλή πληροφορία. Σε περιόδους κακουχίας του οργανισμού, π.χ. λόγω γρίπης, με συμπτώματα ή χωρίς (γιατί υπάρχει η πιθανότητα να ήσασταν «βουβός» φορέας του ιού), είτε ήταν Η1Ν1 ή όχι, ακόμη κι αν σας χτύπησε απλό κρυολόγημα, το σώμα σας εκπέμπει κυτοκίνες για μια μακρά περίοδο αποθεραπείας, ώστε να αποτρέψει στο μάξιμουμ τα επακόλουθα και τις βαριές επιπλοκές της γρίπης.
Μέρες αφού υποχωρήσουν τα συμπτώματα κι ενώ εσείς νιώθετε ότι είστε υγιής, ο σοφός οργανισμός των κοινών θνητών συνεχίζει να παλεύει με τον ιό, θυσιάζοντας την αλεγκρία για την υγεία. Όπλο και φαρμάκι του είναι οι κυτοκίνες. Είναι οι ουσίες εκείνες του οργανισμού που ταυτόχρονα με την ενίσχυση του ανοσοποιητικού απελευθερώνουν τη σεροτονίνη - κλειδί για την εγκεφαλική μας ευφορία. Έτσι, όταν οι κυτοκίνες εξαντλούνται στη μάχη κατά της γρίπης (όπως συμβαίνει φέτος και στην Ελλάδα), χρειάζεται αρκετός χρόνος χρόνος ώστε τα επίπεδα της σεροτονίνης να ανακάμψουν.
ΜΠΟΡΕΙΤΕ, ΟΜΩΣ, ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΤΕ ΜΕ ΜΕΡΙΚΕΣ ΑΠΛΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ.
1Πρώτον, ο ύπνος. Απολαύστε τις μαύρες μέρες του χειμώνα και νικήστε τη μαύρη διάθεση με όνειρα γλυκά. Χωρίς ενοχές. Ο ύπνος δεν είναι μόνο ηρεμιστικός και τονωτικός αλλά και βαθιά αναζωογονητικός μετά τις ημέρες της κακουχίας .
2Δεύτερον, η βιταμίνη Β-6. Υπάρχει στις μπανάνες, τις ψητές πατάτες και τα δημητριακά, αλλά επιλέξτε άφοβα ενισχυτικά σκευάσματα βιταμίνης. Οι ειδικοί, μάλιστα, συστήνουν για μετά τη γρίπη Β-6 των 1.000 μιλιγκράμ ημερησίως.
3Τρίτον, τα σοφά για την υγεία μήλα, μαζί με το μπρόκολο, στηρίζουν θεαματικά το ανοσοποιητικό σύστημα, ακόμη κι όταν εσείς νιώθετε εξαντλημένοι. Ενισχύστε αυτόν το συνδυασμό με ζεστό τσάι που ενεργοποιεί τις πρωτεΐνες του σώματος που μάχονται τους ιούς.
4 Αναστηθείτε, σηκωθείτε και περπατήστε. Αν είστε καλά, ακόμη και στον χιονιά. Ένα ημίωρο περπάτημα ημερησίως (αν βαριέστε, 2 τέταρτα ή και 3 δεκάλεπτα συνολικά έχει αποδειχθεί περίτρανα ότι θεραπεύουν την κατάθλιψη, ακόμη κι αν είναι βαριά).
σχόλια