Μερικές χρήσιμες συμβουλές για την αντιμετώπιση της γρίπης

0

O περσινός τραγικός απολογισμός των κρουσμάτων της γρίπης, που στο πέρασμά της έριξε στο κρεβάτι χιλιάδες Έλληνες, έστειλε 435 σοβαρά περιστατικά σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και στοίχισε τη ζωή σε 197 ασθενείς, στέλνει ξεκάθαρα το μήνυμα πως είναι λάθος να την υποτιμούμε. Όπως, άλλωστε, μας θυμίζει ο πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, κ. Μιχάλης Τουμπής, ένας στους οκτώ θανάτους στην πατρίδα μας οφείλεται σε ασθένεια του αναπνευστικού, με την πνευμονία, τη βασική επιπλοκή της γρίπης, να διεκδικεί τη μερίδα του λέοντος στα ποσοστά θνητότητας. Και στα νοσοκομεία, η πνευμονία ευθύνεται για τους περισσότερους θανάτους, με το 40% των ατόμων ηλικίας άνω των 60 ετών που νοσηλεύονται με γρίπη να χάνει τελικά τη μάχη εξαιτίας της. Συνεπώς, η γρίπη δεν είναι παίξε-γέλασε. Τι κρύβει, άραγε, πίσω της αυτή η διαβόητη ίωση;

Άλλο γρίπη, άλλο κρυολόγημα

Όπως εξηγεί ο αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας-Λοιμώξεων, Σωτήρης Τσιόδρας, η γρίπη είναι ασθένεια του αναπνευστικού συστήματος που μεταδίδεται με τα σταγονίδια του αέρα και με την επαφή με μολυσμένα άτομα ή επιφάνειες και χαρακτηρίζεται από απότομη έναρξη του πυρετού, υψηλό πυρετό, κόπωση, πονοκέφαλο, πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις και βήχα. Το αποτελεσματικότερο μέτρο προστασίας είναι ο αντιγριπικός εμβολιασμός, ενώ για την αποφυγή της μετάδοσης των μικροβίων πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τακτικά, να μην αγγίζουμε με τα χέρια μας τα μάτια, το στόμα και τη μύτη και να φτερνιζόμαστε μέσα σε χαρτομάντηλο ή βάζοντας μπροστά στο στόμα μας διπλωμένο τον αγκώνα μας. Δυστυχώς, στην Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία (γιατροί και νοσηλευτές) και οι φαρμακοποιοί δίνουν το κακό παράδειγμα, καθώς μόνο το 11% των επαγγελματιών υγείας εμβολιάζεται για τη γρίπη, ενώ το φοβικό κλίμα για τα εμβόλια ενισχύεται από τη γενικότερη προκατάληψη που συνοδεύει τον όρο «ομάδες υψηλού κινδύνου». Όπως εξηγεί ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, Παναγιώτης Μπεχράκης, ο όρος αναφέρεται στους ανθρώπους που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν και να μεταδώσουν σε άλλους ανυποψίαστους τον ιό της γρίπης, όπως οι δάσκαλοι και οι οδηγοί ταξί, λεωφορείων και σχολικών λεωφορείων, οι οποίοι επιβάλλεται να εμβολιάζονται. Όσο για τις φήμες που συνδέουν τα εμβόλια με κίνδυνο εμφάνισης αυτισμού ή σκλήρυνσης κατά πλάκας, επιστημονικές έρευνες έδειξαν πως είναι τελείως ανυπόστατες.

Flu tips
Τι να σας ανησυχήσει: Η εμφάνιση υψηλού πυρετού και η επιδείνωση της υγείας σας, ενώ είχατε αρχίσει να συνέρχεστε. Αυτό σημαίνει ότι πάθατε βακτηριακή λοίμωξη, από μικρόβιο που βρήκε ανίσχυρο το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και πρέπει επειγόντως να σας δει γιατρός.

Πώς θα γίνετε γρήγορα καλά: Πιείτε πολλά χλιαρά υγρά (αφεψήματα και ελαφριές σούπες), πάρτε αντιπυρετικά για τον πυρετό και βιταμίνη C που επιταχύνει την ανάρρωση και φροντίστε να ξεκουραστείτε.

Τα αντιβιοτικά δεν είναι καραμέλες!

Ένας άλλος μύθος που καλά κρατεί στην Ελλάδα είναι πως τα αντιβιοτικά βοηθούν στη γρίπη και στο κρυολόγημα. Υπάρχουν περισσότερα από 250 είδη ιών που προκαλούν τα ίδια συμπτώματα με το κρυολόγημα, δηλαδή καταρροή, βήχα, συνάχι, πονόλαιμο, δακρύρροια και πυρετό μέχρι 38οC, ωστόσο οι περισσότερες ιώσεις υποχωρούν μετά από 2-3 ημέρες μόνες τους, αφού κάνουν πρώτα τον κύκλο τους. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δράση στις ιώσεις και το μόνο που δημιουργεί η κατάχρησή τους είναι επικίνδυνα ανθεκτικά μικρόβια, τα οποία γίνονται ανίκητα. Ωστόσο, οι Έλληνες παραμένουν «πρωταθλητές» στην Ευρώπη στην υπερκατανάλωση αντιβιοτικών, με έναν στους δύο ενήλικες να παίρνει αντιβιοτικά χωρίς λόγο για τον βήχα και τον πονόλαιμο και το 75% των παιδιών να παίρνει αντιβιοτικά για κρυολογήματα χωρίς συνταγή γιατρού!

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM