Το καλοκαίρι και τα… μάτια σας!

Το καλοκαίρι και τα… μάτια σας! Facebook Twitter
Tα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο συχνότερος «πονοκέφαλος» της εποχής και θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να τα αποκαλέσουμε «ιώσεις του καλοκαιριού»!
0

Ο ήλιος, ο αέρας, η αφρικανική σκόνη (που δεν λέει να φύγει...), η αλμύρα (της θάλασσας), το χλώριο (από τις πισίνες) και διάφορα αλλεργιογόνα που μας περιτριγυρίζουν συνθέτουν ένα ενοχλητικό «κοκτέιλ» για τα μάτια μας το καλοκαίρι.

Γι' αυτό και τα οφθαλμολογικά προβλήματα είναι ο συχνότερος «πονοκέφαλος» της εποχής και θα μπορούσαμε, χαριτολογώντας, να τα αποκαλέσουμε «ιώσεις του καλοκαιριού»! Ειδικά για όσους έχουν ευαισθησία στα μάτια ή φορούν συστηματικά φακούς επαφής, οπότε μοιραία έχουν αναπτύξει κάποιας μορφής ξηροφθαλμία. Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!

Για να περάσετε ξέγνοιαστο καλοκαίρι θα πρέπει να προσέχετε τα μάτια σας «σαν τα μάτια σας» και στην πόλη και στην θάλασσα και στις πισίνες, αλλά και στο γραφείο, μέχρι να αρχίσουν οι άδειες!


Η ευαισθησία στα μάτια οφείλεται σε πολλούς περιβαλλοντικούς παράγοντες που δεν μπορούμε να ελέγξουμε όπως η σκόνη, το χώμα και η γύρη που εξακολουθούν να υπάρχουν στην ατμόσφαιρα μέχρι να αρχίσουν τα αυγουστιάτικα μελτέμια και, φυσικά, το αλάτι της θάλασσας και τα απολυμαντικά (χλώριο και όζον) στις πισίνες, τα οποία έχουν ερεθιστική δράση.

Επίσης, επικίνδυνη για τα μάτια είναι η ηλιακή ακτινοβολία, καθώς, αν κοιτάμε προς τον ήλιο χωρίς να φοράμε γυαλιά ηλίου με σκουρόχρωμους απορροφητικούς φακούς, αυξάνεται ο κίνδυνος να πάθουμε, μεγαλώνοντας, ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας, μια μη αναστρέψιμη πάθηση η οποία οδηγεί στην τύφλωση.

Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος για τους καπνιστές, καθώς η νόσος οφείλεται σε βλάβες των μικρών αγγείων που βρίσκονται στο εσωτερικό του οφθαλμού, οι οποίες επιταχύνονται από το κάπνισμα. Χρήσιμο, επίσης, είναι και ένα καπέλο με φαρδύ μπορ (που δημιουργεί υπέροχο ρετρό στυλ για τις γυναίκες) κι ένα κασκέτο για τους άνδρες.

Πέραν των γυαλιών ηλίου, απαραίτητα είναι και τα αθλητικά «γυαλάκια» πισίνας τόσο στην πισίνα όσο και στη θάλασσα, ειδικά για όσους έχουν μεγαλύτερη ευαισθησία, με αποτέλεσμα να κοκκινίζουν εύκολα τα μάτια τους. Στην πράξη, ευαίσθητα μάτια έχουν όσοι ταλαιπωρούνται συχνά από αλλεργικές επιπεφυκίτιδες, οι γυναίκες που παίρνουν για χρόνια αντισυλληπτικά (καθώς αυτό δημιουργεί ξηροφθαλμία) και όλοι όσοι χρησιμοποιούν φακούς επαφής.


Η υγιεινή των ματιών, αλλά και η σωστή φροντίδα των φακών επαφής και των προϊόντων μακιγιάζ, έχουν επίσης καθοριστική σημασία για την αποφυγή των οφθαλμικών μολύνσεων. Οι φακοί επαφής πρέπει να καθαρίζονται καθημερινά και να μην ξεχνάμε να τους βγάζουμε πριν κοιμηθούμε, ενώ πρέπει να αποφεύγουμε να πιάνουμε τα μάτια μας ή να τα τρίβουμε, ειδικά με όχι καθαρά χέρια.

Τα δε προϊόντα μακιγιάζ πρέπει να τα διατηρούμε καθαρά (ειδικά τα μολύβια περιγράμματος) και να μην τα δανείζουμε σε φίλες μας. Αν κάτι μπει στο μάτι μας, δεν το τρίβουμε, γιατί έτσι μπορεί να δημιουργηθεί πληγή στον κερατοειδή χιτώνα. Το πλένουμε με καθαρό νερό και χρησιμοποιούμε αμπούλες φυσιολογικού ορού (σε μονοδόσεις) ή ένα κολλύριο με τεχνητά δάκρυα για να απομακρυνθεί πιο εύκολα το ξένο σώμα.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία στα συμπτώματά του και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υγεία & Σώμα / Τα μυστήρια του χανγκόβερ: Γιατί κάποιοι έχουν ανοσία και άλλοι υποφέρουν για μέρες;

Υπάρχουν άνθρωποι που δεν αντιμετωπίζουν ποτέ χανγκόβερ, ενώ άλλοι δεν είναι καθόλου ανθεκτικοί στο αλκοόλ, ακόμη και μετά από μέτρια κατανάλωση. Οι ερευνητές έχουν αρκετές και συχνά αντικρουόμενες θεωρίες για το φαινόμενο.
THE LIFO TEAM
Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM