Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου

Μία παγκόσμια μελέτη φανερώνει πόσα δεν ξέρουμε για τον καθαρισμό του προσώπου Facebook Twitter
0

Λένε πως η καθαριότητα είναι «μισή αρχοντιά», και σε ότι αφορά το δέρμα αποτελεί προϋπόθεση για την υγεία του, σήμερα περισσότερο από ποτέ με τους αυστηρούς κανόνες υγιεινής και τη χρήση μάσκας να είναι υποχρεωτικοί. Ωστόσο η πρώτη παγκόσμια μελέτη της CeraVe, έδειξε ότι παρά τις καλές προθέσεις, η πλειονότητα του κόσμου γνωρίζει ελάχιστα πράγματα για τον σωστό καθαρισμό της επιδερμίδας του προσώπου. Έτσι για παράδειγμα, λιγότεροι από τους μισούς ερωτηθέντες (το 44%) πλένουν το πρόσωπό τους δύο φορές την ημέρα, ενώ το 35% το πλένουν μετά βίας μια φορά.

Επιπλέον, το 76% αμελούν να πλύνουν το πρόσωπό τους πριν πέσουν για ύπνο, παρότι τουλάχιστον οι μισοί αισθάνονται το δέρμα τους βρώμικο.


«Ένας σημαντικός αριθμός ανθρώπων δεν είναι σωστά ενημερωμένο, ενδεικτικά το 30% των ερωτηθέντων δεν ήξεραν τι είναι ο επιδερμιδικός φραγμός» επισημαίνει η Penelope Giraud, Γενική Διευθύντρια της CeraVe.


«Επιπλέον λιγότεροι από 3 στους 10 ερωτηθέντες (29%) έχουν συμβουλευθεί κάποιον ειδικό για να μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν ώστε να επιλέγουν τα σωστά προϊόντα περιποίησης», προσθέτει η Δρ. Michelle Henry, Δερματολόγος στη Νέα Υόρκη.


Από την ελληνική επιστημονική κοινότητα, η Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος Δρ. Ελίνα Θεοδωρακοπούλου εξηγεί πως το πρώτο βήμα για υγιές δέρμα με ακέραιο επιδερμιδικό φραγμό είναι η επιλογή του κατάλληλου καθαριστικού, το οποίο δεν διαταράσσει το pH  αλλά απομακρύνει τους ρύπους, το πλεονάζoν σμήγμα και τους ερεθιστικούς παράγοντες με επιτυχία.

Μόνο ένας στους δύο πλένει το πρόσωπό του πρωί και βράδυ

Παρόλο λοιπόν που οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν ότι είναι καλά ενημερωμένοι για τον καθαρισμό του προσώπου, μόλις το 44% πλένουν το πρόσωπό τους πρωί-βράδυ και 4 στους 10 δεν ξέρουν ποιος τύπος προϊόντος καθαρισμού ενδείκνυται για τον δικό τους τύπο δέρματος. Ακόμα μικρότερο ποσοστό (29%) έχουν συμβουλευθεί ειδικό για μάθουν τι τύπο δέρματος έχουν.

Πιο ασυνεπείς οι άνδρες από τις γυναίκες

Πιο ασυνεπείς και βυθισμένοι σε μεγαλύτερη σύγχυση σε ότι αφορά τις σωστές πρακτικές για τον καθαρισμό του δέρματος εμφανίζονται οι άνδρες, παρότι εκείνοι ταλαιπωρούν περισσότερο την επιδερμίδα τους με το συχνό ξύρισμα. Ενδεικτικά, 2 στους 5 άνδρες χρησιμοποιούν μόνο νερό για το πλύσιμο του προσώπου τους, ενώ περισσότεροι από το ένα τρίτο χρησιμοποιούν πλάκα σαπουνιού, που έχει ακατάλληλο pH (πολύ αλκαλικό) για το pH του δέρματος.


Παράλληλα, το 29% των ανδρών που παραλείπουν το πλύσιμο του προσώπου τους το βράδυ πιστεύουν ότι δεν είναι απαραίτητο -τη στιγμή που οι δερματολόγοι συνιστούν καθαρισμό δύο φορές την ημέρα (πρωί και βράδυ). Εκτός από τον ελλιπή καθαρισμό του δέρματος άλλο ένα συχνό λάθος είναι ο υπερβολικός καθαρισμός.

Το 33% των ερωτηθέντων πιστεύουν, λανθασμένα, ότι όσο συχνότερα πλένουν το πρόσωπό τους τόσο πιο καθαρό είναι αυτό. Επιπλέον, το ένα πέμπτο (20%) των ερωτηθέντων τείνουν να πλένουν υπερβολικά το πρόσωπό τους (πάνω από δύο φορές την ημέρα), ενώ πάνω από το ένα τρίτο (35%) δεν πλένουν το πρόσωπό τους όσο συχνά πρέπει. Η έρευνα δείχνει ότι οι μεγαλύτερες ηλικίες τείνουν να έχουν καλύτερες συνήθειες: μόνο το 59% των ατόμων 18-20 ετών πλένουν το πρόσωπό τους το πρωί, έναντι 74% των ατόμων 51-60 ετών.

Οποιοδήποτε καθαριστικό είναι «μια χαρά», πιστεύουν οι άνδρες

Σημαντικές παρανοήσεις που σχετίζονται με τον τύπο του δέρματος και την επιλογή των προϊόντων εντοπίζει η έρευνα με τους άνδρες πάλι να κατέχουν τα πρωτεία στα λάθη, καθώς οι γυναίκες εμφανίζονται πιο «διαβασμένες». Έτσι το 38% των ανδρών πιστεύουν ότι «οποιοδήποτε σαπούνι είναι μια χαρά» για τον καθαρισμό του προσώπου τους, ενώ πολλοί αρκούνται στο να πλύνουν το πρόσωπό τους μόνο με νερό την ώρα τους ντους (2 στους 5 άνδρες ερωτηθέντες) ή πλάκα σαπουνιού (πάνω από το ένα τρίτο των ανδρών ερωτηθέντων).

Οι μεγαλύτερες ηλικίες (άνω των 30 ετών) φαίνεται να έχουν καλύτερες συνήθειες, όπως το ότι χρησιμοποιούν απολεπιστικά scrubs προσώπου. Τέλος, η μελέτη αποκάλυψε ορισμένα λάθη που κάνουν άνδρες και γυναίκες σε καθημερινά πράγματα που επηρεάζουν την υγιεινή του δέρματος: Ενδεικτικά, το 71% των ανδρών και το 66% των γυναικών έχουν περάσει πάνω από δύο εβδομάδες χωρίς να αλλάξουν σεντόνια ή μαξιλαροθήκες, ενώ περισσότερες από μία στις 2 γυναίκες έχουν κοιμηθεί χωρίς να αφαιρέσουν το μακιγιάζ τους ή έχουν χρησιμοποιήσει βρώμικα πινέλα μακιγιάζ.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ