Η μουσική που σου αρέσει, δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου

Η μουσική που σου αρέσει, δείχνει πώς δουλεύει ο εγκέφαλός σου Facebook Twitter
Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμους που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη. Φωτο: Emory Allen/ Flickr
5

Το γούστο σου στη μουσική μπορεί να είναι μια ένδειξη για τον τρόπο που δουλεύει ο εγκέφαλός σου, σύμφωνα με ερευνητές του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ.

Η έρευνά τους που δημοσιεύτηκε στο PLOS One αποκάλυψε ότι τη μελωδική και χαλαρή μουσική όπως το R&B, το soft rock και τη φολκ επέλεγαν συμμετέχοντες που κατάφερναν υψηλά σκορ στην κατανόηση, ενώ εκείνοι που ήταν καλοί στο να καταστρώνουν προγράμματα και να αναλύουν τις δομές προτιμούσαν το πανκ, το heavy metal και πιο σύνθετες μουσικές όπως την avant-garde jazz.

Οι ερευνητές επιστράτευσαν 4000 συμμετέχοντες και τους υπέβαλαν σε μια σειρά από τεστ για καταλήξουν εάν ήταν «της κατανόησης» ή «του προγραμματισμού», ρωτώντας τους για παράδειγμα εάν τους ενδιέφερε ο τρόπος που είναι φτιαγμένες οι μηχανές των αυτοκινήτων ή εάν ήταν καλοί στο να μαντεύουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι.

Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

Έπειτα τους έβαλαν να βαθμολογήσουν 50 σύντομα μουσικά κομμάτια από διαφορετικά στυλ, και ανακάλυψαν ότι οι «της κατανόησης» είχαν την τάση να προτιμούν απαλό R&B ή soft rock και «ανεπιτήδευτη» μουσική όπως η country και η φολκ, με τραγούδια όπως το "Hallelujah" του Jeff Buckley και το "Come Away With Me" της Norah Jones μεταξύ άλλων αγαπημένων. Αυτοί που πέτυχαν υψηλό σκορ στην κατανόηση επίσης προτιμούσαν αρνητικά συναισθήματα ή συναισθηματικό βάθος στους στίχους.

Από την άλλη, αυτοί «του προγραμματισμού» είχαν ως αγαπημένη την έντονη μουσική και απεχθάνονταν την απαλή και την ανεπιτήδευτη, με κορυφαίο κομμάτι στις προτιμήσεις τους το "Enter Sandman" των Metallica.

Ο διδακτορικός φοιτητής David Greenberg που ήταν επικεφαλής της ομάδας λέει: «Παρόλο που οι επιλογές των ανθρώπων για τη μουσική παρουσιάζουν διακυμάνσεις έχουμε ανακαλύψει ότι τα επίπεδα κατανόησης κάποιου και ο τρόπος που σκέφτεται μπορούν να προβλέψουν το είδος της μουσικής που του αρέσει.

Στην πραγματικότητα, το διανοητικό τους στυλ –εάν είναι δυνατοί στην συμπάθεια ή δυνατοί στη μεθοδολογία- μπορεί να είναι καλύτερο μέσο πρόβλεψης για τη μουσική που τους αρέσει από ό, τι η προσωπικότητά τους».  

Η ιδέα πίσω από το τεστ ήταν να καταλάβουν πώς οι άνθρωποι αποφασίζουν αμέσως ποια τραγούδια αγαπούν και ποια μισούν. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα ευρήματά τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη βιομηχανία παρέχοντας υπηρεσίες που θα βελτιώσουν τις playlist.

Ο Greenberg λέει: «Πολλά χρήματα σπαταλούνται για αλγόριθμούς που επιλέγουν το είδος της μουσικής που πιθανόν να θέλεις να ακούσεις, για παράδειγμα στο Spotify ή στο Apple Music. Γνωρίζοντας τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου τέτοιες υπηρεσίες θα μπορούσαν στο μέλλον να βρίσκουν το κατάλληλο τραγούδι που θα προτείνουν στον κάθε χρήστη.  

Ο Simon Baron-Cohen, καθηγητής ψυχοπαθολογίας στο πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ πρόσθεσε: «Η έρευνα ίσως μας βοηθήσει να κατανοήσουμε και ανθρώπους με ιδιαιτερότητες όπως ανθρώπους με αυτισμό ή εκείνους που είναι φανατικοί στο να ταξινομούν».

Από εδώ.

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

3 σχόλια
Πιστεύω ότι ο Έλληνας σκυλας μπουζουκοβιος είναι του προγραμματισμου και έχει χαμηλό επίπεδο κατανόησης. Είναι προφανές ότι δεν νιώθει και δεν αντιλαμβανεται τι του γίνεται και τι συμβαινει στον κοσμο αλλά στην παολα θα είναι από νωρίς έχοντας κλείσει εγκαίρως τραπέζι