Ψωριασική αρθρίτιδα: Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση Facebook Twitter
Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.
0

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που παρουσιάζει ετερογένεια και εμφανίζεται με πολλές μορφές, όπως μονοαρθρίτιδα, ασύμμετρη ολιγαρθρίτιδα ή συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, ενώ γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της αρθρίτιδας κατά πολλά έτη στο 70% των ασθενών, στο 15% εμφανίζεται ταυτόχρονα, ενώ στο 10% προηγείται η αρθρίτιδα. Το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει αρθρίτιδα, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 30-55 ετών (ο επιπολασμός της νόσου ανέρχεται στο επίπεδο του 0,17% των ενηλίκων). Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.

Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη.


Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες των αρθρώσεων και να προκαλέσει αναπηρία. Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται είναι εξουθενωτικά και οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνησιμότητας, ενώ επηρεάζει και την κοινωνικότητα του ασθενή. Σχεδόν τα 2/3 των πασχόντων δεν είναι σε θέση να παραμείνουν σωματικά δραστήρια και το 47% διαπιστώνει ότι μειώνεται η ικανότητά του για εργασία. Η μείωση στην παραγωγικότητα και στη λειτουργικότητα είναι παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επειδή οι ασθενείς δεν μπορούν να αναλάβουν πλέον αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες, πολλοί βιώνουν αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Η ποιότητα ζωής στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι σε άλλες παθήσεις, καθώς η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιδράσεις της ψωρίασης. Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη. Λόγω των υψηλών επιπέδων αναπηρίας και του μειωμένου προσδόκιμου επιβίωσης, η ψωριασική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.


Ακρογωνιαίος λίθος της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για την ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να μην υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν αναστολή της εξέλιξης της νόσου και ποιότητα ζωής. Περίπου οι μισές περιπτώσεις θεραπεύονται με τα λεγόμενα παραδοσιακά (ή συμβατικά) συνθετικά φάρμακα (όπως η μεθοτρεξάτη) και οι υπόλοιπες με τα πιο σύγχρονα, που περιλαμβάνουν τους βιολογικούς παράγοντες ή τα λεγόμενα στοχευμένα συνθετικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και θεραπεύουν εκατομμύρια ασθενών με ψωριασική ή άλλες αυτοάνοσες αρθρίτιδες σε όλο τον κόσμο. Όταν χρειάζεται, οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται για φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.

*Ρευματολόγο, Επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του ΠΓΝ Αθηνών «Λαϊκό»

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ