«Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με μεσαιωνικό φανατισμό κατά της επιστήμης»

Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν με έναν μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης» Facebook Twitter
Η άρνησή τους να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του υγειονομικού έργου γενικότερα. Εικονογράφηση: bianka/LifO
0

— Πώς εξηγείτε την έξαρση των ιώσεων και την αρκετά πρώιμη εμφάνιση της γρίπης;
Υπάρχει πράγματι μια έξαρση των ιώσεων φέτος, την αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, πολλοί μάλιστα την έχουμε υποστεί ήδη. Όχι ένας αλλά τρεις αναπνευστικοί ιοί (ο RSV, ο ιός της γρίπης αλλά και ο SARS-CoV-2) έχουν έντονη παρουσία και στη χώρα μας και δημιουργούν τις συνθήκες για έναν ακόμη δύσκολο χειμώνα. Είναι αξιοσημείωτο το ότι φέτος η γρίπη έκανε την εμφάνισή της πολύ νωρίς, ήδη από τον Αύγουστο. Τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων χρόνων την είχαν σχεδόν εξαφανίσει, με αποτέλεσμα η φυσική ανοσία του οργανισμού απέναντι στον ιό αυτό να έχει μειωθεί σημαντικά.

Η άρση των μέτρων και η γενικότερη χαλάρωσή μας ως προς τις συναναστροφές και τη μη χρήση της μάσκας τής έδωσαν χώρο να επανέλθει δριμύτερη. Μάλιστα, τα συμπτώματα φέτος είναι ιδιαίτερα έντονα και στα βρέφη και στα μικρά παιδιά. Μια άλλη πιθανή αιτία που βρίσκεται υπό διερεύνηση είναι η αυξημένη ευαισθησία που δημιουργεί η νόσηση από Covid-19.

Θεωρώ ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της. Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό και τη βελτιστοποίηση της ιατρικής φροντίδας και της φαρμακολογικής αντιμετώπισης των νοσούντων αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί ήδη, κάποιοι ίσως και πάνω από μία φορά.

— Πώς σχολιάζετε την επιστροφή των ανεμβολίαστων υγειονομικών; Ποια προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει;
Θεωρώ την απόφαση αυτή εσφαλμένη για πολλούς λόγους. Οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί λειτούργησαν στους δύσκολους μήνες της πανδημίας με έναν αδικαιολόγητο, μεσαιωνικού τύπου φανατισμό κατά της επιστήμης που έχουν κληθεί να υπηρετήσουν μέσα στις δομές υγείας. Η άρνησή τους να αποδεχτούν τα επιστημονικά δεδομένα δημιουργεί αμφιβολίες για το κατά πόσο μπορούν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις του υγειονομικού έργου γενικότερα.

Οι δημόσιες δομές υγείας στη χώρα μας έχουν πολλά προβλήματα ήδη και το τελευταίο που χρειάζονται είναι εργαζόμενους που δεν πιστεύουν, λόγω άγνοιας ή ιδεοληψίας, στις θεμελιώδεις αρχές της ιατρικής επιστήμης.  

Ευάγγελος Μανωλόπουλος
Ο κ. Ευάγγελος Μανωλόπουλος

— Η λοίμωξη από γρίπη μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό;
Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες από το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δείχνουν πράγματι ότι η λοίμωξη από γρίπη πιθανόν να μειώνει το κίνδυνο λοίμωξης από κορωνοϊό. Αυτό ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι η ενεργοποίηση της ανοσιακής μας απάντησης μετά την πρώτη λοίμωξη μειώνει τις πιθανότητες ταυτόχρονης λοίμωξης με τον άλλο ιό.

Βέβαια, αυτή είναι μόνο μια αρχική παρατήρηση και θα χρειαστούν περισσότερα δεδομένα για να τεκμηριωθεί. Και σίγουρα μια τέτοια σκέψη δεν αποτελεί λόγο για να αφεθούμε να μολυνθούμε από τον ιό της γρίπης, απλοϊκά θεωρώντας τον ως ασπίδα για το κορωνοϊό.

— Όσον αφορά τον κορωνοϊό και την επόμενη μέρα, πιστεύετε ότι βρισκόμαστε ήδη στον επίλογο της πανδημίας;
Θεωρώ ότι η πανδημία έχει μπει ήδη σε άλλη φάση και είμαστε πολύ κοντά στο να επιτύχουμε τον έλεγχό της. Ό,τι έχουμε καταφέρει οφείλεται κυρίως στον εμβολιασμό και τη βελτιστοποίηση της ιατρικής φροντίδας και της φαρμακολογικής αντιμετώπισης των νοσούντων αλλά και στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος του πληθυσμού έχει μολυνθεί ήδη, κάποιοι ίσως και πάνω από μία φορά.

Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η ανάπτυξη ανοσίας στον πληθυσμό. Επίσης, έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από την εμφάνιση του στελέχους και των διάφορων υποπαραλλαγών του και το γνωρίζουμε αρκετά καλά. Είναι πλέον σαφές ότι είναι λιγότερο επιβαρυντικό από το Δέλτα ή ακόμα και από το αρχικό.

Όσο περνάει ο καιρός, μειώνεται η πιθανότητα να προκύψει κάποιο νέο, πιο επιβαρυντικό στέλεχος. Συνολικά τα δεδομένα αυτά επιτρέπουν να εκφράσουμε μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

— Τι δεν γνωρίζουμε ακόμη για τον κορωνοϊό;
Υπάρχουν ακόμα πολλά που δεν ξέρουμε, άρα δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε στον εαυτό μας ως μεμονωμένα άτομα, ως κοινωνία αλλά και ως ιατρική κοινότητα κανέναν εφησυχασμό. Για παράδειγμα, αυτό που θα εξακολουθήσει να μας απασχολεί όλο και περισσότερο τους επομένους μήνες, ίσως και χρόνια, είναι το σύνδρομο Long Covid, δηλαδή η κατάσταση κατά την οποία ένα άτομο εξακολουθεί να εκδηλώνει κάποια συμπτώματα ακόμα και πολύ καιρό μετά την αρνητικοποίηση του ιού από τον οργανισμό.

Συνεχίζουμε να αναζητούμε εξηγήσεις και τρόπους αντιμετώπισης. Δεν θα ησυχάσουμε έως ότου το δυσάρεστο κεφάλαιο «κορωνοϊός κλείσει οριστικά για την ανθρωπότητα.

Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην έντυπη LIFO.

To νέο τεύχος της LIFO δωρεάν στην πόρτα σας με ένα κλικ.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον Καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών δημιουργεί Κέντρο Αριστείας για τον καρκίνο

Ο νέος πρόεδρος και διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, καθηγητής Δημοσθένης Σαρηγιάννης, καταγράφει τις δράσεις του ιδρύματος στον τομέα της υγείας, ειδικότερα στην Ογκολογία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Υγεία & Σώμα / Η Ένωση Ασθενών Ελλάδας διεκδικεί καλύτερη ποιότητα ζωής σε όλα τα επίπεδα

Η νέα πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, Βάσω-Ραφαέλα Βακουφτσή, μιλά για τα ζητήματα που αφορούν την πρόληψη των χρόνιων παθήσεων, την ψυχοσωματική υγεία των ασθενών και τα δικαιώματά τους.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μιλάμε ανοιχτά για τη σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Υγεία & Σώμα / Η σεξουαλική ζωή των ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση

Η Μόιρα Τζίτζικα, ειδική σύμβουλος ΑμεΑ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ατόμων με Πολλαπλή Σκλήρυνση, μας ενημερώνει για ένα θέμα που, παρότι αποτελεί αυτονόητο δικαίωμα για όλους, παραμένει ταμπού.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Υγεία & Σώμα / Νέα εποχή για τον ΕΟΦ, με ενίσχυση, αναβάθμιση και εξωστρέφεια

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), καθηγητής Ευάγγελος Μανωλόπουλος, καταγράφει τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους χτίζεται ο ανανεωμένος ΕΟΦ, την ενίσχυση του στελεχιακού δυναμικού, την εξωστρέφεια, τη διαφάνεια, την ταχύτητα, την ποιότητα των υπηρεσιών, την επαγρύπνηση και την ταχεία ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Καθημερινό συμπλήρωμα για brain food

Υγεία & Σώμα / Τα πάντα για το brain food: Οι τροφές που ενισχύουν τη λειτουργία του εγκεφάλου μας

Η διατροφή μας είναι η καύσιμη ύλη για την ομαλή λειτουργία του οργανισμού και μερικές φορές, όταν δεν είναι θρεπτική και ισορροπημένη, χρειάζεται ένα boost με έξυπνα συμπληρώματα που μας διασφαλίζουν υγεία και ευεξία.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Απόλυτη προτεραιότητα έχει ο προσυμπτωματικός έλεγχος για τον καρκίνο του πνεύμονα

Υγεία & Σώμα / «Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν περιμένει μεν, αλλά δεν είναι ανίκητος»

Τρία χρόνια μετά την ίδρυση της Οργάνωσης για τον Καρκίνο του Πνεύμονα «Fair Life L.C.C.», η πρόεδρός της Κορίνα Πατέλη-Bell μιλά για την αναγκαιότητα να πατήσει γκάζι το εθνικό συστήμα υγείας όσον αφορά την υλοποίηση του προσυμπτωματικού ελέγχου που σώζει ζωές.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Υγεία & Σώμα / Τι είναι η ψιττάκωση και πώς μας απειλεί

Ο όρος «ασθένεια που μεταδίδεται από τα πτηνά» μάς φέρνει στο μυαλό τη γρίπη των πτηνών που οφείλεται στον ιό της γρίπης Η5Ν1. Κι όμως, υπάρχει μια άλλη νόσος που μοιάζει με τη γρίπη και μεταδίδεται από τα πτηνά, προκαλώντας άτυπη πνευμονία, δηλαδή πνευμονία χωρίς τα κλασικά συμπτώματα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Εξέταση με ραδιοϊσότοπα προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Υγεία & Σώμα / Μια νέα εξέταση προβλέπει τη νόσο Αλτσχάιμερ 10 χρόνια προτού εμφανιστεί

Χάρη σε μια νέα εξέταση με ραδιοϊσότοπα, την PET Amyloid, καθίσταται δυνατή η πρώιμη διάγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ μία ολόκληρη δεκαετία πριν από την εκδήλωση του πρώτου συμπτώματος νοητικής έκπτωσης στους ασθενείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Υγεία & Σώμα / Σώμα από γυαλί: Έχουν και οι υποχόνδριοι τα δίκια τους

Σύμφωνα με ένα νέο βιβλίο που εξερευνά την πολιτισμική ιστορία της υποχονδρίασης, οι άνθρωποι που ανησυχούν περισσότερο για την υγεία τους είναι πολύ συχνά εκείνοι που έχουν τους περισσότερους λόγους να ανησυχούν.
THE LIFO TEAM