Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το εποχικό κρυολόγημα και τη γρίπη

Πώς να αντιμετωπίσετε αποτελεσματικά το εποχικό κρυολόγημα και τη γρίπη Facebook Twitter
Το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθείτε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος.
0

Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχικές ιογενείς λοιµώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Τα συµπτώµατά τους είναι συνήθως ήπια, µε χαρακτηριστικότερα το φτέρνισµα, τον βήχα, τον πονόλαιµο, το μπούκωμα στη μύτη, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα και τους πόνους στα κόκαλα. Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και είναι πιο ήπιο.

H γρίπη δεν είναι ένα «βαρύ» κρυολόγημα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς, τους ηλικιωμένους, όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στο σπίτι, ο ειδικός συμβουλεύει να προσέξετε τη διατροφή σας, που αποτελεί άλλωστε και το «φάρμακο» της φύσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.

Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει.

Στη διάρκεια της ανάρρωσης, αν ταλαιπωρήστε από μπούκωμα στη μύτη, βήχα, δέκατα και έχει αποδυναμωθεί η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, είναι απολύτως φυσιολογικό να σας κοπεί η όρεξη. Δεν πρέπει να πιεστείτε να φάτε εάν δεν πεινάτε, αλλά μόλις επιστρέψει η όρεξή σας, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, που αποτελούν πηγές βιταμινών, θα συνέλθετε πιο γρήγορα.


Extra tips

Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει. Αν αποφασίσετε να περάσετε τη λοίμωξη «στο πόδι» και στο γραφείο, εκτός του ότι θα ταλαιπωρηθείτε και θα παρατείνετε τη δική σας ανάρρωση, κινδυνεύετε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.
Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφυδατωθείτε.

Εάν έχετε πυρετό, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το άφθονο πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση τυχόν υγρών που μπορεί να έχετε χάσει με εφίδρωση ή ρινική καταρροή, ενώ βοηθούν και οι χλιαρές σούπες και τα αφεψήματα βοτάνων.

Αναπληρώστε την απαραίτητη βιταμίνη D3 με μουρουνέλαιο

Τα καλά λιπαρά αποτελούν ανεκτίμητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχουν στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του εγκεφάλου, του μυοσκελετικού συστήματος, των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού. Επίσης, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και βοηθούν στο κάψιμο του αποθηκευμένου λίπους. Τα ιχθυέλαια περιέχονται στα ψάρια που αποτελούν πολύ θρεπτική τροφή, αλλά σπανίως τρώμε ψάρι καθημερινά. Σε συστηματική βάση μπορείτε να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων με τη βοήθεια του μουρουνέλαιου Moller's, το οποίο είναι πλούσιο και σε βιταμίνη D3.

Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας έδειξε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ, σύμφωνα με πληθώρα έγκυρων μελετών, η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνο στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού αλλά ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά ακόμα και στην απώλεια του βάρους κατά τη δίαιτα. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Ο ιδανικός συνδυασμός ιχθυελαίων και βιταμίνης D3 περιέχεται στο μουρουνέλαιο Moller's, το οποίο υπάρχει στην κλασική υγρή μορφή και σε ζελεδάκια για τα παιδιά.

Χτίστε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα

Το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθείτε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ισορροπημένη διατροφή, η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως είναι το μουρουνέλαιο, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και, γενικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.

Μην ξεχνάτε την ατομική υγιεινή

Για την αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν κατά την ανάρρωση διαπιστώσετε πως «ξανακυλάτε» και πως παρουσιάζετε υψηλό πυρετό, ενώ νιώθατε καλύτερα, γιατί αυτό αποτελεί σημάδι δευτερογενούς λοίμωξης από κάποιο μικρόβιο που βρήκε εξασθενημένο τον οργανισμό και τον αποδεκάτισε.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM