Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής

Προλάβετε τον διαβήτη με μικρές αλλαγές στον τρόπο ζωής Facebook Twitter
Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία, με τις προβλέψεις για την αύξηση των περιστατικών μέχρι το 2030 να σοκάρουν. Είναι στο χέρι σας να «φρενάρετε» την επέλασή του με απλές συμβουλές που ρυθμίζουν το σάκχαρο και εμποδίζουν την παχυσαρκία.
0

Κάποτε, ο σακχαρώδης διαβήτης αφορούσε μόνο τους ηλικιωμένους, αλλά πλέον φλερτάρει επίμονα πολύ νεότερες ηλικίες, ενώ σε κάποια παιδιά εμφανίζεται πολύ νωρίς λόγω γονιδιακής βλάβης. Αν όμως εξαιρεθούν αυτά τα περιορισμένα περιστατικά διαβήτη τύπου 1, για το υπόλοιπο 95% των περιπτώσεων στο χέρι σας είναι να προλάβετε την εμφάνιση της νόσου.


Παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα ο σακχαρώδης διαβήτης εξελίσσεται σε επιδημία, με τις προβλέψεις για την αύξηση των περιστατικών μέχρι το 2030 να σοκάρουν. Στην πατρίδα μας ένας στους δέκα Έλληνες είναι διαβητικός και άλλοι τόσοι βρίσκονται στον «προθάλαμο» του προ-διαβήτη, δηλαδή έχουν αναπτύξει ινσουλινοαντίσταση, αλλά επειδή δεν κάνουν εξετάσεις (μέτρηση σακχάρου και καμπύλη σακχάρου, όπως λέγονται) δεν το γνωρίζουν.

Οι ειδικοί από την Ελληνική Διαβητολογική Εταιρεία προειδοποιούν ότι το 50% των ασθενών δεν γνωρίζει ότι έχει υψηλό σάκχαρο, έτσι δεν κάνει κάτι γι' αυτό. Επίσης, έρευνες της Εταιρείας φανερώνουν ότι η πάθηση ανακαλύπτεται με τουλάχιστον μία δεκαετία καθυστέρηση, είτε από τις διαταραχές που προκαλεί στην όραση (κυρίως τη διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια και το διαβητικό οίδημα της ωχράς κηλίδας) είτε από τις καρδιολογικές επιπλοκές που προκαλεί και είναι και οι πιο επικίνδυνες, μαζί με τη βλάβη στα νεφρά.

Παλιότερα, οι περισσότεροι ασθενείς που πάθαιναν διαβήτη κατέληγαν σε μονάδα αιμοκάθαρσης, με το έμφραγμα του μυοκαρδίου να αποτελεί συνολικά την πρώτη αιτία θανάτου για το 80% των διαβητικών.

Για να μειώσετε τον κίνδυνο να πάθετε διαβήτη, περπατήστε καθημερινά 45 λεπτά, διατηρήστε το βάρος σας σε φυσιολογικά επίπεδα, αποφύγετε την υπερκατανάλωση φαγητών και ποτών με κρυφή ζάχαρη και προτιμήστε τα ανεπεξέργαστα τρόφιμα


Γιατί, όμως, ο διαβήτης είναι τόσο επικίνδυνος; Επειδή στο μεγάλο χρονικό διάστημα που παραμένει μη διαγνωσμένο, το υψηλό σάκχαρο καταστρέφει προοδευτικά τα αγγεία του οργανισμού, με συνέπεια να εμφανίζεται μια σειρά από επιπλοκές, βλάβες στα μάτια, στα νεφρά και στην καρδιά, διαβητικά έλκη (πληγές) στα πόδια που δεν κλείνουν, διαβητική νευροπάθεια (προοδευτική καταστροφή των νευρών) και στυτική δυσλειτουργία, εκ των οποίων οι πιο επικίνδυνες είναι, βεβαίως, τα εμφράγματα.

Οι ειδικοί υπογραμμίζουν ότι σε «ζώνη κινδύνου» για την εμφάνιση επιπλοκών παραμένουν οι αρρύθμιστοι ασθενείς, δηλαδή αυτοί που είτε δεν παίρνουν σωστά τα φάρμακά τους (για παράδειγμα, σταματούν την ινσουλινοθεραπεία επειδή φοβούνται τις προκαλούμενες υπογλυκαιμίες) είτε, παρότι τα παίρνουν, δεν πετυχαίνουν να μειώσουν στα σωστά επίπεδα το σάκχαρό τους.

Οι ρυθμισμένοι ασθενείς αποφεύγουν τον κίνδυνο των επιπλοκών, αλλά, δυστυχώς, παγκοσμίως αλλά και στην Ελλάδα, μόνο το 40% ή, στην καλύτερη περίπτωση, το 50% αυτών είναι σωστά ρυθμισμένοι, γιατί η νόσος είναι χρόνια, πολύπλοκη και γιατί η ρύθμισή της αποτελεί ιατρική «σπαζοκεφαλιά». Η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο δύσκολη επειδή οι ασθενείς, κουρασμένοι από το βαρύ φορτίο της χρόνιας πάθησής τους, δεν συμμορφώνονται με τη φαρμακευτική αγωγή.

Πώς θα προλάβετε τις επιπτώσεις

Αν όμως η αντιμετώπιση του διαβήτη και η διαχείριση του υψηλού σακχάρου είναι δύσκολη υπόθεση και απαιτεί εγρήγορση και πειθαρχία, η πρόληψη της παγκόσμιας αυτής επιδημίας είναι πολύ πιο απλή. Είναι στο χέρι σας να «φρενάρετε» την επέλασή της με απλές συμβουλές που ρυθμίζουν το σάκχαρο και εμποδίζουν την παχυσαρκία.

Πιο απειλητική είναι η κοιλιακή παχυσαρκία, αυτή που παρατηρείται σε ανθρώπους με σωματότυπο «μήλο», καθώς το λίπος που συσσωρεύεται στην περιοχή της κοιλιάς παράγει ορμόνες, τις ινκρετίνες, που απορρυθμίζουν την ινσουλίνη και τη γλυκόζη, τους δύο «συνήθεις υπόπτους» που κρύβονται πίσω από τον διαβήτη. Συνεπώς, η απώλεια των παραπανίσιων κιλών είναι το πρώτο και το καθοριστικό βήμα για την πρόληψη του διαβήτη τύπου 2. Υπάρχουν έρευνες που δείχνουν ότι η απώλεια ακόμα και 10% ή 15% των περιττών κιλών μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο για διαβήτη.

Το μήνυμα είναι πως δεν χρειάζονται δραστικά και αυστηρά μέτρα για να βελτιώσετε την υγεία σας. Μικρές αλλαγές κάνουν τη διαφορά. Εκτός από την απώλεια των περιττών κιλών, οι ειδικοί συστήνουν καθημερινή άσκηση, καθώς 30-45 λεπτά περπάτημα την ημέρα μειώνουν κατά 40% την πιθανότητα για διαβήτη, και επιστροφή στην αυθεντική μεσογειακή διατροφή.

Τι να προτιμάτε και τι να αποφεύγετε στο καθημερινό μενού

Αποφύγετε τα τρόφιμα με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη (τα επεξεργασμένα, όπως η λευκή ζάχαρη, το λευκό ψωμί, τα κλασικά μακαρόνια, το άσπρο ρύζι, οι πατάτες), γιατί η κατανάλωσή τους προκαλεί μεγάλη αύξηση του σακχάρου και διευκολύνει την εμφάνιση του διαβήτη.

Προτιμήστε τα ολικής άλεσης και ανεπεξέργαστα τρόφιμα που έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή δεν προκαλούν απότομη αύξηση της γλυκόζης του αίματος. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλα τα λαχανικά, με εξαίρεση τα παντζάρια, αρκετά φρούτα, με εξαίρεση το καρπούζι, τα όσπρια, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα μακαρόνια ολικής άλεσης, το αγριόρυζο και το καστανό ρύζι. Περιορίστε το άσπρο ψωμί, τα σφολιατοειδή, που είναι τίγκα στα λίπη, και τα γλυκίσματα με υψηλή θερμιδική αξία, όπως οι πάστες και τα γλυκά ταψιού.

Αντιμετώπιση του διαβήτη

Εφόσον εμφανιστεί ο σακχαρώδης διαβήτης, ρυθμίζεται διά βίου με φάρμακα. Πλέον υπάρχουν πολλά φάρμακα νέας γενιάς, χάπια, ενέσιμα και ινσουλίνες 2ης γενιάς, όπως λέγονται (χωρίς τα μειονεκτήματα των προηγουμένων), ώστε κάθε ασθενής να αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα. Πρόσφατα κατέστη εφικτή η οριστική θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 μια κι έξω χειρουργικά. Είναι μια δυνατότητα που υπάρχει για τους παχύσαρκους ασθενείς, με επέμβαση μεταβολικής χειρουργικής.


Εξελίξεις υπάρχουν και για τους ασθενείς με διαβήτη τύπου 1, που θα αποκτούν τεχνητό πάγκρεας. Πρόκειται ένα «κλειστό» high tech σύστημα αντλίας και μετρητή σακχάρου που συνδέονται με έναν πολύπλοκο αλγόριθμο.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM