Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες

Πώς θα προστατέψετε τα μάτια σας από τη γύρη, τον κορωνοϊό και τις οθόνες Facebook Twitter
0

Με τον καιρό να συνεχίζει να είναι απρόβλεπτος, άλλοτε βροχερός, άλλοτε ηλιόλουστος, η άνοιξη έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και οι γύρεις των δέντρων μαζί με τα άλλα αλλεργιογόνα που κυκλοφορούν στην ατμόσφαιρα ερεθίζουν (και) τα μάτια μας. Βέβαια, η φετινή άνοιξη είναι εντελώς διαφορετική γιατί δεν κυκλοφορούμε έξω, καθώς ακολουθούμε τις συστάσεις των ειδικών και «μένουμε σπίτι».

Μπορεί οι αυστηροί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στην κυκλοφορία λόγω Covid-19 να μειώνουν την επαφή μας με τα αλλεργιογόνα των εξωτερικών χώρων, αλλά η παραμονή στο σπίτι, που συνεπάγεται πολλές ώρες κοντινής όρασης μπροστά σε οθόνες-για δουλειά, αλλά και για ψυχαγωγία- εντείνει την ψηφιακή κούραση των ματιών και την ξηροφθαλμία, με αποτέλεσμα να εντείνεται η φαγούρα και ο ερεθισμός, ειδικά σε ανθρώπους που συστηματικά υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα ή άλλες ανοιξιάτικες αλλεργίες, όπως επισημαίνει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης, διευθυντής του Οφθαλμιατρείου Αθηνών.

Είτε τσούζουν τα μάτια μας είτε όχι, έχουμε εντολή από τους λοιμωξιολόγους να μην τα τρίβουμε με τα χέρια μας, καθώς έχουμε μάθει από τον καθηγητή παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρη Τσιόδρα ότι ο κορωνοϊός -η μεγάλη υγειονομική απειλή της εποχής μας- μπορεί να μεταδοθεί ακόμα και μέσω του οφθαλμικού βλεννογόνου. Επιπλέον το τρίψιμο των ματιών εντείνει τον ερεθισμό, και τελικά τα μάτια κοκκινίζουν και τσούζουν περισσότερο, άρα δεν πετυχαίνουμε κάτι. Παράλληλα οι οφθαλμίατροι προειδοποιούν ότι όσες ώρες μένουμε κολλημένοι μπροστά σε οθόνες, σταματάμε ασυνείδητα να βλεφαρίζουμε με αποτέλεσμα τα μάτια μας να ξηραίνονται περισσότερο και να εντείνονται τα συμπτώματα της ψηφιακής οφθαλμικής κούρασης, δηλαδή η φαγούρα και το κοκκίνισμα.

Συμβουλές για υγιή μάτια


Να τι συνιστούν οι ειδικοί για να διαφυλάξουμε την υγεία των ματιών μας, καθώς η όραση είναι η πολυτιμότερη από όλες τις αισθήσεις.


Να χρησιμοποιούμε «τεχνητά δάκρυα», σε κολλύριο συστηματικά για να διατηρούμε τα μάτια μας ενυδατωμένα. Επίσης να κάνουμε λογική χρήση των οθονών. Η σύσταση «μένουμε σπίτι» δε σημαίνει «μένουμε κολλημένοι σε ένα τάμπλετ όλη ημέρα», ειδικά για τα παιδιά, καθώς πρόσφατες έρευνες ενοχοποιούν τις υπερβολικές ώρες κοντινής όρασης στην παιδική ηλικία με πρώιμη έναρξη του καταρράκτη στην ενήλικη ζωή και μάλιστα σε ηλικίες κάτω των 40 ετών. Επειδή αυτή την εποχή διαβάζουμε περισσότερα βιβλία-για να περάσουμε ευχάριστα τις ώρες παραμονής στο σπίτι-να φροντίζουμε να έχουμε πάντα επαρκή φωτισμό και να εμπλουτίζουμε την καθημερινή μας διατροφή με τρόφιμα πηγές κοροτενοειδών και ξανθινών που είναι εξασφαλίζουν γερή όραση. Τέτοιες τροφές είναι τα καρότα, όλα τα χρωματιστά λαχανικά (πιπεριές, ντομάτες, μπρόκολο, κολοκυθάκι, παντζάρια) και τα φρούτα.


Αν χρησιμοποιούμε φακούς επαφής να τους βγάζουμε κατά διαστήματα και να αφήνουμε τα μάτια μας να ξεκουραστούν, χρησιμοποιώντας γυαλιά οράσεως, ενώ είναι περισσότερο από ποτέ επιβεβλημένο (λόγω του κορωνοϊού) να είμαστε πολύ σχολαστικοί με τους κανόνες υγιεινής των χεριών και των φακών (καθαρισμός, τοποθέτηση στις θήκες).

Όταν βγαίνουμε έξω για άθληση, ψώνια στο σούπερ-μάρκετ (οποιαδήποτε από τις επιτρεπόμενες δραστηριότητες) να εκμεταλλευόμαστε την ευκαιρία να εστιάζουμε μακριά το βλέμμα, για να ξεκουραστούν τα μάτια μας, που το έχουν ακόμα περισσότερο ανάγκη από την κατάχρηση οθονών. Δεν είναι σωστό να βγαίνουμε για περπάτημα ή δουλειές με ένα κινητό τηλέφωνο στο χέρι και να κοιτάμε διαρκώς την οθόνη του, ειδικά τώρα που οι ώρες σε εξωτερικούς χώρους είναι περιορισμένες. «Τα μάτια μας έχουν ανάγκη να εστιάσουν μακριά και το οπτικό μας πεδίο να γεμίσει χρώματα» λέει ο χειρουργός-οφθαλμίατρος Στρατής Παροικάκης.


Επίσης όσοι υποφέρουν από αλλεργική επιπεφυκίτιδα δεν πρέπει να χρησιμοποιούν χωρίς ιατρική συμβουλή κολλύρια με κορτιζόνη, καθώς έρευνες της Ελληνικής Οφθαλμολογικής Ομοσπονδίας φανερώνουν ότι η κατάχρηση αυτών των κολλυρίων ανεβάζει την ενδοφθάλμια πίεση και αυξάνει πολύ τον κίνδυνο εμφάνισης πρώιμου γλαυκώματος. Το γλαύκωμα είναι μια ιδιαίτερα ύπουλη οφθαλμική νόσος γιατί δεν δίνει προειδοποιητικά συμπτώματα, ενώ προκαλεί μη αντιστρεπτή καταστροφή του οπτικού νεύρου η οποία αν αφεθεί στην τύχη της οδηγεί σε τύφλωση.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ