Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της γρίπης

0

O περσινός τραγικός απολογισμός των κρουσμάτων της γρίπης, που στο πέρασμά της έριξε στο κρεβάτι χιλιάδες Έλληνες, έστειλε 435 σοβαρά περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στοίχισε τη ζωή σε 197 ασθενείς, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι λάθος να την υποτιμούμε. Όπως, άλλωστε, μας θυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, ένας στους οκτώ θανάτους στην πατρίδα μας οφείλεται σε ασθένεια του αναπνευστικού, με την πνευμονία, τη βασική επιπλοκή της γρίπης, να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στα ποσοστά θνητότητας. Και στα νοσοκομεία, η πνευμονία ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, με το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται με γρίπη να χάνει τελικά τη μάχη εξαιτίας της. Συνεπώς, η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε. Τι κρύβει, άραγε, πίσω της αυτή η διαβόητη ίωση;

Άλλο γρίπη, άλλο κρυολόγημα

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες και χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη του πυρετού, υψηλό πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις και βήχα. Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ενώ για την αποφυγή της μετάδοσης των μικροβίων πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να μην αγγίζουμε με τα χέρια μας τα μάτια, το στόμα και τη μύτη και να φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάντηλο ή βάζοντας μπροστά στο στόμα μας διπλωμένο τον αγκώνα μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί και νοσηλευτές) και οι φαρμακοποιοί δίνουν το κακό παράδειγμα, καθώς μόνο το 11% των επαγγελματιών υγείας εμβολιάζεται για τη γρίπη, ενώ το φοβικό κλίμα για τα εμβόλια ενισχύεται από τη γενικότερη προκατάληψη που συνοδεύει τον όρο «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο όρος αναφέρεται στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους ανυποψίαστους τον ιό της γρίπης, όπως οι δάσκαλοι και οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων και σχολικών λεωφορείων, οι οποίοι επιβάλλεται να εμβολιάζονται. Όσο για τις φήμες που συνδέουν τα εμβόλια με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως είναι τελείως ανυπόστατες.

Flu tips
Τι να σας ανησυχήσει: Η εμφάνιση υψηλού πυρετού και η επιδείνωση της υγείας σας, ενώ είχατε αρχίσει να συνέρχεστε. Αυτό σημαίνει ότι πάθατε βακτηριακή λοίμωξη, από μικρόβιο που βρήκε ανίσχυρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και πρέπει επειγόντως να σας δει γιατρός.

Πώς θα γίνετε γρήγορα καλά: Πιείτε πολλά χλιαρά υγρά (αφεψήματα και ελαφριές σούπες), πάρτε αντιπυρετικά για τον πυρετό και βιταμίνη C που επιταχύνει την ανάρρωση και φροντίστε να ξεκουραστείτε.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες!

Ένας άλλος μύθος που καλά κρατεί στην Ελλάδα είναι πως τα αντιβιοτικά βοηθούν στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και πυρετό μέχρι 38οC, ωστόσο οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες μόνες τους, αφού κάνουν πρώτα τον κύκλο τους. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και το μόνο που δημιουργεί η κατάχρησή τους είναι επικίνδυνα ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία γίνονται ανίκητα. Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με έναν στους δύο ενήλικες να παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο για τον βήχα και τον πονόλαιμο και το 75% των παιδιών να παίρνει αντιβιοτικά για κρυολογήματα χωρίς συνταγή γιατρού!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ