Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη

Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Συμβαίνει σε ευφυή και απλούστερα μυαλά, απασχολημένα ή υπερφορτωμένα, και σε πιο χαλαρά, ανέμελα και  αβασάνιστα . Σε ώρες αιχμής μιας εργασίας, φόρτου όγκου εργασίας, ή σε μια απλή καθημερινή πράξη που ίσως ήμασταν τόσο απορροφημένοι και  δεν προλάβαμε  να την προσέξουμε καν, όσο χρόνο κι αν χρειάστηκε  για να  ολοκληρωθεί.


Το ότι δεν συγκεντρώνεται κανείς απολύτως και αποκλειστικά στην δουλειά με την οποία ασχολείται , δεν σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι ανεπαρκής, εξηγούν οι επιστήμονες για πρώτη φορά  μετά από χρόνια καθιερωμένης  κοινωνικής και επαγγελματικής αντίληψης που θεωρούσε  την περιπλάνηση του μυαλού διαδικασία  διασπαστική. Οι ακατάπαυστες, άσχετες σκέψεις μας δεν μας εγκαταλείπουν καμία στιγμή  όπως και επιστημονικά έχει επιβεβαιωθεί, χωρίς όμως  ποτέ να  έχει εξηγηθεί το πώς και γιατί εργάζεται ασταμάτητα μέσα μας αυτόνομα ένας  ζωντανός, βουβός, άγνωστος κόσμος.

Συνδέεται, σύμφωνα με τους νευροψυχιάτρους  με την ικανότητα της Εργαζόμενης Μνήμης του κάθε ατόμου, (Working  Memory Capacity) που μοιάζει με  μια αυτόνομη  δεξαμενή του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου που  αναβοσβήνει ταυτόχρονα  πολλαπλά φωτάκια  με πλανόδιες σκέψεις  που εκκρεμούν. Όσο μεγαλύτερη η ικανότητα της εργαζόμενης μνήμης, τόσο συχνότερα ενδίδει   στις σκέψεις-εκκρεμότητες,  εκτός – και μόνον τότε- από τις περιπτώσεις  που η βασική εργασία απαιτεί μέγιστη  ή ολοκληρωτική προσοχή.

     


       

Ο επικεφαλής της μελέτης που απέδειξε για πρώτη φορά αυτό το συσχετισμό,  εξηγεί ότι όταν το μυαλό δεν ασχολείται με τα δύσκολα, ενεργοποιεί ασυνείδητα  τους υπόλοιπους πόρους του από την  δεξαμενή των βουβών  σκέψεων. Είναι θέμα ικανότητας τελικά , στις πολλαπλές ταχύτητες σκέψεων,  η πολυδιάσπαση, κι ας νιώθει κανείς   ανίκανος να ολοκληρώσει την πιο απλή διαδικασία χωρίς καθόλου να αφαιρεθεί.


Στο αυτοκίνητο, στις διαδρομές μετακίνησής  με κάθε μέσο μεταφοράς , όπως και στο ντους, και σε άλλες μηχανικές καθημερινές συνήθειες,  ο εγκέφαλος ξεσκαρτάρει, προγραμματίζει και συχνά κάνει refresh.  Είναι η αντανακλαστική διαχείριση της δεξαμενής των σκέψεων, εξηγούν οι ερευνητές, που προσπαθεί να αξιοποιήσει τους πόρους της , ώστε να βρεθεί λύση και συμπέρασμα στα ζητήματα που υποσυνείδητα εξακολουθούν να μας  απασχολούν. Μπορεί, συχνά,  να φτάσουμε στο σπίτι έχοντας ξεχάσει εντελώς ολόκληρη της διαδρομή! Σ αυτή την περίπτωση  η Εργαζόμενη Μνήμη καταλαμβάνει όλη μας την προσοχή.


Επόμενο βήμα των  ερευνητών είναι η περισσότερο έξυπνη διαχείριση αυτής  της  Ικανότητας επ' ωφελεία του χρόνου και της απόδοσής μας. Το πώς πχ μπορεί να την επιστρατεύσει κανείς αντίστροφα, ώστε  να συγκεντρώνεται καλύτερα όταν ο χρόνος δεν επαρκεί. Παρ όλα  αυτά, οι βουβές διάχυτες  σκέψεις μας είναι, όπως τα όνειρα,  ο καμβάς του αληθινού ενδιαφέροντος  και της ψυχολογίας μας ανά πάσα  στιγμή.

Το μυαλό ιεραρχεί και παρεμβαίνει μ αυτό τον μηχανισμό  για να επαναφέρει κι αυτά που θα  θέλαμε ίσως να ξεχάσουμε, όπως ίσως νομίζουμε,  αν όντως η ψυχή μας βαθιά  τα  διεκδικεί.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

1 σχόλια