Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου

Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου Facebook Twitter
Ακόμα κι οι καλύτεροι των καλύτερων δεν κερδίζουν κάθε φορά. Η Σιμόν Μπάιλς ξέρει πώς να διαχειριστεί «αποτυχίες» εν μέσω θριάμβων. Φωτ.: Getty Images/Ideal Image
0

Η ΣΙΜΟΝ ΜΠΑΪΛΣ δεν είναι η μόνη διάσημη αθλήτρια που έχει μιλήσει ανοιχτά για την ψυχική υγεία και για τις σχετικές υπηρεσίες και θεραπείες που τη βοήθησαν να αντιμετωπίσει τους φόβους της και να επιστρέψει στη φόρμα της.

Οι συζητήσεις σχετικά με την ψυχική υγεία και το κόστος της επιτυχίας, τόσο κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής ζωής όσο και μετά, έχουν γίνει ρουτίνα στον σύγχρονο πρωταθλητισμό, ειδικά μετά τις ενέργειες ορισμένων από τους πιο επιτυχημένους αθλητές στον κόσμο: Η πρόθεση της Ναόμι Οσάκα να θέσει όρια και να μην παραβρεθεί στις συνεντεύξεις Τύπου του Γαλλικού Όπεν, η εκστρατεία για την ψυχική υγεία που κάνει ο Μάικλ Φελπς, ο οποίος υπέφερε από κατάθλιψη και αυτοκτονικό ιδεασμό, η ανοιχτή επιστολή του παίκτη του ΝΒΑ Κέβιν Λοβ σχετικά με τον αγώνα του ενάντια στις διαταραχές άγχους και τις κρίσεις πανικού από τις οποίες υπέφερε…

Μελέτες έχουν δείξει, για παράδειγμα, ότι οι αθλητές που κατέκτησαν αργυρό μετάλλιο εστιάζουν πολύ περισσότερο από τους αθλητές που κέρδισαν το χάλκινο μετάλλιο στο τι θα μπορούσε να γίνει αν είχαν πιέσει λίγο παραπάνω τον εαυτό τους – «κολλάνε» με εμμονικό τρόπο σ’ αυτό που έχασαν, όχι σ’ αυτό που πέτυχαν.

Πολλοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο ιδρύουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, ολοκληρώνουν ένα ανώτερο πτυχίο ή δημιουργούν οικογένεια κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους καριέρας.

Η κατάθλιψη που σχετίζεται με την πίεση του ανταγωνισμού μπορεί να διαμορφώσει την καριέρα ενός αθλητή και τη ζωή του μετά τον αθλητισμό, κι αυτό ισχύει ακόμη και για τους χρυσούς Ολυμπιονίκες και τους μεγαλύτερους αθλητές όλων των εποχών. Και μάλιστα έχει γίνει τόσο διαδεδομένη ώστε πλέον γίνεται λόγος για μια επιδημία κατάθλιψης μεταξύ των Ολυμπιονικών.

Η ζωή ενός κορυφαίου αθλητή κυριαρχείται αναγκαστικά από την προπόνηση και από μια σχεδόν παραληρηματική εμμονή στο να κάνει περισσότερα –και να είναι περισσότερα– από οποιονδήποτε ανταγωνιστή. Κάποιοι ειδικοί όμως διαπιστώνουν ότι η χαλάρωση αυτής της ακλόνητης δέσμευσης μπορεί στην πραγματικότητα να βοηθήσει τους αθλητές και τις αθλήτριες του ελίτ επιπέδου όχι μόνο να έχουν καλύτερη ψυχική υγεία αλλά ακόμη και να γίνουν καλύτεροι αθλητές.

Ο David Lavallee, καθηγητής που μελετά την ευεξία και τον αθλητισμό στο Πανεπιστήμιο Abertay, στο Ηνωμένο Βασίλειο, είπε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η «ταυτότητα του αθλητή» ενός ατόμου –δηλαδή, όσο περισσότερο η προσωπικότητά του είναι συνυφασμένη με την ιδιότητά του ως αθλητή– τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να επιδεινωθεί η ψυχική του υγεία σε αντίξοες περιόδους στην αθλητική του πορεία και, πολύ περισσότερο, όταν εγκαταλείψει τον πρωταθλητισμό. Όπως υποδεικνύει η προαναφερθείσα έρευνα σχετικά με τους αργυρούς Ολυμπιονίκες, για ορισμένους αθλητές η πίεση για τη νίκη είναι τόσο μεγάλη που οτιδήποτε λιγότερο μπορεί να τους οδηγήσει να εξαπολύσουν δριμύ κατηγορητήριο εναντίον του ίδιου τους του εαυτού και να χάσουν κάθε αίσθηση ταυτότητας. 

Η μοναξιά στην κορυφή του βάθρου Facebook Twitter
Άλισον Σμιτ: «Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη. Είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου –μόλις είχα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!– αλλά στην πραγματικότητα το βίωνα ως αποτυχία, αφού δεν ήταν το χρυσό». Φωτ.: Getty Images/Ideal Image

Η Άλισον Σμιτ, κάτοχος δέκα ολυμπιακών μεταλλίων και μια από τις πιο επιτυχημένες κολυμβήτριες όλων των εποχών, βίωσε από πρώτο χέρι αυτό το είδος της πρόκλησης. Η ίδια περιγράφει τον εαυτό της ως έναν «ιδιόρρυθμο αλλά μάλλον χαρωπό και αισιόδοξο τύπο ανθρώπου που αγαπάει τη διασκέδαση». Σήμερα μας λέει τι σκεφτόταν μετά την κατάκτηση του ασημένιου μεταλλίου στο πρώτο της ατομικό αγώνισμα στους Αγώνες του Λονδίνου το 2012: «Θα έπρεπε να είμαι ευτυχισμένη. Είχα ένα χαμόγελο στο πρόσωπό μου –μόλις είχα κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες!– αλλά στην πραγματικότητα το βίωνα ως αποτυχία, αφού δεν ήταν το χρυσό».  

Η αθλητική επιτυχία στο ελίτ επίπεδο πάντα θα απαιτεί κάποιο βαθμό εξαιρετικής συγκέντρωσης και πειθαρχίας. Και η προσθήκη ενός ακόμη συνόλου υποχρεώσεων σε ένα ήδη απαιτητικό πρόγραμμα δεν ισοδυναμεί, ως δια μαγείας, με ψυχική υγεία.

Πολλές πρωταθλήτριες όμως, όπως η σταρ του τένις Σερένα Γουίλιαμς ή η πρωταθλήτρια του στίβου Άλισον Φίλιξ, η οποία έχει κερδίσει τα περισσότερα μετάλλια σε πρωταθλήματα και Ολυμπιακούς Αγώνες από οποιονδήποτε άλλο δρομέα στην ιστορία, έχουν μιλήσει εκτενώς για την «εξισορρόπηση» της μητρότητας με τις απαιτήσεις του πρωταθλητισμού. Και οι δύο θέλησαν να τονίσουν ότι μια αθλήτρια δεν πρέπει να περιορίζεται μόνο στην αγωνιστική της υπόσταση.

Πολλοί από τους αθλητές και τις αθλήτριες με το υψηλότερο προφίλ στον κόσμο ιδρύουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, ολοκληρώνουν ένα ανώτερο πτυχίο ή δημιουργούν οικογένεια κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής τους καριέρας. Η ίδια η Σιμόν Μπάιλς, πριν από τη θριαμβευτική της επιστροφή στους Αγώνες του Παρισιού, είχε κάνει ένα σημαντικό διάλειμμα από τις αγωνιστικές της υποχρεώσεις, κατά τη διάρκεια του οποίου παντρεύτηκε τον παίκτη του αμερικανικού ποδοσφαίρου Τζόναθαν Όοουενς και επικεντρώθηκε στη ζωή έξω από το γυμναστήριο.

Ακόμα κι οι καλύτεροι των καλύτερων δεν κερδίζουν κάθε φορά. Στα δύο τελευταία της αγωνίσματα σ’ αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες, στη δοκό ισορροπίας και στο έδαφος, η Μπάιλς κατέλαβε την πέμπτη και την τρίτη θέση αντίστοιχα. Η ίδια ξέρει πώς να διαχειριστεί τέτοιες «αποτυχίες» εν μέσω θριάμβων. Άλλοι αθλητές όμως μπορεί να χάσουν όχι μόνο τον ύπνο τους, αλλά και τον εαυτό τους. Η ψυχική τους υγεία επιδεινώνεται και η απόδοσή τους επηρεάζεται αρνητικά.

Η Céline Kosirnik, αθλητική ψυχολόγος και ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης, τονίζει την αξία της αυτοσυμπόνιας: «Μιλάμε πολύ στον κόσμο του αθλητισμού για την ψυχική αντοχή και για το πώς πρέπει να ξεπερνάς πάντα τον εαυτό σου, και δεν διαφωνώ απαραίτητα: Είναι ένας κόσμος όπου οι επιδόσεις είναι το παν. Αλλά πρέπει επίσης να μάθουμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας καλοσύνη και υποστήριξη όταν την έχουμε ανάγκη».

Με στοιχεία από The Atlantic

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

karalis

Βίβιαν Στεργίου / «Νέος είσαι, τι να 'παθες»: Η χρήσιμη εξομολόγηση Καραλή

Είναι όμορφο ένα γεροδεμένο αγόρι, νεότατο, πανέμορφο, να παραδέχεται την ευαλωτότητά του. Είναι και χρήσιμο για όσους νομίζουν ότι τα σπουδαία επιτεύγματα έρχονται σε όσους τα πράγματα τούς πάνε διαρκώς καλά.
ΒΙΒΙΑΝ ΣΤΕΡΓΙΟΥ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM