Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει αν ο γάμος του θα πετύχει. Και φυσικά, είναι από αυτά τα κεφάλαια της ζωής των ανθρώπων που η επιστήμη ή σηκώνει τα χέρια ψηλά ή δεν έχει και πολλά να συνεισφέρει. Ή μήπως όχι; Μπορεί η λίστα καλεσμένων να κρίνει το μέλλον ενός γάμου; Πόση σχέση έχει ο αριθμός των καλεσμένων με τη μετέπειτα ευτυχισμένη ζωή του ζευγαριού; Το κόστος του γάμου δύο ανθρώπων έχει κάτι να «πει», για τα όσα θα τους επιφυλάξει το μέλλον;
Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε στο Πανεπιστήμιο Emory της Ατλάντα, τα παραπάνω και συγκεκριμένα ο αριθμός των καλεσμένων και το συνολικό κόστος του γάμου, μπορούν να πουν πολλά για το «μετά» δύο ανθρώπων που αποφασίζουν να ενώσουν τις ζωές τους με τα... ιερά δεσμά του γάμου. Οι ερωτήσεις που κλήθηκαν να απαντήσουν οι συμμετέχοντες στη σχετική έρευνα ήταν τα εξής δύο (με τις σχετικές υποκατηγορίες, φυσικά).
1. Πόσοι άνθρωποι ήρθαν / προσκλήθηκαν στον γάμο σας;
α) Ήμασταν μόνο οι δυο μας
β) 11-50
γ) 51-100
δ) 101-200
ε) 201 ή περισσότεροι
2. Πόσο κόστισε συνολικά ο γάμος σας;
Όταν συγκεντρώθηκαν οι απαντήσεις και επανεξετάστηκε η οικογενειακή κατάσταση των ζευγαριών που είχαν λάβει μέρος στην έρευνα, προέκυψε ότι όσοι είχαν περισσότερους από 50 καλεσμένους στον γάμο τους, τελικά είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να χωρίσουν από εκείνους που παντρεύτηκαν μόνοι τους ενώπιον Θεού και ιερέα. Γιατί; Σύμφωνα με την έρευνα, ζευγάρια τα οποία μπαίνουν στη διαδικασία να καλέσουν πολύ κόσμο, είναι πολύ πιο σίγουρα για τα αισθήματα τους και κυρίως δεν αισθάνονται άβολα να μοιραστούν και τη μεγάλη στιγμή στη ζωή τους με τον άνθρωπο που επέλεξαν.
Όσο για το οικονομικό; Εδώ η έρευνα παρουσιάζει μία... ανακολουθία, καθώς λέει «ναι» στους πολλούς καλεσμένους, αλλά «όχι» στα πολλά έξοδα. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται όσο το λιγότερο δυνατό το κόστος, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα να πετύχει ο γάμος. Κατά τον ίδιο τρόπο ζευγάρια που ξόδεψαν τα λιγότερα δυνατά χρήματα για την τελετή και το πάρτι του γάμου τους, ωστόσο δήλωσαν ότι πέρασαν καλά και με τους ανθρώπους που είχαν επιλέξει να καλέσουν, ομοίως εμφάνιζαν 50% με 60% πιθανότητες να μη φτάσουν στο διαζύγιο.
Το μυστικό -αν έχουν κάτι να προσφέρουν κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι εδώ- κρύβεται στο αντιστρόφως ανάλογο κόστους και λίστας καλεσμένων, δηλαδή, στην άρρητη συμφωνία του ζευγαριού να περάσει καλά, με πολύ κόσμο της επιλογής του -και όχι τις κοινωνικώς επιβεβλημένες προσκλήσεις- σε μέρη και υπό συνθήκες που θα διατηρήσουν την καλή διάθεση, το κλίμα ενότητας και την καλή επικοινωνία του ζευγαριού με τους ανθρώπους που επέλεξε ως παρέα για εκείνη τη μέρα της ζωής του.
Με στοιχεία από Guardian