Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.
0

Την εβδομάδα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχα προγραμματισμένο να ανοίξω το καινούριο μου κατάστημα στο Μετς, το Mother Plants & Stuff, όπου θα μπορούσα επιτέλους να ασχοληθώ με τα φυτά που τόσο αγαπώ αλλά και με ένα σωρό αντικείμενα που τα περιβάλλουν.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω και αναγκάστηκα να αναβάλω το άνοιγμα του καταστήματος. Αυτό έφερε μια σχετική απογοήτευση όμως για άλλη μια φορά με βοήθησε να το ξεπεράσω ο «κήπος» που έχω φτιάξει μέσα στο διαμέρισμα μου αλλά και η εποχή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.

Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού. Είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.

Επιπλέον, η ικανοποίηση που σου δίνει ένα φυτό που μεγαλώνει φέρνει ένα μοναδικό συναίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε κήπο, υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορείτε να περιποιείστε, ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε.

Εγώ, γι' αυτή την περίοδο, θα πρότεινα να ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις. Δεν γίνονται το ίδιο συχνά σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε εάν δείτε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

— Οι ρίζες πετάγονται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.

— Οι ρίζες σπρώχνουν το φυτό έξω από την γλάστρα

— Το φυτό μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι συνήθως

— Το πάνω μέρος του φυτού έχει μεγαλώσει αρκετά και η γλάστρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του

— Το φυτό χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ό,τι συνήθως

Πώς να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε νέες γλάστρες; Θα χρειαστούμε φρέσκο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, ψαλίδι κηπουρικής, μια νέα γλάστρα και ένα ποτιστήρι. Αν δεν τα διαθέτετε μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε και ιντερνετικά από καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη.

Καλό είναι να ποτίσουμε το φυτό μας 1-2 μέρες πριν από τη μεταφύτευση. Έπειτα γυρίζουμε το φυτό μας στα πλαγιά και το αφαιρούμε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα. Με τα χεριά μας ξεμπλέκουμε τις ρίζες και αφαιρούμε αυτές που είναι νεκρές με το ψαλίδι. Αφαιρούμε το 1/3 του χώματος γύρω από τις ρίζες. Αν η νέα γλάστρα δεν έχει τρύπες για να στραγγίζει το νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρώμα από πέτρες lava (ή βοτσαλάκια) στο κάτω μέρος. Βάζουμε ένα στρώμα από το φρέσκο χώμα και τοποθετούμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας. Καλύπτουμε το φυτό μας μέχρι το σημείο που αρχίζει ο κορμός του και προσέχουμε να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να αναπνέουν οι ρίζες αλλά και να μην γεμίσουμε με χώμα μέχρι πάνω για να μπορούμε να ποτίζουμε με ευκολία. Το φυτό τώρα είναι έτοιμο και χαρούμενο στην νέα του γλάστρα για να καθαρίσει και πάλι τον αέρα του χώρου μας!

Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε. Παρατηρήστε τα όπως αλλάζουν και μεγαλώνουν με τον καιρό και ψάξτε πληροφορίες για να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτά. Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ο Μάνος Τζιαπώνης είναι ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mother Plants & Stuff στο Μετς (@mother_athens).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ