ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία; Facebook Twitter

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία;

0

Βρίσκεται στην ταυτότητα και στο διαβατήριό σας. Είναι αυτό που αναγνωρίζουν φίλοι και γνωστοί στον δρόμο, ακόμη κι αν έχουν να σας δουν χρόνια: το πρόσωπό σας, άρρηκτα συνδεδεμένο με το όνομα και το επώνυμο, το ποιοι είστε, με τις συναλλαγές και τις επιλογές σας. Το πρόσωπό σας ως απόδειξη της μοναδικότητάς σας στον πλανήτη. Ή μήπως όχι; Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι εκεί έξω που κάποτε γελώντας και κάποτε με τρόμο διαπίστωσαν ότι τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους –το ίδιο το πρόσωπό τους– δεν είναι και τόσο μοναδικά. Ότι κάπου στον κόσμο, ίσως και πολύ κοντά τους, υπάρχει ένας σωσίας, ένα «διπλότυπο» της φυσιογνωμίας τους, ένα ολόιδιο πρόσωπο με το οποίο δεν έχουν απολύτως καμία συγγενική σχέση.

«Ήμουν ο τελευταίος που ανέβηκε στο αεροπλάνο και συνειδητοποίησα ότι κάποιος καθόταν στη θέση μου. Του ζήτησα ευγενικά να σηκωθεί και όταν στράφηκε να με κοιτάξει... με κοίταγα εγώ. Ο τύπος είχε το πρόσωπό μου», αφηγείται ο Νιλ Ντάγκλας, ο οποίος βρισκόταν σε ταξίδι για γάμο φίλων του στην Ιρλανδία όταν του έτυχε να σκοντάψει πάνω στον σωσία του.

«Όλοι οι επιβάτες μάς κοιτούσαν και χαμογελούσαν. Και τότε αποφάσισα να βγάλω selfie με τον σωσία μου», λέει ο Ντάγκλας, που μέχρι εκείνη τη στιγμή πίστευε ότι η γνωριμία του με τον σωσία του θα έληγε εκεί. Μόνο που τα παράξενα γεγονότα συνεχίστηκαν. Φτάνοντας στο ξενοδοχείο τον βρήκε να περιμένει στη ρεσεψιόν για το δικό του δωμάτιο και λίγο αργότερα βρέθηκαν ξανά έξω από ένα μπαρ – εκεί αποφάσισαν ότι το σύμπαν τούς έλεγε ότι τουλάχιστον έπρεπε να πιουν ένα ποτό μαζί. Όταν ο Ντάγκλας ξύπνησε το επόμενο πρωί συνειδητοποίησε ότι η selfie τους –του ίδιου με τον σωσία του– είχε γίνει viral.

Οι σωσίες έχουν χρησιμοποιηθεί για ίντριγκες και συνωμοσίες, έχουν το δικό τους μερίδιο στα ευτράπελα αλλά και στα δυσάρεστα της πορείας του ανθρώπινου είδους.

Ποιος γεννήθηκε με το πρόσωπό μου;

Η λαϊκή σοφία λέει ότι όλοι έχουμε σωσία, ένα τέλειο διπλότυπό μας, με τα μάτια της μαμάς (μας), τη μύτη του μπαμπά (μας), ακόμη κι εκείνη την ενοχλητική ελιά στο μάγουλο που καιρό τώρα σκεφτόμασταν να αφαιρέσουμε. Οι σωσίες κατά καιρούς έχουν εμπνεύσει λογοτέχνες, ποιητές, κινηματογραφιστές. Επίσης, έχουν αναστατώσει βασίλεια και αυτοκρατορίες, έχουν χρησιμοποιηθεί για ίντριγκες και συνωμοσίες, έχουν το δικό τους μερίδιο στα ευτράπελα αλλά και στα δυσάρεστα της πορείας του ανθρώπινου είδους στον πλανήτη. Όμως, πέρα από τους θρύλους και τις συναρπαστικές ιστορίες, είναι ποτέ δυνατόν ανάμεσα σε επτά δισεκατομμύρια ανθρώπους να υπάρχει κάποιος –για τον καθένα από μας– που έχει γεννηθεί με το... πρόσωπό μας;

Μέχρι πρότινος κανείς δεν είχε καταφέρει να δώσει μια πειστική απάντηση σε αυτό το ερώτημα. Μέχρι πέρσι συγκεκριμένα, οπότε η Teghan Lucas, διδακτορική φοιτήτρια του Τμήματος Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αδελαῒδας, αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα ριψοκίνδυνο πείραμα: να τολμήσει τη σύγκριση ανάμεσα στο πρόσωπο ενός νομοταγούς πολίτη που έμοιαζε τρομακτικά με έναν δολοφόνο.

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία; Facebook Twitter
O Marcel Stepanoff (αριστερά) και ο Ludovic Maillard φωτογραφήθηκαν στο Παρίσι το 2005.

Έχοντας στη διάθεσή της φωτογραφίες από το κρατικό αρχείο των ΗΠΑ και με τη βοήθεια συναδέλφων της ερευνητών από το πανεπιστήμιο, η Teghan ανέλυσε συστηματικά τα πρόσωπα περίπου 1.000 ανθρώπων, μετρώντας τις διαφορές ανάμεσα σε κομβικά χαρακτηριστικά, όπως τα μάτια και τα αυτιά, ενώ στη συνέχεια υπολόγισε την πιθανότητα να μοιάζουν πραγματικά τα πρόσωπα δύο ανθρώπων.

Τα συμπεράσματα στα οποία κατέληξε ήταν ενθαρρυντικά για το ποινικό σύστημα της χώρας, αλλά απογοητευτικά για όσους πίστευαν ότι τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους θα σκοντάψουν πάνω στον σωσία τους: οι πιθανότητες να μοιραζόμαστε ακριβώς τα ίδια χαρακτηριστικά με κάποιον άγνωστο είναι λιγότερες από... μία στο τρισεκατομμύριο. Ακόμη και με 7,4 δισεκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη αυτό μεταφράζεται σε 135 περιπτώσεις κατά τις οποίες κάποιος θα βρει τον σωσία του (αν τον βρει). «Πρόκειται για κάτι εξαιρετικά δύσκολο», λέει η Teghan και τη διαπίστωσή της φαίνεται να συμπληρώνει ο David Aldous, στατιστικολόγος από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ: «Εξαρτάται από το τι εννοούμε όταν λέμε ότι κάποιος μοιάζει σε κάποιον άλλο. Το εννοούμε με μετρήσιμα χαρακτηριστικά ή με αυτό που σ' εμάς κάτι θυμίζει;».

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία; Facebook Twitter
Ακόμα και άτομα διαφορετικού φύλου μπορεί να μοιάζουν σα δύο σταγόνες νερό. Η Valerie Carreau και ο Jean Phillippe Royer είναι η απόδειξη για αυτό.

«Δεν σου μοιάζω»

Στην παραπάνω ερώτηση επιχείρησε να απαντήσει ο Francois Brunelle, ο οποίος μπήκε στη διαδικασία να φωτογραφίσει περισσότερα από 200 «ζευγάρια» –ανθρώπους που είχαν ανακαλύψει τους σωσίες τους– στο πλαίσιο του πρότζεκτ με τίτλο

«Δεν σου μοιάζω».

«Για μένα είναι αυτό που σου συμβαίνει όταν βλέπεις κάποιον και νομίζεις ότι είναι κάποιος άλλος. Είναι το σύνολο που μπερδεύει, όχι τα επί μέρους χαρακτηριστικά. Όταν τους βλέπεις μαζί, είναι σαν να βλέπεις κλώνους. Όταν χωρίσεις το "ζευγάρι", καταλαβαίνεις ότι κάτι άλλο συμβαίνει και ότι δεν είναι ακριβώς η ομοιότητα που προκαλεί σύγχυση».

Πρόκειται, λοιπόν, για μαζική ψευδαίσθηση; Όπως λένε οι ειδικοί, πρόκειται περισσότερο για τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αποφασίζει να καταχωρίσει το πρόσωπο κάποιου, όχι αποκλειστικά βάσει των χαρακτηριστικών του, αλλά και βάσει των βιωμάτων που αποτύπωσε, μέσω της λειτουργίας της μνήμης, το πρόσωπό του. Επιπροσθέτως, ο εγκέφαλος, για να εξασφαλίσει ότι θα μπορεί να αναγνωρίσει ένα πρόσωπο υπό κάθε πλαίσιο (με κοντά ή μακριά μαλλιά, με μουστάκι ή μούσι, π.χ.), χρησιμοποιεί ένα τμήμα του γνωστό ως ατρακτοειδή έλικα: εκεί το σύνολο των πληροφοριών που έχει συλλέξει φτιάχνει ολόκληρη την εικόνα. Αυτό το άθροισμα των επί μέρους χαρακτηριστικών έχει αποτέλεσμα να αναγνωρίζουμε φίλους στον δρόμο. Προσοχή όμως: όσο παρατηρητικοί κι αν είμαστε, ο εγκέφαλος έχει την τάση να συγκρατεί τα γενικά χαρακτηριστικά και πολύ πιο σπάνια τις λεπτομέρειες.

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία; Facebook Twitter
Ο Νathaniel (δεν ήθελε να δώσει το επίθετό του) και ο Edward Toledo φωτογραφήθηκαν στο Μόντρεαλ το 2003.

Σύμφωνα δε με τον Winrich Freiwald, ειδικό σε θέματα αντίληψης ανθρωπομετρικών χαρακτηριστικών από το Πανεπιστήμιο του Ροκεφέλερ, κάποιος με σχετικά «εύκολο» πρόσωπο, με κοινά χαρακτηριστικά, είναι πολύ πιο εύκολο να συγκριθεί με κάποιον άλλο. Αυτός ο άνθρωπος με τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, βάσει υπολογισμών, μπορεί να έχει περισσότερους από 74.000 δυνητικούς σωσίες. Αλλά προφανώς δεν μιλάμε γι' αυτό...


Ο λόγος γίνεται για την αντικειμενική ομοιότητα μεταξύ δύο ανθρώπων. Σύμφωνα με τον Brunelle, και μετά το φωτογραφικό πρότζεκτ του, μπορεί με σιγουριά να ειπωθεί ότι οι λόγοι για τους οποίους η ομοιότητα μας απασχολεί εδώ και αιώνες αφορούν περισσότερο το αίσθημα οικειότητας με κάποιον που μοιραζόμαστε παρόμοια χαρακτηριστικά παρά την αντικειμενική ομοιότητα...

«Όταν κάποιοι συναντιούνται με τους σωσίες τους πρώτη φορά λένε "όχι, δεν βλέπω καμία ομοιότητα. Αλήθεια, δεν βλέπω". Και ενώ η ομοιότητα είναι τόσο προφανής σε όλους τους άλλους, είναι τρελό να το ακούς αυτό, αλλά συμβαίνει», λέει ο Brunelle.

Ενδιαφέροντα όλα αυτά τα στοιχεία, αλλά γιατί μας νοιάζει τόσο πολύ αν υπάρχει ο σωσίας μας εκεί έξω;

«Όταν συναντάς κάποιον που σου μοιάζει δένεσαι μαζί του ακαριαία, γιατί μοιράζεστε κάτι», λέει ο Brunelle, εξηγώντας ότι είναι η αίσθηση οικειότητας, αλλά και το γεγονός ότι ενστικτωδώς νιώθουμε πιο ελκυστικοί, λιγότερο μόνοι. Κατά τα λοιπά, η σκληρή αλήθεια, αυτή της επιστήμης, των αριθμών και των μετρήσεων, φυσικά λέει ότι ακόμη κι αν μοιάζουμε σαν δυο σταγόνες νερό με κάποιον είναι απολύτως αδύνατον να έχουμε το ίδιο DNA. Βασικά, είναι πιο πιθανό ο γενετικός μας κώδικας να έχει περισσότερα κοινά στοιχεία με έναν τυχαίο άνθρωπο παρά με τον σωσία μας...

Μύθος ή αλήθεια ότι όλοι έχουμε σωσία; Facebook Twitter
Ο Remy Girard (αριστερά) και ο Gabriel Guibert φωτογραφήθηκαν το 2003.

Με πληροφορίες από το BBC

0

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM