Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά;

Όλοι ξέρουμε ότι πρέπει να βάζουμε αντηλιακό. Όμως το κάνουμε σωστά; Facebook Twitter
Όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι.
4

Αν και όλοι ξέρουμε πόσο επιβλαβής είναι ο ήλιος, ειδικά τώρα το καλοκαίρι, πολλές φορές δεν βάζουμε όσο αντηλιακό θα έπρεπε – ή δεν βάζουμε καθόλου.


Γι' αυτό το λόγο ακολουθούν κάποια tips που μπορείτε να ακολουθήσετε για την πρόληψη του καρκίνου του δέρματος.


Τα βασικά

•Ανάλογα με το σωματότυπο σας, οι ειδικοί προτείνουν να χρησιμοποιείτε ποσότητα αρκετή να γεμίσει ένα σφηνοπότηρο όταν είστε στην παραλία. Ακόμα και όταν ο κόσμος χρησιμοποιεί αντηλιακό δεν βάζει όσο θα έπρεπε, λένε οι δερματολόγοι.

•Ακόμα και αν αναγράφεται στη συσκευασία ότι είναι αδιάβροχο, θα πρέπει να ξαναεφαρμόζουμε το αντηλιακό κάθε φορά μετά από το μπάνιο.

•Εάν δεν κολυμπήσετε, και πάλι πρέπει να εφαρμόζετε το αντηλιακό κάθε δύο ώρες, άσχετα με τον δείκτη προστασίας (SPF) του αντηλιακού σας.

•Πρέπει να βάζετε αντηλιακό τουλάχιστον 15 λεπτά πριν την έκθεση σας στον ήλιο.

•Κοιτάξτε για προϊόντα με την ένδειξη «προστασία ευρέος φάσματος» με δείκτη προστασίας SPF από 15 έως 50.


Σημεία που πιθανόν να ξεχάσετε

• Τόσο οι άνδρες όσο και οι γυναίκες συχνά ξεχνούν τις κορυφές των αυτιών τους και το πάνω μέρος των πελμάτων.

• Οι άνδρες ξεχνούν κυρίως το τριχωτό της κεφαλής και το πίσω μέρος του λαιμού, ενώ οι γυναίκες συνήθως ξεχνούν την περιοχή του στήθους και του λαιμού.

• Ακόμα ένα σημείο που τείνουμε να ξεχνάμε όλοι ανεξεραίτως είναι οι πατούσες μας, ένα σημείο που μπορεί να είναι πολύ εκτεθειμένο στον ήλιο όταν κάνουμε ηλιοθεραπεία μπρούμυτα ή όταν διαβάζουμε το βιβλίο μας.


Είναι ασφαλή τα αντηλιακά σε μορφή σπρέι;

Οι ειδικοί και οι επιστήμονες δεν έχουν δώσει μία σαφή απάντηση σε αυτό το ερώτημα οπότε δεν γνωρίζουμε  ακόμα πόσο αποτελεσματικά είναι ή αν είναι επικίνδυνο να τα εισπνέουμε. Κάποιοι πάντως προτείνουν να μην τα χρησιμοποιούμε και να προτιμάμε το γαλάκτωμα ή τη λοσιόν.


Άλλοι απλά προτείνουν το αντηλιακό σε μορφή σπρέι να εφαρμόζεται σε καλά αεριζόμενο εσωτερικό χώρο και ποτέ απευθείας στο πρόσωπο. Αν προσπαθήσετε να το κάνετε στην παραλία τότε ίσως πάρει ο αέρας την περισσότερη ποσότητα, αφήνοντας σας ανεπαρκώς προστατευμένους.


Βελτιώνει και την εμφάνιση μας

Με το να χρησιμοποιούμε αντηλιακό κάθε μέρα – και όχι μόνο όταν είμαστε στην παραλία– μπορεί να μας βοηθήσει στην εμπόδιση της εμφάνισης πανάδων και ρυτίδων που συχνά μας οδηγούν στο δερματολόγο. Η έκθεση στον ήλιο είναι ένας βασικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος.

Info

To κείμενο αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου με τίτλο You Know You Should Use Sunscreen. But Are You Using It Correctly? που δημοσιεύτηκε στους New York Times.

Υγεία & Σώμα
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
Ισχύει ότι πρέπει να αγοράζουμε αντιηλιακό κάθε χρόνο γιατί -έχω ακούσει πολλάκις ότι- λήγει πάνω στο χρόνο; Που εμένα μου φαίνεται παράλογο γιατί πώς ξέρω ότι στο φαρμακείο δεν το έχουν π.χ. από πέρυσι; Βασικά, κάθε πότε λήγουν (εάν δεν έχουν ημ.λήξης επάνω και δεν είναι κι αεροστεγώς κλειστά στην αρχή);
Προφανώς λήγουν ένα χρόνο μετά το άνοιγμα της συσκευασίας. Στο φαρμακείο είναι αεροστεγώς κλειστά. Μια συσκευασία που την έχεις κάτω από τον ήλιο ένα καλοκαίρι, λογικό δεν είναι να αλλοιώνεται;Οι δικές μου απορίες σχετικά με τα αντηλιακά είναι 2. Αν έχει νόημα να βάζουμε δείκτη πάνω από 30 - έχω διαβάσει ότι δεν προστατεύει περισσότερο αλλά έχει περισσότερα βλαβερά συστατικά- και τι ισχύει με τα αντηλιακά που μιμούνται τα οιστρογόνα, αν το λέω πάλι καλά. Τέλος ιδιαίτερη προσοχή στα παιδικά αντηλιακά που δεν θα πρέπει να περιέχουν νανοσωματίδια.
Έχω διαβάσει ότι την επόμενη χρονιά, έχει τον μισό δείκτη προστασίας..Ας με διαφωτίσει κάποιος, το άρθρο λέει ότι πρέπει να βάζουμε και στο τριχωτό της κεφαλής, δηλαδή μέσα στα μαλλιά;;;;;