Πόσες μέρες μπορείτε να αντέξετε χωρίς να κάνετε ούτε μία κακή σκέψη;

Πόσες μέρες μπορείτε να αντέξετε χωρίς να κάνετε ούτε μία κακή σκέψη; Facebook Twitter
Οι περισσότεροι δεν είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτή τη σκοτεινή μας πτυχή. Κάποιοι μετανιώνουμε με το πού κάναμε αυτή την κακή σκέψη, ασχέτως αν μας έδωσε έστω και λίγη χαρά (ντροπή!).
0

Κανείς δεν θέλει να είναι κακός ή αντιπαθής. Κανείς δεν γίνεται κακός, χωρίς να έχει προηγηθεί κάτι που να επέδρασε καταλυτικά στον χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του - έχει αποφανθεί η επιστήμη γι' αυτό. Και οι περισσότεροι προσπαθούμε να μην βλάψουμε κανέναν, εκτός κι αν βρισκόμαστε σε άμυνα ή αν μας έχουν φέρει στο... αμήν. 

Και πάλι, όμως, ακόμη κι αν δεν κάνουμε κακό σκοπίμως σε κάποιον από το περιβάλλον μας, λίγη ή περισσότερη αρνητική ενέργεια δεν τη γλιτώνουμε: πολύ συχνά μέσα στη μέρα μπορεί να ξεσπάσουμε εκνευρισμένοι φωνάζοντας ή ακόμη και βρίζοντας ή μπορεί να μπούμε στον πειρασμό να κάνουμε μερικές κακές (κάκιστες) σκέψεις για όσους μας κάνουν τη ζωή δύσκολη. 

Οι περισσότεροι δεν είμαστε πολύ περήφανοι γι' αυτή τη σκοτεινή μας πτυχή. Κάποιοι μετανιώνουμε με το πού κάναμε αυτή την κακή σκέψη, ασχέτως αν μας έδωσε έστω και λίγη χαρά (ντροπή!). Κι αν αισθανόμαστε ότι κάπως έτσι ξεθυμαίνουμε έστω και νοερά, η αλήθεια είναι ότι στο τέλος της ημέρας στο μυαλό, την καρδιά και την ψυχή απομένει ένα μελανό αποτύπωμα: θα μπορούσαμε αυτό το βάρος να το μετατρέψουμε σε δημιουργικότητα, αυτή τη στιγμιαία κακία σε κάτι όμορφο. 

H πρόκληση δεν έγκειται στο να τα καταφέρει κανείς με την πρώτη φορά, αλλά στο να καταφέρνει κάθε μέρα να διυλίσει τι απ' όσα λέει ή απ' όσα σκέφτεται είναι πραγματικά χρήσιμο, ωφέλιμο, διδακτικό και αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς του στόχους.

Δεν είναι... χριστιανικό το θέμα. Είναι καθαρά πρακτικό σύμφωνα με τον δρ Dacher Keltner, καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ο οποίος σε σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων, αλλά και βιβλίων του έχει υποστηρίξει ότι το να είναι κανείς "επαγγελματίας" καλός και ευγενής έχει πολλαπλά οφέλη στη ζωή του - και φυσικά ο δρ Ψυχολογίας δεν αναφέρεται σε οφέλη της μετά... θάνατον ζωής. 

"Οι άνθρωποι σε εμπιστεύονται περισσότερο. Αλληλεπιδρούν καλύτερα μαζί σου. Ακόμη και να εξασφαλίζεις υψηλότερες απολαβές μπορείς. Υπάρχουν στατιστικές που αποδεικνύουν ότι η ευγένεια και η καλοσύνη είναι αποτελεσματικότερες σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο. Ενισχύουν το κοινωνικό στάτους κάποιου, προσελκύουν ωραιότερους και καλύτερης ποιότητας ανθρώπους ως συντρόφους ή ερωτικούς παρτενέρ και εγγυώνται μία υγιέστερη και ευτυχέστερη ζωή εν γένει", λέει ο Keltner.

Πώς μπορείς, όμως, να περάσεις 40 μέρες όχι απλώς προσπαθώντας να είσαι ευγενικός, αλλά χωρίς να κάνεις ούτε μία κακή σκέψη; Σε αρκετά κέντρα διαλογισμού του εξωτερικού, για παράδειγμα σε μεγάλα στούντιο Kundalini Yoga του Λος Άντζελες, ακόμη και ως πείραμα ακολουθείται αυτή η πνευματική αποτοξίνωση με ταυτόχρονη καταγραφή των φορών που απέτυχε κάποιος να κρατηθεί μακριά από τον πειρασμό μίας μοχθηρής σκέψης. 

Πρόκειται για μία παραλλαγή της προσπάθειας του να προσπαθεί κάποιος για 40 μέρες να μιλά ήρεμα ό,τι κι αν έχει να αντιμετωπίσει μέσα στην καθημερινότητά του..! 

Κατά τον δρ Keltner η πρόκληση δεν έγκειται στο να τα καταφέρει κανείς με την πρώτη φορά, αλλά στο να καταφέρνει κάθε μέρα -και μέσω της βοήθειας των σημειώσεων που κρατά ο καθένας ως ημερολόγιο σ' αυτή την πρακτική- να διυλίσει τι απ' όσα λέει ή απ' όσα σκέφτεται είναι πραγματικά χρήσιμο, ωφέλιμο, διδακτικό και αποτελεσματικό σε ό,τι αφορά τους προσωπικούς του στόχους.

Μήπως το να αναλώνεται κανείς σε κακές σκέψεις για τον διπλανό τον απομακρύνει από το δικό του όφελος; Για παράδειγμα, το να σκαρφιστεί μία κακή φήμη ή το να χάσει χρόνο στη διάδοση μίας κακής φήμης δεν είναι κάτι τέτοιο; 

Αυτές τις σκέψεις έρχεται να επιβεβαιώσει μέσω μελέτης ο Matthew Feinberg, καθηγητής στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Μάρκετινγκ του Τορόντο. Όπως εξηγεί ο ίδιος, η ανταλλαγή κουτσομπολιών στο εσωτερικό μιας οποιασδήποτε επιχείρησης δεν είναι απλώς επικοινωνία δύο -ή και περισσότερων- κακών προθέσεων ανθρώπων. Είναι ζημία για τη συνολική απόδοση της επιχείρησης, καθώς δημιουργεί κακό και αντιπαραγωγικό κλίμα και αποθαρρύνει τα δημιουργικά ταλέντα των εργαζόμενων σε αυτή. 

Η προσπάθεια επιμένει ο Keltner αξίζει τον κόπο, όσες φορές κι αν αποτύχει κανείς. Κι αν δεν αρκούν οι 40 μέρες -ως πείραμα για το πόσο αντέχει κανείς, κι αν ο σαρκασμός, η κακοήθεια και η πονηριά έχουν θεωρηθεί προσόντα των ιδιαίτερα ευφυών ανθρώπων- στο τέλος κρύβουν απομάκρυνση από τον στόχο, περιθωριοποίηση, μοναξιά και κακή ποιότητα ζωής...

Με στοιχεία από το TheCut.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Μέσα από τον θεσμικό του ρόλο στο Pharma Innovation Forum και την πολυετή εμπειρία του στο τιμόνι μιας κατεξοχήν βιοτεχνολογικής φαρμακευτικής εταιρείας, ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, έχει βαθιά γνώση των απεριόριστων δυνατοτήτων της καινοτομίας και του αντίκτυπου που έχουν στη χώρα μας το clawback και η απουσία σταθερού πλαισίου συνεργασίας με την πολιτεία. Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο κ. Χαραλαμπίδης χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ