Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει»

Κόβεται το κάπνισμα σε 4 βήματα; Η μέθοδος που «δουλεύει» Facebook Twitter
Φωτό: Unsplash
0

Ο James Clear, συγγραφέας του δημοφιλούς βιβλίου «Προσωπικές συνήθειες», εδώ και λίγο καιρό ηγείται μίας σειράς σεμιναρίων που στόχο έχουν να βοηθήσουν τους πάντες να απαλλαγούν από τις κακές τους συνήθειες. Είτε αυτή είναι το κάπνισμα είτε το να τρώμε τα νύχια μας είτε οτιδήποτε άλλο βλαπτικό για την ψυχή και το σώμα μας ή ενοχλητικό για τους γύρω μας, ο Clear ισχυρίζεται ότι έχει βρει τον τρόπο να το τερματίζει σε 4 βήματα.

Η μέθοδός του στηρίζεται στην αλλαγή της οπτικής γωνίας από την οποία βλέπουμε και συνεκδοχικά αντιμετωπίζουμε τη συνήθειά μας.

«Όλοι έχουμε μια ιστορία να πούμε για τον εαυτό μας και την κακή μας συνήθεια. Ιστορίες που άλλοτε είναι χρήσιμες και άλλοτε οδυνηρές», λέει ο Clear, ο οποίος υποστηρίζει το μυστικό βρίσκεται στο πώς αυτές οι συνήθειες διαμορφώνουν την ταυτότητά μας με τρόπους που στο τέλος δεν μας βοηθάνε ή ακόμα χειρότερα μας καταστρέφουν.

Ποια είναι, όμως, αυτά τα 4 βήματα; Πώς κόβει κανείς το κάπνισμα, για παράδειγμα;

Βήμα 1: Κάντε αόρατη τη συνήθειά σας. Περιορίστε την έκθεση σας στη συμπεριφορά από την οποία προσπαθείτε να απαλλαγείτε. Αν, ας πούμε, θέλετε να κόψετε το κάπνισμα, αλλάξτε τη διαδρομή που ακολουθείτε για να γυρίσετε στο σπίτι, προκειμένου να αποφύγετε εκείνο το μικρό καφέ που σταματούσατε για ένα γρήγορο καφεδάκι και ένα τσιγάρο. Ή για να αποφύγετε το περίπτερο από το οποίο αγοράζετε τσιγάρα.

Βήμα 2: Κάντε το μη ελκυστικό: Αυτό το βήμα μπορεί να πάρει περισσότερο χρόνο, αλλά προσπαθήστε να πείτε στον εαυτό σας ότι δεν είστε άτομο που συμμετέχει στη συμπεριφορά που θέλετε να αποβάλλετε. Για παράδειγμα, μην ταυτίζεστε πλέον με όσους καπνίζουν και μην αυτοπροσδιορίζεστε ως καπνιστής. Όταν σας προσφέρουν τσιγάρο απαντήστε ευθέως «δεν είμαι καπνιστής» και αποφύγετε το πιο διαλλακτικό και όχι τόσο σίγουρο «προσπαθώ να κόψω το κάπνισμα».

Βήμα 3: Κάντε το δύσκολο. Μπορείτε να δοκιμάσετε τρεις διαφορετικές προσεγγίσεις για αυτό το βήμα. Εξαλείψτε τη συμπεριφορά "εν ψυχρώ", μειώστε σταδιακά την ενέργεια με την πάροδο του χρόνου ή αντικαταστήστε την ενέργεια με ένα καλύτερο, υγιεινό υποκατάστατο που παράγει το ίδιο συναισθηματικό αποτέλεσμα, προκειμένου να ισορροπήσετε το έλλειμα ικανοποίησης που θα δημιουργήσει η ξαφνική διακοπή της συνήθειας.

Βήμα 4: Μετατρέψτε τη συνήθεια σε κάτι που πλέον δεν προσφέρει καμία ευχαρίστηση. Τις περισσότερες φορές, όταν έχουν προηγηθεί τα τρία παραπάνω βήματα, και έχει αλλάξει η φιλοσοφία σας γύρω από αυτή τη συγκεκριμένη συνήθεια, στο τέλος θα σας ικανοποιεί το να την κυνηγάτε, να επιδιώκετε να την εφαρμόσετε. Πλέον θα είστε και επίσημα σε θέση να πείτε ότι διακόψατε τη συνήθεια.

Σύμφωνα με τον Clear, αυτά τα τέσσερα βήματα μπορούν να εφαρμοστούν σε οποιαδήποτε κακή συνήθεια θέλετε να αλλάξετε, είτε αυτή αφορά το κάπνισμα είτε το να καταναλώνετε ανθυγιεινά σνακ ή ακόμα και να σκρολάρετε αδιάκοπα στο κινητό, χάνοντας πολύτιμο χρόνο από άλλες σημαντικές ασχολίες κατά τη διάρκεια της μέρας σας.

Με στοιχεία από cnbc.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ