Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη

Το μυαλό σας τριγυρίζει, θέλοντας και μη Facebook Twitter
1

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Συμβαίνει σε ευφυή και απλούστερα μυαλά, απασχολημένα ή υπερφορτωμένα, και σε πιο χαλαρά, ανέμελα και  αβασάνιστα . Σε ώρες αιχμής μιας εργασίας, φόρτου όγκου εργασίας, ή σε μια απλή καθημερινή πράξη που ίσως ήμασταν τόσο απορροφημένοι και  δεν προλάβαμε  να την προσέξουμε καν, όσο χρόνο κι αν χρειάστηκε  για να  ολοκληρωθεί.


Το ότι δεν συγκεντρώνεται κανείς απολύτως και αποκλειστικά στην δουλειά με την οποία ασχολείται , δεν σημαίνει ότι ο τρόπος λειτουργίας του είναι ανεπαρκής, εξηγούν οι επιστήμονες για πρώτη φορά  μετά από χρόνια καθιερωμένης  κοινωνικής και επαγγελματικής αντίληψης που θεωρούσε  την περιπλάνηση του μυαλού διαδικασία  διασπαστική. Οι ακατάπαυστες, άσχετες σκέψεις μας δεν μας εγκαταλείπουν καμία στιγμή  όπως και επιστημονικά έχει επιβεβαιωθεί, χωρίς όμως  ποτέ να  έχει εξηγηθεί το πώς και γιατί εργάζεται ασταμάτητα μέσα μας αυτόνομα ένας  ζωντανός, βουβός, άγνωστος κόσμος.

Συνδέεται, σύμφωνα με τους νευροψυχιάτρους  με την ικανότητα της Εργαζόμενης Μνήμης του κάθε ατόμου, (Working  Memory Capacity) που μοιάζει με  μια αυτόνομη  δεξαμενή του σκληρού δίσκου του εγκεφάλου που  αναβοσβήνει ταυτόχρονα  πολλαπλά φωτάκια  με πλανόδιες σκέψεις  που εκκρεμούν. Όσο μεγαλύτερη η ικανότητα της εργαζόμενης μνήμης, τόσο συχνότερα ενδίδει   στις σκέψεις-εκκρεμότητες,  εκτός – και μόνον τότε- από τις περιπτώσεις  που η βασική εργασία απαιτεί μέγιστη  ή ολοκληρωτική προσοχή.

     


       

Ο επικεφαλής της μελέτης που απέδειξε για πρώτη φορά αυτό το συσχετισμό,  εξηγεί ότι όταν το μυαλό δεν ασχολείται με τα δύσκολα, ενεργοποιεί ασυνείδητα  τους υπόλοιπους πόρους του από την  δεξαμενή των βουβών  σκέψεων. Είναι θέμα ικανότητας τελικά , στις πολλαπλές ταχύτητες σκέψεων,  η πολυδιάσπαση, κι ας νιώθει κανείς   ανίκανος να ολοκληρώσει την πιο απλή διαδικασία χωρίς καθόλου να αφαιρεθεί.


Στο αυτοκίνητο, στις διαδρομές μετακίνησής  με κάθε μέσο μεταφοράς , όπως και στο ντους, και σε άλλες μηχανικές καθημερινές συνήθειες,  ο εγκέφαλος ξεσκαρτάρει, προγραμματίζει και συχνά κάνει refresh.  Είναι η αντανακλαστική διαχείριση της δεξαμενής των σκέψεων, εξηγούν οι ερευνητές, που προσπαθεί να αξιοποιήσει τους πόρους της , ώστε να βρεθεί λύση και συμπέρασμα στα ζητήματα που υποσυνείδητα εξακολουθούν να μας  απασχολούν. Μπορεί, συχνά,  να φτάσουμε στο σπίτι έχοντας ξεχάσει εντελώς ολόκληρη της διαδρομή! Σ αυτή την περίπτωση  η Εργαζόμενη Μνήμη καταλαμβάνει όλη μας την προσοχή.


Επόμενο βήμα των  ερευνητών είναι η περισσότερο έξυπνη διαχείριση αυτής  της  Ικανότητας επ' ωφελεία του χρόνου και της απόδοσής μας. Το πώς πχ μπορεί να την επιστρατεύσει κανείς αντίστροφα, ώστε  να συγκεντρώνεται καλύτερα όταν ο χρόνος δεν επαρκεί. Παρ όλα  αυτά, οι βουβές διάχυτες  σκέψεις μας είναι, όπως τα όνειρα,  ο καμβάς του αληθινού ενδιαφέροντος  και της ψυχολογίας μας ανά πάσα  στιγμή.

Το μυαλό ιεραρχεί και παρεμβαίνει μ αυτό τον μηχανισμό  για να επαναφέρει κι αυτά που θα  θέλαμε ίσως να ξεχάσουμε, όπως ίσως νομίζουμε,  αν όντως η ψυχή μας βαθιά  τα  διεκδικεί.

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια