Πώς να αποφύγετε την αφυδάτωση το καλοκαίρι

Υδάτινος κόσμος Facebook Twitter
Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.
0


ΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ
αποτελείται σε ποσοστό περίπου 70% από νερό και το καλοκαίρι χρειαζόμαστε περίπου 2 λίτρα υγρά την ημέρα για να αντιμετωπίσουμε τις απώλειες μέσω του ιδρώτα και τις αυξημένες ανάγκες λόγω των σπορ. Η αφυδάτωση από ελλιπή κατανάλωση υγρών προκαλεί πονοκέφαλο, ατονία, ζαλάδα, σύγχυση και, αν παραταθεί, μπορεί ακόμα και να απειλήσει τη ζωή μας.

Την αφυδάτωση δεν την αντιλαμβανόμαστε αμέσως, οπότε όταν νιώσουμε δίψα, ήδη είμαστε ελαφρώς αφυδατωμένοι. Επιπλέον, υπάρχουν λόγοι αυξημένης απώλειας υγρών κατά τους θερινούς μήνες, όπως η ναυτία του ταξιδιώτη, οι τροφικές δηλητηριάσεις και οι γαστρεντερίτιδες, που δυστυχώς είναι πολύ συχνές. Εκτός αυτών, υπάρχουν και τα στομαχικά προβλήματα που προκαλούνται από κατανάλωση αλλοιωμένων τροφίμων, επιμολύνσεις, καθώς και όλα τα δυσάρεστα συμπτώματα δυσκοιλιότητας ή, αντιθέτως, διάρροιας που μπορεί να συνοδεύουν την αλλαγή της ρουτίνας και της ποιότητας του νερού.

Το καλοκαίρι ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε, άρα χρειαζόμαστε περισσότερα υγρά για να αναπληρώσουμε τις ελλείψεις. Πίνουμε νερό και κρύα ροφήματα και μαθαίνουμε τι πρέπει να αποφεύγουμε σε περίπτωση γαστρεντερίτιδας και πώς ξεπερνάμε το hangover όταν πίνουμε ακόμα ένα ποτηράκι (αλκοόλ) ή ποτά-μπόμπες. 

Γενικώς, όταν ταξιδεύουμε σε νέα μέρη και υιοθετούμε νέες συνήθειες το στομάχι μας αργεί να κάνει… catch up. Παράλληλα, υπάρχουν και οι ιώσεις του καλοκαιριού που προκαλούν, μεταξύ άλλων, πυρετό ή δέκατα και εντείνουν την απώλεια υγρών. Μια άλλη αιτία για να αυξήσουμε την κατανάλωση νερού είναι οι συχνές ουρολοιμώξεις και προστατίτιδες του καλοκαιριού, που, εκτός του ότι κάνουν υψηλό πυρετό, χρειάζονται αυξημένη κατανάλωση υγρών (και αντιβίωση) για να υποχωρήσουν. 

Το νερό, νεράκι: Φέτος, μετά τις παρατεταμένες βροχές του Ιουνίου, δεν θα πούμε το νερό νεράκι. Και όταν διψάμε, οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι πρέπει να ξεδιψάμε πρωτίστως με νερό, που δεν έχει θερμίδες. Επίσης, η κατανάλωση νερού θέλει τρόπο. Όταν αθλούμαστε, δεν πίνουμε με τη μία μεγάλη ποσότητα νερού, αλλά μικρές γουλιές. Το ίδιο πρέπει να κάνουν και οι άνθρωποι που πάσχουν από καρδιοπάθειες, γιατί η αυξημένη πρόσληψη επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς. Καθημερινά χρειαζόμαστε περίπου 8 ποτήρια νερό και αποφεύγουμε τα παγάκια όταν παραθερίζουμε σε περιοχές που ταλαιπωρούνται από λειψυδρία.

Επίσης, επειδή παραμονεύει ο κίνδυνος της λοιμώδους μονοπυρήνωσης, δεν μοιραζόμαστε το ποτήρι μας με τους φίλους μας ούτε πίνουμε όλοι από το ίδιο μπουκάλι – ο καθένας το δικό του! Όσο για το δίλημμα μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό, αυτό είναι ζήτημα προσωπικού γούστου. Υπάρχουν φυσικά ανθρακούχα νερά που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μεταλλικά στοιχεία και κάποια κάνουν καλό στην πίεση, ρίχνοντας τις τιμές της αρτηριακής πίεσης. Επίσης, τα ανθρακούχα νερά είναι de facto πιο χωνευτικά. Μια ιδανική healthy εκδοχή για να ξεδιψάμε με τον πιο cool τρόπο είναι να φτιάχνουμε σε καράφα αρωματικά νερά με φλούδες φρούτων και λαχανικών που μπορούν να διατηρηθούν μια ημέρα στο ψυγείο, με μεταλλικό ή ανθρακούχο νερό. Οι ειδικοί μάς θυμίζουν ότι είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό μεταξύ των γευμάτων, για να μη διαταράσσουμε την πέψη. 

Χυμοί & Ice ροφήματα: Όλα τα ροφήματα, ακόμα και ο διουρητικός καφές, συμπεριλαμβάνονται στην προσλαμβανόμενη ποσότητα υγρών. Ο καφές και το (ice) tea είναι αντιοξειδωτικά, οπότε έχουν επιπλέον ευεργετική δράση, αρκεί να μην το παρακάνουμε με την πρόσληψη καφεΐνης και επηρεαστεί ο ύπνος μας. Γι’ αυτό η κατανάλωση καφεϊνούχων ροφημάτων δεν συνιστάται μετά το απόγευμα, αφού στις διακοπές ο ύπνος είναι πολύτιμος. Επίσης, οι φυσικοί χυμοί έχουν λιγότερες θερμίδες από τα νέκταρ φρούτων, αλλά, όπως ισχύει για όλους τους χυμούς, περιέχουν μεν τις βιταμίνες του φρούτου αλλά όχι τις ευεργετικές φυτικές ίνες (κυτταρίνη) που χαρίζουν κορεσμό και ρυθμίζουν τη χοληστερόλη, προστατεύοντας την καρδιά και εμποδίζοντας την παχυσαρκία.  

Αλκοόλ: Στις διακοπές όλοι το ρίχνουμε έξω και, φυσικά, πίνουμε παραπάνω. Μεγάλη προσοχή χρειάζεται στα ποτά-μπόμπες που προκαλούν άσχημο hangover και μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε σοβαρές αναπηρίες (π.χ. τύφλωση). Το αλκοόλ είναι διουρητικό και προκαλεί υπερένταση, αλλά στην υπερκατανάλωσή του προκαλεί μεγάλη κατάπτωση και μέθη. Για να μην πάθουμε hangover, δεν ανακατεύουμε διαφορετικά ποτά, περιορίζουμε τα πολύχρωμα κοκτέιλ με… τόνους ζάχαρης που μπορεί να δίνουν έως και 400 θερμίδες ανά ποτήρι και προτιμούμε ένα ή δύο ποτήρια κόκκινο κρασί ή σαγκρία (με ροζέ ή κόκκινο κρασί και κομμάτια φρούτων) που κάνει καλό και στην καρδιά.  

Ενεργειακά ποτά: Και τα ενεργειακά ποτά έχουν την τιμητική τους το καλοκαίρι και πολλοί νέοι τα συνδυάζουν με αλκοόλ, κάτι που δεν θεωρείται σωστό. Τα ενεργειακά ποτά είναι ροφήματα ειδικού σκοπού, εξαιρετικά δημοφιλή σε teenagers και ενηλίκους που αθλούνται. Δεν είναι τυχαίο που τα περισσότερα διαφημίζονται από αθλητές παγκόσμιου κύρους ή action heroes του σινεμά. Περιέχουν ηλεκτρολύτες για άμεση αποκατάσταση από την προπόνηση και εφίδρωση, αλλά περιέχουν επίσης σάκχαρα που, εκτός του ότι παχαίνουν, προκαλούν και τερηδόνα. Ας θυμόμαστε ότι όσα υγρά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα ευνοούν την ανάπτυξη των μικροβίων που προκαλούν τερηδόνα, γι’ αυτό πρέπει να βουρτσίζουμε τα δόντια μας 2-3 φορές την ημέρα και να προσπαθούμε, όταν διψάμε, να ξεδιψάμε με νερό.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ