Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.
0

Την εβδομάδα που αποφασίστηκε το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων είχα προγραμματισμένο να ανοίξω το καινούριο μου κατάστημα στο Μετς, το Mother Plants & Stuff, όπου θα μπορούσα επιτέλους να ασχοληθώ με τα φυτά που τόσο αγαπώ αλλά και με ένα σωρό αντικείμενα που τα περιβάλλουν.

Η πανδημία έφερε τα πάνω-κάτω και αναγκάστηκα να αναβάλω το άνοιγμα του καταστήματος. Αυτό έφερε μια σχετική απογοήτευση όμως για άλλη μια φορά με βοήθησε να το ξεπεράσω ο «κήπος» που έχω φτιάξει μέσα στο διαμέρισμα μου αλλά και η εποχή. Η άνοιξη είναι η κατάλληλη στιγμή για μεταφυτεύσεις και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό που με κάνει ξεχνιέμαι και να παίρνω αισιοδοξία, την κηπουρική.

Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Είναι γεγονός ότι η κηπουρική και η ενασχόληση με τον κήπο είναι μία δραστηριότητα που κάνει πολλούς να αισθάνονται καλά. Πέρα όμως από τη χαρά που προσφέρει, η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση της καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης του κηπουρού. Είναι από εκείνες τις δραστηριότητες που σε φέρνουν σε επαφή με τη φύση.

Έχουν γίνει πολλές μελέτες σχετικά με τη σύνδεση ανάμεσα στην κηπουρική και την καλύτερη υγεία. Σχεδόν όλες έχουν καταλήξει στα ίδια θετικά συμπεράσματα. Η κηπουρική κάνει καλό στη διατήρηση μίας καλής φυσικής και νοητικής κατάστασης. Βοηθά και στο κάψιμο θερμίδων, καθώς είναι μία πολύ καλή μορφή άσκησης.

Επιπλέον, η ικανοποίηση που σου δίνει ένα φυτό που μεγαλώνει φέρνει ένα μοναδικό συναίσθημα αισιοδοξίας. Αν δεν έχετε κήπο, υπάρχουν πολλά είδη φυτών που μπορείτε να περιποιείστε, ακόμα και μέσα σε εσωτερικούς χώρους.

Η θεραπευτική αξία της κηπουρικής σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς Facebook Twitter
Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε.

Εγώ, γι' αυτή την περίοδο, θα πρότεινα να ασχοληθείτε με τις μεταφυτεύσεις. Δεν γίνονται το ίδιο συχνά σε όλα τα φυτά εσωτερικού χώρου αλλά μπορείτε εύκολα να το καταλάβετε εάν δείτε κάποια από τα παρακάτω σημάδια:

— Οι ρίζες πετάγονται από τις τρύπες στο κάτω μέρος της γλάστρας.

— Οι ρίζες σπρώχνουν το φυτό έξω από την γλάστρα

— Το φυτό μεγαλώνει πιο αργά από ό,τι συνήθως

— Το πάνω μέρος του φυτού έχει μεγαλώσει αρκετά και η γλάστρα δεν μπορεί να συγκρατήσει το βάρος του

— Το φυτό χρειάζεται πότισμα συχνότερα από ό,τι συνήθως

Πώς να μεταφυτεύσουμε τα φυτά μας σε νέες γλάστρες; Θα χρειαστούμε φρέσκο χώμα για φυτά εσωτερικού χώρου, ψαλίδι κηπουρικής, μια νέα γλάστρα και ένα ποτιστήρι. Αν δεν τα διαθέτετε μπορείτε εύκολα να τα προμηθευτείτε και ιντερνετικά από καταστήματα που πωλούν τέτοια είδη.

Καλό είναι να ποτίσουμε το φυτό μας 1-2 μέρες πριν από τη μεταφύτευση. Έπειτα γυρίζουμε το φυτό μας στα πλαγιά και το αφαιρούμε προσεκτικά από την παλιά γλάστρα. Με τα χεριά μας ξεμπλέκουμε τις ρίζες και αφαιρούμε αυτές που είναι νεκρές με το ψαλίδι. Αφαιρούμε το 1/3 του χώματος γύρω από τις ρίζες. Αν η νέα γλάστρα δεν έχει τρύπες για να στραγγίζει το νερό μπορούμε να φτιάξουμε ένα στρώμα από πέτρες lava (ή βοτσαλάκια) στο κάτω μέρος. Βάζουμε ένα στρώμα από το φρέσκο χώμα και τοποθετούμε το φυτό μας στο κέντρο της γλάστρας. Καλύπτουμε το φυτό μας μέχρι το σημείο που αρχίζει ο κορμός του και προσέχουμε να μην πιέσουμε πολύ το χώμα ώστε να αναπνέουν οι ρίζες αλλά και να μην γεμίσουμε με χώμα μέχρι πάνω για να μπορούμε να ποτίζουμε με ευκολία. Το φυτό τώρα είναι έτοιμο και χαρούμενο στην νέα του γλάστρα για να καθαρίσει και πάλι τον αέρα του χώρου μας!

Αν δεν έχετε ήδη κάποια φυτά στο σπίτι, προτείνω να τα προμηθευτείτε με κάποιο τρόπο και να ξεκινήσετε να τα περιποιείστε. Παρατηρήστε τα όπως αλλάζουν και μεγαλώνουν με τον καιρό και ψάξτε πληροφορίες για να διαβάσετε περισσότερα γι' αυτά. Τα φυτά μπορούν να σας κάνουν παρέα και θα αλλάξουν πολλά πράγματα στη ζωή σας προς το καλύτερο.

Ο Μάνος Τζιαπώνης είναι ερασιτέχνης κηπουρός και ιδιοκτήτης του καταστήματος Mother Plants & Stuff στο Μετς (@mother_athens).

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ