Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή έκλεινα τα μάτια για να αποφύγω κάτι που με δυσαρεστούσε. Λες και έτσι σταματούσα τον χρόνο και όταν τα άνοιγα πάλι όλα θα ήταν διαφορετικά. Μεγαλώνοντας φυσικά κατάλαβα πως η απάντηση στο ερώτημα «αν κλείσω τα μάτια η γη θα πάψει να γυρίζει;» είναι πάντα αρνητική.

Ωστόσο, ακόμα και ως ενήλικες ακολουθούμε συχνά αυτή την τακτική της στρουθοκαμήλου. Σκεφτείτε πόσες φορές αποφεύγουμε να μιλήσουμε ή να ακούσουμε για κάποιες ασθένειες μόνο και μόνο επειδή οι ίδιες οι λέξεις μας τρομάζουν. Ο νεανικός διαβήτης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία γιατί αφορά τα παιδιά μας και οτιδήποτε μπορεί να τα απειλεί είναι για εμάς αυτό το «κάτι» που δεν θέλουμε ποτέ να αντικρίσουμε.

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

 

Κι όμως η αλήθεια είναι πως η ενημέρωση μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από το κρυφτό. Το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» του Φίλιππου Μανδηλαρά που εξέδωσε η φαρμακευτική εταιρία Sanofi αποτελεί ένα δώρο εξαιρετικής σημασίας για όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα παιδιά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Διαβήτη 1.

Το βιβλίο με πρωταγωνιστή τον 11χρονο Παύλο έχει διασκευαστεί από τον συγγραφέα σε θεατρική παράσταση για να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εμπλακούν βιωματικά στη διαδικασία αναγνώρισης και αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας είτε αφορά τους ίδιους είτε κάποιον φίλο τους.

«Ο Παντεσπάνιους κι εγώ» συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό που έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον, την επιμέλεια του οποίου υπογράφει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο η Sanofi καταφέρνει να συμβάλλει δημιουργικά και αποτελεσματικά στην ορθή ενημέρωση για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν με διαβήτη, ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον. Όταν οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι γύρω από το θέμα και γνωρίζουν πως να χειριστούν την ασθένεια τότε μπορούν να διδάξουν και τους μαθητές τους να κάνουν το ίδιο. Το «Σχέδιο Αντιμετώπισης του Διαβήτη» που συμπεριλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που καταρρίπτει μύθους και αποκαλύπτει τα απλά βήματα που χρειάζεται να γίνονται καθημερινά για την υγεία ενός παιδιού που πάσχει από νεανικό Διαβήτη.

 

Μέσα στο σκληρό περιβάλλον του σχολείου όπου τα παιδιά πολλές φορές εκφράζουν προκαταλήψεις και διακρίσεις με τρόπο ωμό και αφιλτράριστο, η ενημέρωση αποτελεί σανίδα σωτηρίας και δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς απέναντι σε οποιαδήποτε διαφορετικότητα. Ας ανταποκριθούμε, λοιπόν, όλοι στο κάλεσμα του μικρού Παύλου:  «Ξέρετε τι ζητάω από εσάς; Να με βοηθήσετε να ζήσω κανονικά, χωρίς να ντρέπομαι ούτε για τα γκάτζετ που είμαι αναγκασμένους να χρησιμοποιώ κάθε μέρα ούτε γι’αυτό που έχω. Είστε μέσα;»

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

«Η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας µέσω του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» ελπίζουμε να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν µε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους», λέει κ. Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη. Και πράγματι αυτός είναι ο στόχος. Κανένα παιδί στιγματισμένο αλλά και κανένα παιδί που να στιγματίζει.

Το υποστηρικτικό υλικό του βιβλίου «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ» λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και καλύπτει το τεράστιο θέμα της σχολικής περιθωριοποίησης. Αντί να αποφεύγουμε τις λέξεις που δε μας αρέσουν, ας τις ακούσουμε, ας τις διαβάσουμε και ας μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Το βιβλίο, καθώς και όλο το υποστηρικτικό υλικό είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο  www.kalikardia.gr.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ