Live

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter
0

ADVERTORIAL

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

Θυμάμαι πως όταν ήμουν μικρή έκλεινα τα μάτια για να αποφύγω κάτι που με δυσαρεστούσε. Λες και έτσι σταματούσα τον χρόνο και όταν τα άνοιγα πάλι όλα θα ήταν διαφορετικά. Μεγαλώνοντας φυσικά κατάλαβα πως η απάντηση στο ερώτημα «αν κλείσω τα μάτια η γη θα πάψει να γυρίζει;» είναι πάντα αρνητική.

Ωστόσο, ακόμα και ως ενήλικες ακολουθούμε συχνά αυτή την τακτική της στρουθοκαμήλου. Σκεφτείτε πόσες φορές αποφεύγουμε να μιλήσουμε ή να ακούσουμε για κάποιες ασθένειες μόνο και μόνο επειδή οι ίδιες οι λέξεις μας τρομάζουν. Ο νεανικός διαβήτης ανήκει σε αυτήν την κατηγορία γιατί αφορά τα παιδιά μας και οτιδήποτε μπορεί να τα απειλεί είναι για εμάς αυτό το «κάτι» που δεν θέλουμε ποτέ να αντικρίσουμε.

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

 

Κι όμως η αλήθεια είναι πως η ενημέρωση μπορεί να έχει καλύτερα αποτελέσματα από το κρυφτό. Το βιβλίο «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ - Το ημερολόγιο ενός παιδιού με σακχαρώδη διαβήτη» του Φίλιππου Μανδηλαρά που εξέδωσε η φαρμακευτική εταιρία Sanofi αποτελεί ένα δώρο εξαιρετικής σημασίας για όλους τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς αλλά και τα παιδιά που καλούνται να αντιμετωπίσουν τον Διαβήτη 1.

Το βιβλίο με πρωταγωνιστή τον 11χρονο Παύλο έχει διασκευαστεί από τον συγγραφέα σε θεατρική παράσταση για να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εμπλακούν βιωματικά στη διαδικασία αναγνώρισης και αντιμετώπισης αυτής της ασθένειας είτε αφορά τους ίδιους είτε κάποιον φίλο τους.

«Ο Παντεσπάνιους κι εγώ» συνοδεύεται από υποστηρικτικό υλικό που έρχεται να καλύψει ένα σοβαρό κενό γνώσης γύρω από τη νόσο στο οικογενειακό, αλλά και το σχολικό περιβάλλον, την επιμέλεια του οποίου υπογράφει η Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία. Με αυτόν τον τρόπο η Sanofi καταφέρνει να συμβάλλει δημιουργικά και αποτελεσματικά στην ορθή ενημέρωση για τις ανάγκες των παιδιών που ζουν με διαβήτη, ιδιαίτερα στο σχολικό περιβάλλον. Όταν οι εκπαιδευτικοί είναι ενημερωμένοι γύρω από το θέμα και γνωρίζουν πως να χειριστούν την ασθένεια τότε μπορούν να διδάξουν και τους μαθητές τους να κάνουν το ίδιο. Το «Σχέδιο Αντιμετώπισης του Διαβήτη» που συμπεριλαμβάνει το εκπαιδευτικό υλικό είναι ένα πολύτιμο εργαλείο που καταρρίπτει μύθους και αποκαλύπτει τα απλά βήματα που χρειάζεται να γίνονται καθημερινά για την υγεία ενός παιδιού που πάσχει από νεανικό Διαβήτη.

 

Μέσα στο σκληρό περιβάλλον του σχολείου όπου τα παιδιά πολλές φορές εκφράζουν προκαταλήψεις και διακρίσεις με τρόπο ωμό και αφιλτράριστο, η ενημέρωση αποτελεί σανίδα σωτηρίας και δημιουργεί πρότυπα συμπεριφοράς απέναντι σε οποιαδήποτε διαφορετικότητα. Ας ανταποκριθούμε, λοιπόν, όλοι στο κάλεσμα του μικρού Παύλου:  «Ξέρετε τι ζητάω από εσάς; Να με βοηθήσετε να ζήσω κανονικά, χωρίς να ντρέπομαι ούτε για τα γκάτζετ που είμαι αναγκασμένους να χρησιμοποιώ κάθε μέρα ούτε γι’αυτό που έχω. Είστε μέσα;»

Ο Παντεσπάνιους πάει στο σχολείο και διδάσκει όσα θα θέλαμε να μάθουμε Facebook Twitter

«Η ενημέρωση της σχολικής κοινότητας µέσω του βιβλίου «Το ημερολόγιο ενός παιδιού µε σακχαρώδη διαβήτη» ελπίζουμε να βελτιώσει την αποδοχή και υποστήριξη των παιδιών που ζουν µε διαβήτη και να τα βοηθήσει να αναπτύξουν τις ικανότητές τους και να αυξήσουν την αυτοπεποίθησή τους», λέει κ. Αριστείδης Ράπτης, Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας για το Διαβήτη. Και πράγματι αυτός είναι ο στόχος. Κανένα παιδί στιγματισμένο αλλά και κανένα παιδί που να στιγματίζει.

Το υποστηρικτικό υλικό του βιβλίου «Ο Παντεσπάνιους κι εγώ» λειτουργεί σε πολλά επίπεδα και καλύπτει το τεράστιο θέμα της σχολικής περιθωριοποίησης. Αντί να αποφεύγουμε τις λέξεις που δε μας αρέσουν, ας τις ακούσουμε, ας τις διαβάσουμε και ας μάθουμε όσα περισσότερα μπορούμε.

Το βιβλίο, καθώς και όλο το υποστηρικτικό υλικό είναι διαθέσιμα και σε ηλεκτρονική μορφή στον ιστότοπο  www.kalikardia.gr.

Υγεία & Σώμα
0

Live

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ