Το multitasking καίει τον εγκέφαλο

Το multitasking καίει τον εγκέφαλο Facebook Twitter
Kλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το multitasking – όχι με τη σημασία της ελληνικής «πολυπραγμοσύνης», αλλά με την έννοια της ασταμάτητης τρεχάλας – αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, όπως την αποκαλούν οι γιατροί.
0

Αντίθετα με τα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα, ο εγκέφαλος μας δεν σχεδιάστηκε για να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Η τουλάχιστον, η επιστημονική κοινότητα μίλησε για το multitasking και δεν μας είχε και πολύ ευχάριστα νέα.

Σύμφωνα με έρευνα του ΜΙΤ, ο ανθρώπινος εγκέφαλος είναι φτιαγμένος για να εστιάζει σε ένα πράγμα κάθε φορά και όταν τον βομβαρδίζουμε με πολλές πληροφορίες (και καθήκοντα) ταυτόχρονα, το μόνο που κάνουμε είναι να καθυστερούμε τη λειτουργία του.

Ο νευρολόγος Earl Miller, ο οποίος συμμετείχε στη συγκεκριμένη έρευνα του ΜΙΤ, αναφέρει ότι είναι απλώς θέμα... καλωδίωσης των νευρώνων του εγκεφάλου που δεν αποκρίνονται πολύ καλά στο multitasking.

«Οι άνθρωποι νομίζουν ότι κάνουν πολλά πράγματα ταυτόχρονα. Εκείνο που πραγματικά κάνουν είναι να "πηδάνε" από τη μία υποχρέωση που πρέπει να φέρουν εις πέρας στην άλλη πολύ γρήγορα και φυσικά αυτό έχει ένα τρομερό κόστος για τον εγκέφαλο», λέει ο Miller και εξηγεί ότι αυτό το "on-off" του εγκεφάλου από δουλειά σε δουλειά δημιουργεί μικρές, αλλά υπολογίσιμες εγκεφαλικές βλάβες.

«Όταν ολοκληρώνουμε μία μικρή δουλειά – να στείλουμε ένα mail, να απαντήσουμε σ' ένα sms ή να ποστάρουμε κάτι στα social media – το σώμα μας βομβαρδίζεται από μία επίσης μικρή δόση ντοπαμίνης. Ο εγκέφαλος μας λατρεύει αυτή την ορμόνη και έτσι παίρνουμε θάρρος και κόβουμε βόλτες από το ένα θέμα στο άλλο, από τη μία εκκρεμότητα στην άλλη, για να μη χάσουμε αυτό το συναίσθημα. Αυτό δημιουργεί ένα κακό προηγούμενο, μία ψευδαίσθηση ότι έχουμε δουλέψει πολύ μέσα στην ημέρα, ενώ στην πραγματικότητα δεν έχουμε κάνει πολλά, κυρίως δεν έχουμε κάνει τίποτα που να απαιτεί πραγματική κριτική σκέψη», εξηγεί ο επιστήμονας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι δεν είναι ακριβώς δουλειά να απαντάς ακατάπαυστα στα social media.

Βάσει των αποτελεσμάτων της ίδιας έρευνας το multitasking αποδυναμώνει τόσο την ποιότητα όσο και την αποτελεσματικότητα της εγκεφαλικής μας δραστηριότητας. Μας εμποδίζει από το να οργανώνουμε και να φιλτράρουμε τις σκέψεις μας, να «πετάμε» τις άσχετες ή άχρηστες πληροφορίες της ημέρας και να επιτυγχάνουμε ποιοτικά αποτελέσματα σε ό,τι κάνουμε.

Όλα αυτά τη στιγμή που κατά το παρελθόν κλινικές μελέτες έχουν αποδείξει ότι το multitasking – όχι με τη σημασία της ελληνικής «πολυπραγμοσύνης», αλλά με την έννοια της ασταμάτητης τρεχάλας – αυξάνει την παραγωγή κορτιζόλης, της ορμόνης του άγχους, όπως την αποκαλούν οι γιατροί.

Και τι ακριβώς θεωρούν οι επιστήμονες ως... «σφηκοφωλιά» του multitasking; Τα inbox του mail και γενικώς των social media.
Σύμφωνα με πολλές μελέτες, με πιο πρόσφατη αυτή του McKinsey Global Institute οι εργαζόμενοι ξοδεύουν 28% της εβδομάδας τους στη δουλειά, μόνο και μόνο για να τσεκάρουν τα e-mail τους.

Η υποχρέωση να τα δουν, να απαντήσουν, να κοντραριστούν μέσω αυτών των μηνυμάτων είναι ένα είδος σκληρού multitasking που ζημιώνει – λένε – ακόμη και το υψηλότερο I.Q.

Ναι, αλλά και τι να κάνεις; Ο σύγχρονος άνθρωπος δεν αναρωτιέται, είναι σίγουρος ότι δεν μπορεί να ζήσει χωρίς να κάνει πολλά πράγματα ταυτόχρονα.

Εδώ, οι επιστήμονες απαντούν κατηγορηματικά ότι οι βλάβες από αυτή τη δραστηριότητα μπορούν να είναι μόνιμες και επιμένουν ότι το multitasking πρέπει να «χωράει» μόνο σε ένα μικρό διάστημα της μέρας μας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM