Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου

Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου Facebook Twitter
0

Λένε πως η καθαριότητα είναι «μισή αρχοντιά», και σε ότι αφορά το δέρμα αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του, σήμερα περισσότερο από ποτέ με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτικοί. Ωστόσο η πρώτη παγκόσμια μελέτη της CeraVe, έδειξε ότι παρά τις καλές προθέσεις, η πλειονότητα του κόσμου γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου. Έτσι για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 44%) πλένουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ το 35% το πλένουν μετά βίας μια φορά.

Επιπλέον, το 76% αμελούν να πλύνουν το πρόσωπό τους πριν πέσουν για ύπνο, παρότι τουλάχιστον οι μισοί αισθάνονται το δέρμα τους βρώμικο.


«Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σωστά ενημερωμένο, ενδεικτικά το 30% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν τι είναι ο επιδερμιδικός φραγμός» επισημαίνει η Penelope Giraud, Γενική Διευθύντρια της CeraVe.


«Επιπλέον λιγότεροι από 3 στους 10 ερωτηθέντες (29%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον ειδικό για να μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν ώστε να επιλέγουν τα σωστά προϊόντα περιποίησης», προσθέτει η Δρ. Michelle Henry, Δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.


Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δρ. Ελίνα Θεοδωρακοπούλου εξηγεί πως το πρώτο βήμα για υγιές δέρμα με ακέραιο επιδερμιδικό φραγμό είναι η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού, το οποίο δεν διαταράσσει το pH  αλλά απομακρύνει τους ρύπους, το πλεονάζoν σμήγμα και τους ερεθιστικούς παράγοντες με επιτυχία.

Μόνο ένας στους δύο πλένει το πρόσωπό του πρωί και βράδυ

Παρόλο λοιπόν που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τον καθαρισμό του προσώπου, μόλις το 44% πλένουν το πρόσωπό τους πρωί-βράδυ και 4 στους 10 δεν ξέρουν ποιος τύπος προϊόντος καθαρισμού ενδείκνυται για τον δικό τους τύπο δέρματος. Ακόμα μικρότερο ποσοστό (29%) έχουν συμβουλευθεί ειδικό για μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν.

Πιο ασυνεπείς οι άνδρες από τις γυναίκες

Πιο ασυνεπείς και βυθισμένοι σε μεγαλύτερη σύγχυση σε ότι αφορά τις σωστές πρακτικές για τον καθαρισμό του δέρματος εμφανίζονται οι άνδρες, παρότι εκείνοι ταλαιπωρούν περισσότερο την επιδερμίδα τους με το συχνό ξύρισμα. Ενδεικτικά, 2 στους 5 άνδρες χρησιμοποιούν μόνο νερό για το πλύσιμο του προσώπου τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο χρησιμοποιούν πλάκα σαπουνιού, που έχει ακατάλληλο pH (πολύ αλκαλικό) για το pH του δέρματος.


Παράλληλα, το 29% των ανδρών που παραλείπουν το πλύσιμο του προσώπου τους το βράδυ πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο -τη στιγμή που οι δερματολόγοι συνιστούν καθαρισμό δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Εκτός από τον ελλιπή καθαρισμό του δέρματος άλλο ένα συχνό λάθος είναι ο υπερβολικός καθαρισμός.

Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν, λανθασμένα, ότι όσο συχνότερα πλένουν το πρόσωπό τους τόσο πιο καθαρό είναι αυτό. Επιπλέον, το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων τείνουν να πλένουν υπερβολικά το πρόσωπό τους (πάνω από δύο φορές την ημέρα), ενώ πάνω από το ένα τρίτο (35%) δεν πλένουν το πρόσωπό τους όσο συχνά πρέπει. Η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες: μόνο το 59% των ατόμων 18-20 ετών πλένουν το πρόσωπό τους το πρωί, έναντι 74% των ατόμων 51-60 ετών.

Οποιοδήποτε καθαριστικό είναι «μια χαρά», πιστεύουν οι άνδρες

Σημαντικές παρανοήσεις που σχετίζονται με τον τύπο του δέρματος και την επιλογή των προϊόντων εντοπίζει η έρευνα με τους άνδρες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία στα λάθη, καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο «διαβασμένες». Έτσι το 38% των ανδρών πιστεύουν ότι «οποιοδήποτε σαπούνι είναι μια χαρά» για τον καθαρισμό του προσώπου τους, ενώ πολλοί αρκούνται στο να πλύνουν το πρόσωπό τους μόνο με νερό την ώρα τους ντους (2 στους 5 άνδρες ερωτηθέντες) ή πλάκα σαπουνιού (πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών ερωτηθέντων).

Οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 30 ετών) φαίνεται να έχουν καλύτερες συνήθειες, όπως το ότι χρησιμοποιούν απολεπιστικά scrubs προσώπου. Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε ορισμένα λάθη που κάνουν άνδρες και γυναίκες σε καθημερινά πράγματα που επηρεάζουν την υγιεινή του δέρματος: Ενδεικτικά, το 71% των ανδρών και το 66% των γυναικών έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν σεντόνια ή μαξιλαροθήκες, ενώ περισσότερες από μία στις 2 γυναίκες έχουν κοιμηθεί χωρίς να αφαιρέσουν το μακιγιάζ τους ή έχουν χρησιμοποιήσει βρώμικα πινέλα μακιγιάζ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ