Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη

Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Συμβαίνει σε ευφυή και απλούστερα μυαλά, απασχολημένα ή υπερφορτωμένα, και σε πιο χαλαρά, ανέμελα και  αβασάνιστα . Σε ώρες αιχμής μιας εργασίας, φόρτου όγκου εργασίας, ή σε μια απλή καθημερινή πράξη που ίσως ήμασταν τόσο απορροφημένοι και  δεν προλάβαμε  να την προσέξουμε καν, όσο χρόνο κι αν χρειάστηκε  για να  ολοκληρωθεί.


Το ότι δεν συγκεντρώνεται κανείς απολύτως και αποκλειστικά στην δουλειά με την οποία ασχολείται , δεν σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι ανεπαρκής, εξηγούν οι επιστήμονες για πρώτη φορά  μετά από χρόνια καθιερωμένης  κοινωνικής και επαγγελματικής αντίληψης που θεωρούσε  την περιπλάνηση του μυαλού διαδικασία  διασπαστική. Οι ακατάπαυστες, άσχετες σκέψεις μας δεν μας εγκαταλείπουν καμία στιγμή  όπως και επιστημονικά έχει επιβεβαιωθεί, χωρίς όμως  ποτέ να  έχει εξηγηθεί το πώς και γιατί εργάζεται ασταμάτητα μέσα μας αυτόνομα ένας  ζωντανός, βουβός, άγνωστος κόσμος.

Συνδέεται, σύμφωνα με τους νευροψυχιάτρους  με την ικανότητα της Εργαζόμενης Μνήμης του κάθε ατόμου, (Working  Memory Capacity) που μοιάζει με  μια αυτόνομη  δεξαμενή του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου που  αναβοσβήνει ταυτόχρονα  πολλαπλά φωτάκια  με πλανόδιες σκέψεις  που εκκρεμούν. Όσο μεγαλύτερη η ικανότητα της εργαζόμενης μνήμης, τόσο συχνότερα ενδίδει   στις σκέψεις-εκκρεμότητες,  εκτός – και μόνον τότε- από τις περιπτώσεις  που η βασική εργασία απαιτεί μέγιστη  ή ολοκληρωτική προσοχή.

     


       

Ο επικεφαλής της μελέτης που απέδειξε για πρώτη φορά αυτό το συσχετισμό,  εξηγεί ότι όταν το μυαλό δεν ασχολείται με τα δύσκολα, ενεργοποιεί ασυνείδητα  τους υπόλοιπους πόρους του από την  δεξαμενή των βουβών  σκέψεων. Είναι θέμα ικανότητας τελικά , στις πολλαπλές ταχύτητες σκέψεων,  η πολυδιάσπαση, κι ας νιώθει κανείς   ανίκανος να ολοκληρώσει την πιο απλή διαδικασία χωρίς καθόλου να αφαιρεθεί.


Στο αυτοκίνητο, στις διαδρομές μετακίνησής  με κάθε μέσο μεταφοράς , όπως και στο ντους, και σε άλλες μηχανικές καθημερινές συνήθειες,  ο εγκέφαλος ξεσκαρτάρει, προγραμματίζει και συχνά κάνει refresh.  Είναι η αντανακλαστική διαχείριση της δεξαμενής των σκέψεων, εξηγούν οι ερευνητές, που προσπαθεί να αξιοποιήσει τους πόρους της , ώστε να βρεθεί λύση και συμπέρασμα στα ζητήματα που υποσυνείδητα εξακολουθούν να μας  απασχολούν. Μπορεί, συχνά,  να φτάσουμε στο σπίτι έχοντας ξεχάσει εντελώς ολόκληρη της διαδρομή! Σ αυτή την περίπτωση  η Εργαζόμενη Μνήμη καταλαμβάνει όλη μας την προσοχή.


Επόμενο βήμα των  ερευνητών είναι η περισσότερο έξυπνη διαχείριση αυτής  της  Ικανότητας επ' ωφελεία του χρόνου και της απόδοσής μας. Το πώς πχ μπορεί να την επιστρατεύσει κανείς αντίστροφα, ώστε  να συγκεντρώνεται καλύτερα όταν ο χρόνος δεν επαρκεί. Παρ όλα  αυτά, οι βουβές διάχυτες  σκέψεις μας είναι, όπως τα όνειρα,  ο καμβάς του αληθινού ενδιαφέροντος  και της ψυχολογίας μας ανά πάσα  στιγμή.

Το μυαλό ιεραρχεί και παρεμβαίνει μ αυτό τον μηχανισμό  για να επαναφέρει κι αυτά που θα  θέλαμε ίσως να ξεχάσουμε, όπως ίσως νομίζουμε,  αν όντως η ψυχή μας βαθιά  τα  διεκδικεί.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια