Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία

Πότε χρειάζονται οι υγιείς γυναίκες γυναικολόγο εξειδικευμένο στην Ογκολογία Facebook Twitter
Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο.
0


Η ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ αποτελεί επίσημη εξειδίκευση της Μαιευτικής-Γυναικολογίας και επικεντρώνεται στην αποτελεσματική πρόληψη, στην έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική αντιμετώπιση του γυναικολογικού καρκίνου. Για να απονεμηθεί ο τίτλος του γυναικολόγου ογκολόγου σε διεθνές επίπεδο (π.χ. από την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Γυναικολογικής Ογκολογίας-ESGO) απαιτείται η ολοκλήρωση εγκεκριμένων προγραμμάτων εξειδίκευσης που υπηρετούν τους ανωτέρω στόχους με τον καλύτερο τρόπο.

Πληθώρα επιστημονικών δεδομένων αποδεικνύουν πως οι γυναίκες με καρκίνο του γεννητικού συστήματος έχουν καλύτερα ποσοστά επιβίωσης και ποιότητα ζωής όταν αντιμετωπίζονται χειρουργικά από γυναικολόγο ογκολόγο. Ας δούμε ποιες υγιείς γυναίκες ωφελούνται όταν τον επισκέπτονται στο πλαίσιο του ετήσιου ελέγχου τους.  

Καταρχάς, οι γυναίκες που έχουν ολοκληρώσει τον οικογενειακό τους προγραμματισμό. Στις γυναίκες αυτές η πρόληψη του καρκίνου αναδεικνύεται ως ύψιστη προτεραιότητα για τη διασφάλιση της υγείας και οικογενειακής ευτυχίας τους. Απαιτούν να γίνεται με τα πιο σύγχρονα μέσα και να εγγυάται τη μεγαλύτερη δυνατή προστασία.

Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Επίσης, οι γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση ή βρίσκονται ήδη σε αυτή. Πρόκειται συνήθως για γυναίκες άνω των 45 ετών, δηλαδή για ηλικίες κατά τις οποίες αυξάνουν τα ποσοστά εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου. Χρειάζονται να νιώθουν ότι αποτελούν προτεραιότητα του γυναικολογικού ιατρείου στο οποίο εμπιστεύονται την υγεία τους και ότι τους διατίθεται ο χρόνος που απαιτεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση, εξέταση και συμβουλευτική τους.

portrait
Δρ. Βασίλειος Σιούλας, Χειρουργός Γυναικολόγος

Φυσικά, στις ωφελούμενες περιλαμβάνονται και οι γυναίκες με υψηλό κίνδυνο για ανάπτυξη γυναικολογικού καρκίνου. Σε ομάδες υψηλού κινδύνου ανήκουν γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό γυναικολογικoύ καρκίνου, σύνδρομο Lynch και οι φορείς μεταλλάξεων σε συγκεκριμένα γονίδια (π.χ. BRCA1 & BRCA2). Η γυναικολογική παρακολούθηση σε αυτές τις περιπτώσεις πρέπει να εξατομικεύεται, να αξιοποιεί τις νέες δυνατότητες των μοριακών ελέγχων και να τηρεί αυστηρά τις αντίστοιχες διεθνείς οδηγίες.

Το ίδιο ισχύει και για τις γυναίκες με προκαρκινικές βλάβες. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν, για παράδειγμα, γυναίκες που εμφανίζουν αλλοιώσεις στον τράχηλο από τους ογκογόνους τύπους του ιού HPV. Η περιοδική παρακολούθηση και, αν απαιτηθεί, αντιμετώπισή τους από εξειδικευμένους γιατρούς είναι ιδιαίτερα σημαντική για να αποτραπεί οποιαδήποτε δυσμενής εξέλιξη του προβλήματος που τις απασχολεί. 

Επίσης, γυναικολόγο-ογκολόγο χρειάζονται οι γυναίκες που έχουν περάσει καρκίνο μαστού. Στις περιπτώσεις αυτές ο κίνδυνος εμφάνισης γυναικολογικού καρκίνου μπορεί να αυξάνεται. Αυτό, συνήθως, οφείλεται στους κοινούς προδιαθεσικούς παράγοντες (π.χ. παχυσαρκία) και σε γονιδιακές μεταλλάξεις που έχει ο καρκίνος του μαστού με τις κακοήθειες της μήτρας και των ωοθηκών ή, πολύ σπανιότερα, σε ανεπιθύμητες ενέργειες της φαρμακευτικής τους θεραπείας.

Για πολλά χρόνια γνωρίζαμε πως οι γυναίκες με συμπτώματα ύποπτα για γυναικολογικό καρκίνο (π.χ. κολπική αιμόρροια στην εμμηνόπαυση) και όσες είχαν ήδη διαγνωστεί με τη νόσο ωφελούνταν ιδιαίτερα όταν ανέθεταν τη διερεύνηση και χειρουργική αντιμετώπισή τους σε εξειδικευμένο γυναικολόγο-ογκολόγο. Στις μέρες μας, η Γυναικολογική Ογκολογία απευθύνεται πλέον και σε κάθε υγιή γυναίκα που θέτει την πρόληψη του γυναικολογικού καρκίνου ως απόλυτη προτεραιότητά της.

Με την εξατομίκευση των αναγκών, την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της Μοριακής Ιατρικής και, στις λίγες περιπτώσεις που επιβάλλεται, τις προληπτικές επεμβάσεις (π.χ. Angelina Jolie), τα αποτελέσματα μπορεί και πρέπει να είναι σημαντικά καλύτερα. Άλλωστε, είναι σαφές πως η προσκόλληση αποκλειστικά στo δίπτυχο «PAP test - γυναικολογικό υπερηχογράφημα» και η μονόπλευρη επικέντρωση σε θέματα αναπαραγωγής και κύησης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις ανάγκες μιας γυναίκας ανεξαρτήτως ηλικίας. 

Δρ. Βασίλειος Σιούλας
Χειρουργός Γυναικολόγος με εξειδίκευση στη Γυναικολογική Ογκολογία στο διεθνούς φήμης Memorial Sloan Kettering Cancer Center της Νέας Υόρκης & απόφοιτος του προγράμματος Surgical Leadership της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard

Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.sioulas-gyn.gr.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ