Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά;

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά; Facebook Twitter
Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάνοντας προπόνηση, πιέζουμε διάφορα υποσυστήματα του οργανισμού μας, προκαλώντας μια μικροκαταστροφή. Αυτή η μικροκαταστροφή οδηγεί τον οργανισμό μας να αντιδράσει και να γίνει καλύτερος.
2

«Τι εννοείται ότι πρέπει να σταματήσω να γυμνάζομαι;» ρώτησα απεγνωσμένα τον ορθοπεδικό την ώρα που ανεβοκατέβαζε το πόδι μου για να δει από πού ακριβώς έρχεται αυτός ο δυνατός, επαναλαμβανόμενος ήχος κριγμού.


Μου φαίνεται αδιανόητο το γεγονός ότι θα πρέπει να μείνω ξανά σε ακινησία για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να σταματήσει να με ταλαιπωρεί η χονδροπάθεια που έχω εδώ και χρόνια στα γόνατα. Η αλήθεια είναι βέβαια πως πλέον έχω μάθει να ζω με αυτήν. Έχω συνηθίσει τις μέρες που δεν μπορώ να ανέβω τις σκάλες του σπιτιού μου με ευκολία ή αδυνατώ να τρέξω για να προλάβω το λεωφορείο.

Στο παρελθόν χρειάστηκε ανά διαστήματα να σταματήσω ότι κάνω, να μείνω για λίγο καθηλωμένη σε έναν καναπέ και να υποβάλλομαι σε καθημερινές φυσικοθεραπείες.

Όλες οι ηλιακές έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανίσουν τραυματισμούς από ένα λάθος πρόγραμμα. Εάν ένα πρόγραμμα είναι σωστό, και αναφέρομαι στο σύνολο των προπονητικών χαρακτηριστικών σε ένα σωστό προπονητικό πλάνο, είναι ακίνδυνη η συστηματική άσκηση είτε για ένα παιδί ή ηλικιωμένο είτε για έναν υγιή ή ασθενή ασκούμενο.

Ωστόσο δεν ακολουθούσα πάντα τις συμβουλές των γιατρών θεωρώντας πως έχω τον έλεγχο. Αμέσως μόλις αισθανόμουν κάπως καλύτερα, ξεκινούσα πάλι να τρέχω και να χοροπηδάω σαν το κατσίκι. Προσπαθούσα να γυμνάζομαι, την πολύ φυσιολογική για το δικό μου μυαλό, 1,5 ώρα την μέρα και να ξεπερνάω τα όρια του σώματος μου θέλοντας να αποδείξω στον εαυτό μου πως αντέχω και ότι τα προβλήματα τραυματισμών ανήκουν στο παρελθόν.

«Μα δεν καταλαβαίνω» λέω με έντονη απελπισία στον γιατρό, που αν μη τι άλλο δεν φταίει σε τίποτα. «Πώς γίνεται όλοι γύρω μου να γυμνάζονται 2 και 3 ώρες κάθε μέρα, να σηκώνουν βάρη, να τρέχουν στο διάδρομο και να χοροπηδάνε πάνω σε δίμετρα στεπ έχοντας οχτάκιλα βαράκια παραμάσχαλα και να μην παθαίνουν τίποτα;».


Δεν ξέρω αν το είπε θέλοντας να με παρηγορήσει ή να με κάνει να πάψω να οδύρομαι σαν μωρό μέσα στο ιατρείο του ενώ απέξω περίμεναν άλλοι 10 πελάτες, όμως η απάντηση που μου έδωσε με έκανε το βουλώσω και να σκεφτώ: «Να ξέρεις πως όλοι όσοι γυμνάζονται υπερβολικά από ένα διάστημα και μετά είναι καμένα χαρτιά».

Σίγουρα αυτό πρέπει να ισχύει για τους επαγγελματίες αθλητές που είναι οι καλύτεροι πελάτες των φυσικοθεραπευτών και που ύστερα από τα τριάντα αποσύρονται μαζί με τους μόνιμους πια τραυματισμούς τους.

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά; Facebook Twitter
Δεν αργώ όμως να φέρω στο νου μου όλους εκείνους που ασκούνται έντονα και καθημερινά χωρίς να είναι επαγγελματίες. Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να καταστρέφουν σταδιακά το σώμα τους αντί να το βοηθούν;

Δεν αργώ όμως να φέρω στο νου μου όλους εκείνους που ασκούνται έντονα και καθημερινά χωρίς να είναι επαγγελματίες. Νεαρά αγόρια και κορίτσια πάνω στην ανάπτυξη, που ξοδεύουν 2 και 3 ώρες στα γυμναστήρια αφοσιωμένοι προσπαθώντας να «φουσκώσουν» ή να διώξουν τα περιττά κιλά της εφηβείας.

Γυναίκες μεγάλης ηλικίας που γυμνάζονται δίχως σταματημό επιθυμώντας διακαώς να παραμείνουν νέες και σφριγηλές. Άντρες που ξημεροβραδιάζονται σηκώνοντας 80κιλες μπάρες με στόχο να αποκτήσουν το πολυπόθητο κορμί

Είναι δυνατόν όλοι αυτοί να καταστρέφουν σταδιακά το σώμα τους αντί να το βοηθούν; Πότε καταλαβαίνουμε ότι έχουμε ξεπεράσει τα όρια της φυσιολογικής άσκησης;

Θέλοντας να πάρω επιστημονικές απαντήσεις επικοινώνησα με τον αθλητικό επιστήμονα και εργοφυσιολόγο της ΑΕΚ, Γιάννη Κωτσή και τον επίσης εργοφυσιολόγο και μεταδιδακτορικό ερευνητή Δρ. Σπυρίδωνα Μεθανίτη.

Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί ο όρος gymaholics, για εκείνους που είναι εθισμένοι με την γυμναστική. Πόσο καταστροφικός είναι για το σώμα ένας τέτοιος εθισμός και πότε αποκαλούμε κάποιον εθισμένο με την γυμναστική;

Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι κάνοντας προπόνηση, πιέζουμε διάφορα υποσυστήματα του οργανισμού μας, προκαλώντας μια μικροκαταστροφή. Αυτή η μικροκαταστροφή οδηγεί τον οργανισμό μας να αντιδρά ώστε να γίνει καλύτερος.

Αν όμως το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο, ο οργανισμός βρίσκεται σε κατάσταση υψηλούς στρες και φλεγμονής, με αποτέλεσμα να προσπαθεί να αντιμετωπίσει αυτή την εκτεταμένη καταστροφή.

Σε μια τέτοια κατάσταση ο οργανισμός λειτουργεί σαν να έχει μέσα του μία μεγάλη φλεγμονή ή σαν να είναι άρρωστος. Μάλιστα, αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για μεγάλο χρονικό διάστημα, είτε μέσα από πολύ έντονη ή πολύ συχνή προπόνηση, τότε το άτομο αυτό οδεύει με μαθηματική ακρίβεια σε χρόνια σύνδρομα υπέρχρησης ή σε σύνδρομα υπερπροπόνησης – υπερκόπωσης.

Επομένως, άτομα τα οποία είναι εθισμένα στην γυμναστική και ανήκουν στην κατηγορία των gymaholics, πάρα πολύ σύντομα φτάνουν σε κόπωση-υπερκόπωση, έχοντας για μεγάλα χρονικά διαστήματα τον οργανισμό τους σε κατάσταση υπερβολικού στρες και φλεγμονής.

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά; Facebook Twitter
O αθλητικός επιστήμονας και εργοφυσιολόγος της ΑΕΚ Γιάννης Κωτσής. Φωτό: Πάρις Ταβιτιάν/ LIFO


— Πόση ώρα την ημέρα πρέπει να γυμναζόμαστε; Μετά από πόση ώρα θεωρείται υπερβολή;

Η αθλητική έρευνα ολοένα και αποδεικνύει ότι σχεδόν για όλους τους στόχους δεν χρειάζεται υπερβολικός χρόνος προπόνησης. Ιδιαίτερα, για του γυμναστηριακού τύπου ασκούμενους, ένα πρόγραμμα, που διαρκεί περίπου από 45 λεπτά έως 1 ώρα και 30λεπτά είναι υπεραρκετό.

— Μπορεί η υπερβολική εκγύμναση του σώματος να προκαλέσει μόνιμες, ανεπανόρθωτες βλάβες στον οργανισμό;

Η υπερβολική προπόνηση μπορεί να οδηγήσει σε άσχημους και μόνιμους τραυματισμούς ακόμα και σε σοβαρά προβλήματα υγείας, όπως η ραβδομυόλυση (τα ποσοστά εμφάνισης της έχουν εκτοξευτεί τελευταία σε άτομα του γυμναστήριου αθλητισμού, δηλ. τους μη αθλητές, λόγο των λάθος προπονήσεων που πραγματοποιούν.


Η άσκηση είναι ένα ευεργετικό στοιχείο για την υγεία και την απόδοση ενός ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, όπως σε κάθε φάρμακο, η υπέρχρηση του προκαλεί διάφορα ανεπιθύμητα και επιβλαβή περιστατικά.


— Πως μαθαίνουμε να ακούμε το σώμα μας και να αναγνωρίζουμε κάποιο σημάδι τραυματισμού;

Βασικό σημάδι είναι ο πόνος. Μας ειδοποιεί ότι κάτι δεν πάει καλά στον οργανισμό μας. Καλό είναι να καταγράφουμε την προπόνηση μας και το πώς τα καταφέραμε καθώς και το πόσο κουρασμένοι νιώθαμε. Πρέπει να ακούμε τον οργανισμός μας. Όταν κάτι το νιώθουμε διαφορετικά ή μη φυσιολογικά ας έχουμε την προσοχή μας.

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά; Facebook Twitter
Η άσκηση είναι ένα ευεργετικό στοιχείο για την υγεία και την απόδοση ενός ανθρώπινου σώματος. Ωστόσο, όπως σε κάθε φάρμακο, η υπέρχρηση του προκαλεί διάφορα ανεπιθύμητα και επιβλαβή περιστατικά.


— Πολλοί λένε ότι ακόμα και η yoga ή οι pilates μπορεί να επιβαρύνουν αρνητικά το σώμα. Είναι ίδια η καταπόνηση για κάποιον που ασκείται με το βάρος του σώματος σε σχέση με κάποιον που κάνει βάρη;

Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος άσκηση. Δεν υπάρχει καλή ή κακή άσκηση. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να τραυματιστεί μόνο με το σωματικό του βάρος ή χωρίς καμία επιπρόσθετη επιβάρυνση ή μέσω διάφορων μορφών άσκησης, εάν το πρόγραμμα υπερβαίνει αυτό που μπορεί να κάνει ο καθένας.

Τι σημαίνει αυτό; Μεγάλη προσοχή στο μέγεθος της επιβάρυνσης που δέχεται ο οργανισμός ενός ασκούμενου. Όχι στο ποια μέθοδο ή τύπο άσκησης πραγματοποιεί.


— Ποιες ηλικίες και ποια σημεία του σώματος τραυματίζονται πιο συχνά;

Όλες οι ηλικίες έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανίσουν τραυματισμούς από ένα λάθος πρόγραμμα. Εάν ένα πρόγραμμα είναι σωστό, και αναφέρομαι στο σύνολο των προπονητικών χαρακτηριστικών σε ένα σωστό προπονητικό πλάνο, είναι ακίνδυνη η συστηματική άσκηση είτε για παιδιά και ηλικιωμένους, είτε για έναν υγιή ή ασθενή ασκούμενο.


Όσον αφορά τα σημεία που είναι πιο επιρρεπή στον τραυματισμό, αυτό έχει να κάνει με το ποια σημεία του σώματος επιβαρύνονται υπέρ το δέον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο τραυματισμός είναι αποτέλεσμα χρόνιων υπερβολικών μηχανικών επιφορτίσεων.

Μήπως είναι ώρα να σταματήσεις να γυμνάζεσαι υπερβολικά; Facebook Twitter
Όλες οι ηλικίες έχουν την ίδια πιθανότητα να εμφανίσουν τραυματισμούς από ένα λάθος πρόγραμμα.


— Η αποθεραπεία μετά από την άσκηση μπορεί να προλάβει κάποιον τραυματισμό; Τι προτείνετε να κάνει κάποιος που γυμνάζεται εντατικά ώστε να αποφύγει μια μόνιμη βλάβη στο μέλλον;

Η αποθεραπεία είναι βασικό τμήμα της κάθε προπόνησης και θα πρέπει να εκτελείται με ευλάβεια από όλους τους ασκούμενους. Δεν θα προφυλάξει αυτή κάθε αυτή η αποθεραπεία από τον τραυματισμό, αλλά σκοπός της είναι να επαναφέρει τον οργανισμό σε κατάσταση ηρεμίας και επαναφορά στο φυσιολογικό μήκος των βραχυμένων μυών από την προπόνηση και την μυϊκή προσπάθεια.

Αυτό που έχει όμως μεγάλη σημασία για την προφύλαξη ενός ασκούμενου από την εμφάνιση μια μόνιμης βλάβης είναι η πραγματοποίηση μια σωστής προπόνησης, με τον κατάλληλο όγκο και ένταση προπόνησης για κάθε ασκούμενο και την αφιέρωση από μεριά του τελευταίου του απαραίτητου χρόνου ανάληψης του οργανισμού μεταξύ των προπονήσεων. Και επιτέλους ας ξεφύγουμε από την αστήριχτη επιστημονικά πεποίθηση των κλασσικών μότο που επικρατούν στην άσκηση, τύπου «train insane or remain the same».

Αυτή η λανθασμένη εντύπωση που επικρατεί δυστυχώς παντού στους χώρους της άσκησης έχει καταρριφθεί από έναν πολύ μεγάλο αριθμό ερευνών οι οποίες φανερώνουν ότι σημαντικότεροι παράγοντες για το σωστό πρόγραμμα προπόνησης είναι η ποιοτική προπόνηση και ο χρόνος ξεκούρασης. Οπότε προσοχή στην συνολική προπονητική επιβάρυνση.

Υγεία & Σώμα
2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM