Μήπως έχετε ευαισθησία στην απόρριψη; Η επιστήμη εξηγεί γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα

Μήπως έχετε ευαισθησία στην απόρριψη; Η επιστήμη εξηγεί γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα Facebook Twitter
Για την ψυχολόγο είναι σημαντικό το άτομο να χτίσει έναν μηχανισμό κατά τον οποίο θα εξετάζει σε ρεαλιστική βάση τα «όχι» της καθημερινότητάς του, όχι για να τα δικαιολογεί και να τα προσπερνάει, αλλά για να τα κάνει λιγότερο προσωπικά, περισσότερα διδακτικά και να τα ξεπερνάει.
0

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ακαδημαϊκές γνώσεις για να ξέρει ότι η απόρριψη πονάει, ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, είτε πρόκειται για απόρριψη ερωτικού χαρακτήρα είτε για απόρριψη που αφορά την επαγγελματική ανέλιξη κάποιου.

Εκείνο που η σύγχρονη ψυχολογία έρχεται να επισημάνει είναι ο βαθμός ευαισθησίας που κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν σε ό,τι αφορά την απόρριψη, τον τρόπο με τον οποίο την αφομοιώνουν και τα στάδια που επηρεάζουν την εξέλιξη του ψυχισμού τους. 

Σύμφωνα με τη Jennifer A. Samp, καθηγήτρια ψυχολογίας και υπεύθυνη σπουδών επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τον βαθμό ευαισθησίας του στην απόρριψη, ακριβώς για να αποφύγει ή για να αντιμετωπίσει μία σειρά από συγκρούσεις με ολέθριο αποτέλεσμα τόσο στον δικό του ψυχισμό όσο και στις επαφές με τους γύρω του. 

Ένας φίλος που δεν απάντησε θετικά στο μήνυμά μας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλει να δει εμάς προσωπικά. Μπορεί να έχει όντως κανονίσει, μπορεί να έχει ένα πρόβλημα, που όμως δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας, απαντώντας μας με ειλικρίνεια. 

Η Samp, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα εσωτερικών συγκρούσεων επισημαίνει τρία επικίνδυνα σημεία κατά τα οποία η απόρριψη μπορεί να πυροδοτήσει ισάριθμους μηχανισμούς που σχετίζονται με τον φόβο, την οργή και τη ζήλια. 

«Άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη συχνά βρίσκονται σε μία παράξενη κατάσταση επιφυλακής, που συχνά τα οδηγεί στο να παρερμηνεύουν τις πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στον κοινωνικό τους περίγυρο», γράφει η Samp και συνεχίζει: «Ακριβώς εξαιτίας των φόβων και των προσδοκιών τους -που κάποτε είναι υψηλές έως και εξωπραγματικές- καταλήγουν να απολαμβάνουν λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις εν συγκρίσει με άλλους ανθρώπους».

Για την περίπτωση του φόβου, η Samp χρησιμοποιεί ένα αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα. «Ας δούμε πώς αντιδρά κάποιος, όταν στέλνει ένα γραπτό μήνυμα. "Θα ήθελα πολύ να βρεθούμε απόψε", γράφει ένα άτομο με ευαισθησία στην απόρριψη σε έναν φίλο ή ακόμη και στον σύντροφο του. Αν η απάντηση είναι "Συγνώμη, αλλά έχω κανονίσει γι' απόψε" ή "Είμαι τρομερά κουρασμένος. Να το δούμε αύριο;"», τότε ο μηχανισμός έχει ήδη πυροδοτηθεί. Για τα άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη αυτό έχει ήδη μεταφραστεί ως "όχι" ή σίγουρα ως αρνητική εξέλιξη, που, κυρίως, θα έχει συνέχεια», λέει η Samp. 

Κι αν αυτό είναι μόνο μια υπερβολική αντίδραση που απλώς τρομάζει και αγχώνει το άτομο, υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι συμπεριφοράς, που καταλήγουν τοξικοί τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία απλή άρνηση, μία καθυστέρηση ή η ματαίωση ενός project πυροδοτούν αισθήματα φθόνου και στο επόμενο στάδιο αισθήματα οργής.  

Για την ψυχολόγο είναι σημαντικό το άτομο να χτίσει έναν μηχανισμό κατά τον οποίο θα εξετάζει σε ρεαλιστική βάση τα «όχι» της καθημερινότητάς του, όχι για να τα δικαιολογεί και να τα προσπερνάει, αλλά για να τα κάνει λιγότερο προσωπικά, περισσότερα διδακτικά και να τα ξεπερνάει. 

«Ένας φίλος που δεν απάντησε θετικά στο μήνυμά μας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλει να δει εμάς προσωπικά. Μπορεί να έχει όντως κανονίσει, μπορεί να έχει ένα πρόβλημα, που όμως δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας, απαντώντας μας με ειλικρίνεια. Αν κάτι πρέπει να μας προβληματίσει είναι αυτό το τελευταίο και στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω μας.

»Και πάλι, όμως, ας έχουμε υπ' όψιν ότι και οι πιο αρμονικές σχέσεις κάποτε ταλαιπωρούνται από υπόνοιες που σχετίζονται με την απόρριψη: αν μας θέλουν αρκετά, αν μας εκτιμούν, αν υπολογίζουν σε εμάς. Το ότι δεν μας το δείχνουν, ίσως και να μη σημαίνει πάντα ότι η κατάσταση έχει να κάνει μ' εμάς, αλλά με τη φάση που διανύουν οι άλλοι. Ας το έχουμε και αυτό υπ' όψιν μας», επισημαίνει η ειδικός. 

Με στοιχεία από PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM