Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου
Είναι τόσο αξεπέραστη πολλή συχνά η οργή μας, που με τίποτε, θεωρούμε, δεν θα μπορέσει ο νους μας να την καταπιεί. Κοιμόμαστε και ξυπνάμε εξίσου τσαντισμένοι, μας πνίγει το μένος ξανά και ξανά, και η «διαχείριση» του θυμού, -μαζί και κάθε τεχνική- προκύπτει τέτοιες ώρες άκυρη για κάθε εκδοχή.
Δεν φταίμε εμείς, μας απαλλάσσει η επιστήμη, μια και αποδείχθηκε ότι η καλύτερη συνταγή για να αυγατίσει κανείς τον θυμό του, για το 24ωρο τουλάχιστον που ακολουθεί, είναι να κοιμηθεί με νεύρα την ώρα της οργής, να κοιμηθεί, γενικότερα, κάθε φορά που κάτι έχει εκνευρίσει τον εγκέφαλο και τον απασχολεί. Ο ανθρώπινος νους, απέδειξε πρόσφατη έρευνα, διαθέτει με τον ύπνο μηχανισμό που αποθηκεύει τις συναισθηματικές παραστάσεις που εγγράφει, ίσως και το ίδιο το κοκτέιλ που ο θυμός παράγει την ώρα της οργής. Η ανθρώπινη αντίδραση όλων μας, να μην μπορούμε εύκολα να κοιμηθούμε όταν κάτι μας εξοργίζει ή μας απασχολεί, είναι η υποσυνείδητη άμυνα του συνειδητού μας να μην «φορτώσει» ο σκληρός μας δίσκος ενοχλητικά δεδομένα που όσο κοιμόμαστε θα αναπαραχθούν.
Οι ερευνητές που δημοσίευσαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στην τελευταία Επιθεώρηση Journal of Neuroscience, κατέδειξαν ότι ακόμη και το ολονύκτιο ξενύχτι βοηθά αποτελεσματικότερα να αντιμετωπίσει κανείς ένα αρνητικό ή τραυματικό περιστατικό την επόμενη ημέρα πιο αποστασιοποιημένα. Πολλοί πιστεύουν ότι με τον ύπνο δραπετεύουν και ότι θα ξυπνήσουν το πρωί με ψύχραιμο και καθαρό μυαλό. Ο ύπνος όμως διευρύνει τις συναισθηματικές μας μνήμες, τονίζουν οι ερευνητές, και τα πειράματα όντως απέδειξαν,- μετρώντας λεπτομερειακά ακόμη και τα REM του ύπνου στους συμμετέχοντες-, ότι οι συναισθηματικές αντιδράσεις επανέρχονται το ίδιο τραυματικά μετά από 12 ώρες όταν την προηγούμενη νύχτα τα άτομα έχουν κοιμηθεί.
Στοιχείο δυναμίτης που βοηθά την έκρηξη του θυμού στον ύπνο και τον ξύπνιο, είναι το άδειο στομάχι, η δίαιτα που μας στερεί συγκεκριμένα διατροφικά συστατικά και ιδιαίτερα τη σεροτονίνη, όπως πρόσφατα απέδειξε το πανεπιστήμιο Cambridge. Δεν είναι τυχαίο το «good night sleep» σοκολατάκι, άλλωστε, κάτω από το μαξιλάρι στα αφράτα παπλώματα των καλών ξενοδοχείων για όνειρα γλυκά. Η σοκολάτα αυξάνει άμεσα τα επίπεδα σεροτονίνης στην εγκεφαλική μας χημεία. Μια άλλη τελευταία έρευνα που δημοσιεύθηκε επίσης, έδειξε με τρόπο εντυπωσιακό ότι στο βαθμό του αυτοελέγχου και της αυτό-διαχείρισής μας, ( όχι μόνον σε σχέση με το θυμό) δραστικό ρόλο παίζει η ζάχαρη, ακόμη μάλιστα κι αν βρέχουμε απλώς τη γλώσσα μας σε ζαχαρούχο διάλυμα για λίγα λεπτά.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου της Georgia απέδειξαν ότι στιγμιαία, όντως η ζάχαρη σε υδάτινο διάλυμα επαναφέρει τα αντανακλαστικά του self control, γιατί όπως εξήγησαν, διεγείρονται με την γλυκόζη οι αισθητήρες των απλών υδατανθράκων που υπάρχουν στην γλώσσα, κι αυτοί αμέσως δίνουν σήμα στα κέντρα κινητοποίησης του εγκεφάλου όπου εδράζει το «στρατηγείο» της αυτοδιαχείρισης και των προσωπικών μας στόχων. Στα τεστ που πραγματοποίησαν οι αμερικανοί ερευνητές ήταν αρκετή και η... γαργάρα με ζαχαρούχο διάλυμα (!) για λίγα δευτερόλεπταγια να ανακτήσουν ραγδαία οι συμμετέχοντες την αυτοσυγκέντρωσή τους και να ανταποκριθούν στα τεστ αυτοελέγχου με μεγάλη διαφορά απόδοσης από το άλλο γκρουπ που είχε αντίστοιχα καταναλώσει υδάτινο διάλυμα με γλυκαντική συνθετική ουσία.
Ο καθηγητής Leonard Martinη εξηγεί ότι η ζάχαρη σε κλάσματα χρόνου ενεργοποιεί όχι μόνον την αυτοσυγκέντρωση στις προσωπικές μας προτεραιότητες, -και όταν πρόκειται για διαχείριση θυμού- αλλά και την πειθαρχία μας να πραγματοποιήσουμε αυτό που πρέπει υπέρ του εαυτού μας. Λέει χαρακτηριστικά ότι η γλυκόζη ανοίγει τον διακόπτη της περιοχής self- investment στον εγκέφαλο. Μ αυτή τν έννοια, ακόμη και ένας μεγάλος καυγάς πριν από τον ύπνο θα μπορούσε εκ μέρους μας, για το καλό μας, να αποτραπεί.
Οι καιροί είναι δύσκολοι και οι συγχύσεις φθείρουν σώμα και πνεύμα πιο επικίνδυνα από ποτέ. Βουτήξτε τη γλώσσα στη ζάχαρη αντί... σε πίκρες και φαρμάκια, για να κοιμάστε, όσο είναι δυνατόν στις μέρες μας... του Καλού Καιρού!
σχόλια