Το φθινόπωρο φέρνει μαζί του τη γρίπη, το κοινό κρυολόγημα και διάφορες άλλες εποχικές ιογενείς λοιµώξεις του ανώτερου και του κατώτερου αναπνευστικού που ταλαιπωρούν μικρούς και μεγάλους. Τα συµπτώµατά τους είναι συνήθως ήπια, µε χαρακτηριστικότερα το φτέρνισµα, τον βήχα, τον πονόλαιµο, το μπούκωμα στη μύτη, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα και τους πόνους στα κόκαλα. Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο συχνή μορφή λοίμωξης του αναπνευστικού συστήματος, η οποία είναι και εξαιρετικά μεταδοτική. Συχνά συγχέεται με τη γρίπη, προκαλείται όμως από διαφορετικούς ιούς και είναι πιο ήπιο.
H γρίπη δεν είναι ένα «βαρύ» κρυολόγημα και μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή, ειδικά για τους πολύ μικρούς, τους ηλικιωμένους, όσους πάσχουν από χρόνια νοσήματα και τα υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα. Για να διαχειριστείτε τα συμπτώματα στο σπίτι, ο ειδικός συμβουλεύει να προσέξετε τη διατροφή σας, που αποτελεί άλλωστε και το «φάρμακο» της φύσης για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει.
Στη διάρκεια της ανάρρωσης, αν ταλαιπωρήστε από μπούκωμα στη μύτη, βήχα, δέκατα και έχει αποδυναμωθεί η αίσθηση της γεύσης και της όσφρησης, είναι απολύτως φυσιολογικό να σας κοπεί η όρεξη. Δεν πρέπει να πιεστείτε να φάτε εάν δεν πεινάτε, αλλά μόλις επιστρέψει η όρεξή σας, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ωφέλιμα λιπαρά και φυτικές ίνες, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων και των λαχανικών, που αποτελούν πηγές βιταμινών, θα συνέλθετε πιο γρήγορα.
Extra tips
Φροντίστε να ξεκουραστείτε επαρκώς και μη βιαστείτε να επιστρέψετε στη δουλειά. Όταν δεν αισθάνεστε καλά, είναι σημαντικό να δώσετε στον οργανισμό σας χρόνο να αναρρώσει. Αν αποφασίσετε να περάσετε τη λοίμωξη «στο πόδι» και στο γραφείο, εκτός του ότι θα ταλαιπωρηθείτε και θα παρατείνετε τη δική σας ανάρρωση, κινδυνεύετε να μεταδώσετε τον ιό σε άλλους.
Επίσης, είναι σημαντικό να μην αφυδατωθείτε.
Εάν έχετε πυρετό, μπορεί να χρειαστείτε επιπλέον υγρά για να αποφύγετε την αφυδάτωση. Το άφθονο πόσιμο νερό είναι σημαντικό για την αντικατάσταση τυχόν υγρών που μπορεί να έχετε χάσει με εφίδρωση ή ρινική καταρροή, ενώ βοηθούν και οι χλιαρές σούπες και τα αφεψήματα βοτάνων.
Αναπληρώστε την απαραίτητη βιταμίνη D3 με μουρουνέλαιο
Τα καλά λιπαρά αποτελούν ανεκτίμητο θρεπτικό συστατικό για τον οργανισμό, καθώς συμμετέχουν στη δομή των κυτταρικών μεμβρανών και βοηθούν στη σωστή λειτουργία της καρδιάς, των αγγείων, του εγκεφάλου, του μυοσκελετικού συστήματος, των αρθρώσεων και του ανοσοποιητικού. Επίσης, ενεργοποιούν τον μεταβολισμό και βοηθούν στο κάψιμο του αποθηκευμένου λίπους. Τα ιχθυέλαια περιέχονται στα ψάρια που αποτελούν πολύ θρεπτική τροφή, αλλά σπανίως τρώμε ψάρι καθημερινά. Σε συστηματική βάση μπορείτε να καταναλώνετε την απαραίτητη ποσότητα ω3 λιπαρών οξέων με τη βοήθεια του μουρουνέλαιου Moller's, το οποίο είναι πλούσιο και σε βιταμίνη D3.
Πρόσφατη έρευνα της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας έδειξε πως επτά στους δέκα Έλληνες έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D, ενώ, σύμφωνα με πληθώρα έγκυρων μελετών, η βιταμίνη D δεν συμμετέχει μόνο στο χτίσιμο ενός γερού σκελετού αλλά ρυθμίζει τις λειτουργίες του ανοσοποιητικού συστήματος και βοηθά ακόμα και στην απώλεια του βάρους κατά τη δίαιτα. Με λίγα λόγια, η βιταμίνη D είναι ο απόλυτος ρυθμιστής των αμυντικών μηχανισμών του οργανισμού. Ο ιδανικός συνδυασμός ιχθυελαίων και βιταμίνης D3 περιέχεται στο μουρουνέλαιο Moller's, το οποίο υπάρχει στην κλασική υγρή μορφή και σε ζελεδάκια για τα παιδιά.
Χτίστε ένα γερό ανοσοποιητικό σύστημα
Το κλειδί για την πρόληψη των ιώσεων είναι ένα υγιές και ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα, το οποίο σας βοηθά να αντιμετωπίσετε τις βακτηριακές και ιογενείς λοιμώξεις και να προφυλαχθείτε από τις βλαβερές συνέπειες της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Η ισορροπημένη διατροφή, η λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως είναι το μουρουνέλαιο, η αποχή από το κάπνισμα, η κατάλληλη άσκηση, ο επαρκής ύπνος και, γενικά, ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορούν να συντελέσουν στην ενίσχυση της καλής λειτουργίας του ανοσοποιητικού συστήματος.
Μην ξεχνάτε την ατομική υγιεινή
Για την αποφυγή των ιώσεων συνιστάται συχνό πλύσιμο των χεριών και σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των αντικειμένων με τα οποία έρχεστε σε επαφή. Αν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, τότε είναι απαραίτητο να επισκεφτείτε τον γιατρό σας, ο οποίος θα σας υποδείξει την κατάλληλη θεραπεία. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται αν κατά την ανάρρωση διαπιστώσετε πως «ξανακυλάτε» και πως παρουσιάζετε υψηλό πυρετό, ενώ νιώθατε καλύτερα, γιατί αυτό αποτελεί σημάδι δευτερογενούς λοίμωξης από κάποιο μικρόβιο που βρήκε εξασθενημένο τον οργανισμό και τον αποδεκάτισε.
σχόλια