Παπούτσια που μυρίζουν: αυτό το ταμπού - και πώς το «σπάμε» σε 6 βήματα

Παπούτσια που μυρίζουν: αυτό το ταμπού - και πώς το «σπάμε» σε 6 βήματα Facebook Twitter
Η λύση κρύβεται στον τρόπο ζωής και όχι στα δραστικά μέτρα
4

Περισσότερο απ' οτιδήποτε αφορά τη σωματική καθαριότητα, το ζήτημα των ποδιών και κυρίως των παπουτσιών που δεν μυρίζουν ακριβώς σπουδαία, συνεχίζει να είναι ένα ζήτημα ταμπού για πολλούς ανθρώπους. Αρκετά συχνά, ακόμη και οι πιο σχολαστικοί με ζητήματα υγιεινής και καθαριότητας, κοντοστέκονται αν χρειαστεί να βγάλουν τα παπούτσια τους μπροστά σε φίλους. Δεν είναι κάτι που κάνουμε λάθος εμείς. Τα πόδια είναι από τα πιο δραστήρια μέρη του ανθρώπινου σώματος: όλη μέρα εν κινήσει, από παπούτσι σε παπούτσι και με το συγκεκριμένο σημείο να αναπτύσσει θερμοκρασίες που δύσκολα δεν θα δημιουργούσαν προβλήματα...

Πώς αντιμετωπίζεται, όμως, η δυσάρεστη μυρωδιά των παπουτσιών - ένα ζήτημα που δύσκολα επιλέγει κανείς να κουβεντιάσει ανοιχτά, ακόμη και στις μέρες μας με τα δεκάδες κατάλληλα προϊόντα; Η λύση κρύβεται στον τρόπο ζωής και όχι στα δραστικά μέτρα λένε οι ειδικοί. Το να μη μυρίζουν τα παπούτσια είναι κάτι που έχει να κάνει τόσο με τα μικρολάθη που κάνουμε στην καθημερινότητα μας, όσο και με συνήθειες που εξασφαλίζουν άοσμο αποτέλεσμα.

Ποια τα λάθη, λοιπόν, και πώς αντιμετωπίζονται; 

1.

Πλένουμε, αλλά δεν σκουπίζουμε καλά τα πόδια μας. Η περιοχή ανάμεσα στα δάχτυλα δεν πρέπει να μένει υγρή, καθώς λόγω των πτυχώσεων του δέρματος ευνοεί την ανάπτυξη μυκήτων, που με τη σειρά τους ευνοούν την ανάπτυξη οσμών. 

2.

Αλλάζουμε κάλτσες, αλλά δεν επιλέγουμε βαμβακερά ή μάλλινα υφάσματα πάντα, κάτι που μπορεί να αποδειχθεί ολέθριο για τη μυρωδιά των παπουτσιών μας. Τα συνθετικά υφάσματα ιδρώνουν τα πόδια μας και το τι ακολουθεί είναι πάνω - κάτω γνωστό. Τα παπούτσια αρχίζουν να μυρίζουν άσχημα, όταν τα πόδια ιδρώνουν και ο ιδρώτας απορροφάται από τις κάλτσες και την εσωτερική επένδυση των υποδημάτων. Αυτό ευνοεί την ανάπτυξη βακτηρίων, τα οποία ακριβώς επειδή τρέφονται με τα νεκρά κύτταρα του δέρματος των ποδιών, αναδύουν πτητικά αέρια, ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας. Σε αυτή τη διαδικασία οφείλεται και η δυσοσμία. 

3.

Φοράμε για περισσότερες από δύο μέρες το ίδιο ζευγάρι παπουτσιών. Καλό είναι να αφήνουμε τα παπούτσια που φορέσαμε ήδη μία φορά να «ανασάνουν» για ένα 24ωρο πριν τα φορέσουμε ξανά. Επίσης, αερίζουμε καλά κάθε ζευγάρι κι αν αυτό επιτρέπεται πλένουμε καλά τα αποσπώμενα μέρη του (εσωτερικούς πάτους, κ.λπ). 

4.

Φροντίζουμε για την υγιεινή των νυχιών μας στα κάτω άκρα. Ένα νύχι που δεν κόπηκε σωστά, ένα σημείο που δείχνει κίτρινο ή ταλαιπωρημένο μπορεί να είναι ένδειξη μυκητίασης που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

5.

Προσπαθούμε να αποφεύγουμε πάνινα ή πλαστικά παπούτσια, λόγω των θερμοκρασιών που αναπτύσσουν τα πόδια μας μέσα σ' αυτά. Δερμάτινα και σχεδιασμένα έτσι ώστε να αναπνέουν πόδια και παπούτσια είναι η καλύτερη επιλογή. Ειδικά για τα πάνινα παπούτσια, που μπορούν να πλυθούν, υπάρχει πάντα και η οικιακή λύση της απολύμανσης με ξύδι ή οινόπνευμα που εμποδίζουν την ανάπτυξη βακτηρίων μέσα στο παπούτσι. Απλώς στη λεκάνη που καθαρίζουμε τα παπούτσια προσθέτουμε στο μίγμα δύο φλιτζάνια ξύδι ή ένα οινόπνευμα. 

6.

Δεν ανταλλάσσουμε παπούτσια: ακόμη κι αν είμαστε σίγουροι για τα επίπεδα καθαριότητας και σχολαστικότητας φίλων ή συγγενών, δεν δανείζουμε τα παπούτσια μας σε άλλους. Κάθε σώμα ανταποκρίνεται διαφορετικά στις απαιτήσεις της καθημερινότητας με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Επίσης, προσέχουμε να μην πατάμε με γυμνά ποδια σε κοινόχρηστους χώρους (ντουζιέρες γυμναστηρίων, κ.λπ), ακριβώς για να αποφύγουμε δυσάρεστες εκπλήξεις. 

Με στοιχεία από Men's Health, Mashable 

Υγεία & Σώμα
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ

σχόλια

4 σχόλια
Γεμίζω άδειο μπουκαλάκι σπρέι 75μλ με οινόπνευμα (καθαρό ή για λόγους οικονομίας vodka). Ρίχνω καμιά 15ριά σταγόνες αιθέριο έλαιο μαλαλεύκης (teatree oil). Ανακινώ καλά και ψεκάζω το εσωτερικό των παπουτσιών. Αφήνω να στεγνώσουν καλά. Επαναλαμβάνω όταν χρειαστεί. Μπορώ να προσθέσω 5-8 σταγόνες από όποιο αιθέριο έλαιο επιθυμώ για να προσθέσω άρωμα. Τόσο το οινόπνευμα όσο και το Teatree oil έχουν αντιμικροβιακές και αντιμυκιτιασικές ιδιότητες. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και απευθείας πάνω στα πέλματα. Αφήνω να ενεργήσει για 2-3 λεπτά και στεγνώνω καλά με μια πετσέτα.
Εγώ βρέχω μία χαρτοπετσέτα με μπλε οινόπνευμα,την βάζω στο παπούτσι για μία νύχτα την εβδομάδα και είμαι (σχετικά)καλά!Και οι κάλτσες δεν μυρίζουν έτσι!Έχω περάσει άνετα πολλα καλοκαίρια από τότε που το εφαρμόζω!