Ψωριασική αρθρίτιδα: Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση

Ψωριασική αρθρίτιδα: Ακρογωνιαίος λίθος της θεραπείας, η έγκαιρη διάγνωση Facebook Twitter
Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.
0

Η ψωριασική αρθρίτιδα είναι μια επώδυνη φλεγμονώδης αυτοάνοση νόσος που παρουσιάζει ετερογένεια και εμφανίζεται με πολλές μορφές, όπως μονοαρθρίτιδα, ασύμμετρη ολιγαρθρίτιδα ή συμμετρική πολυαρθρίτιδα. Η αιτιολογία της δεν είναι γνωστή, ενώ γενετικοί, περιβαλλοντικοί και ανοσολογικοί παράγοντες έχουν ενοχοποιηθεί. Η ψωρίαση συνήθως προηγείται της αρθρίτιδας κατά πολλά έτη στο 70% των ασθενών, στο 15% εμφανίζεται ταυτόχρονα, ενώ στο 10% προηγείται η αρθρίτιδα. Το 10-30% των ασθενών με ψωρίαση θα αναπτύξει αρθρίτιδα, η οποία συνήθως εμφανίζεται στην ηλικία των 30-55 ετών (ο επιπολασμός της νόσου ανέρχεται στο επίπεδο του 0,17% των ενηλίκων). Κύρια συμπτώματα της νόσου είναι ο πόνος και η δυσκαμψία σε μικρές και μεγάλες αρθρώσεις, η οσφυαλγία, η ψωρίαση δέρματος και ονύχων, το πρήξιμο στα δάχτυλα χεριών και ποδιών και το επώδυνο οίδημα τενόντων, ενώ μπορεί να προσβληθούν κι άλλα όργανα, όπως το μάτι.

Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη.


Η ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες βλάβες των αρθρώσεων και να προκαλέσει αναπηρία. Τα συμπτώματα και η βλάβη που προκαλούνται είναι εξουθενωτικά και οδηγούν σε μείωση της λειτουργικότητας, αύξηση της θνησιμότητας, ενώ επηρεάζει και την κοινωνικότητα του ασθενή. Σχεδόν τα 2/3 των πασχόντων δεν είναι σε θέση να παραμείνουν σωματικά δραστήρια και το 47% διαπιστώνει ότι μειώνεται η ικανότητά του για εργασία. Η μείωση στην παραγωγικότητα και στη λειτουργικότητα είναι παρόμοια με εκείνη στους ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο, καρδιακή νόσο και διαβήτη. Επειδή οι ασθενείς δεν μπορούν να αναλάβουν πλέον αποτελεσματικά καθημερινές δραστηριότητες, πολλοί βιώνουν αισθήματα κατάθλιψης, άγχους και κοινωνικής απομόνωσης. Η ποιότητα ζωής στα άτομα με ψωριασική αρθρίτιδα είναι σημαντικά χαμηλότερη απ' ό,τι σε άλλες παθήσεις, καθώς η κατάστασή τους συχνά επιδεινώνεται από τις αρνητικές επιδράσεις της ψωρίασης. Τα άτομα με πιο σοβαρές μορφές ψωριασικής αρθρίτιδας έχουν συντομότερο προσδόκιμο επιβίωσης, καθώς διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων, οφθαλμικής φλεγμονής, υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη. Λόγω των υψηλών επιπέδων αναπηρίας και του μειωμένου προσδόκιμου επιβίωσης, η ψωριασική αρθρίτιδα δεν επηρεάζει μόνο τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους αλλά αποτελεί και μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για την κοινωνία.


Ακρογωνιαίος λίθος της αποτελεσματικής θεραπείας είναι η έγκαιρη διάγνωση. Για την ψωριασική αρθρίτιδα μπορεί να μην υπάρχει πλήρης ίαση, αλλά υπάρχουν αποτελεσματικές θεραπείες που προσφέρουν αναστολή της εξέλιξης της νόσου και ποιότητα ζωής. Περίπου οι μισές περιπτώσεις θεραπεύονται με τα λεγόμενα παραδοσιακά (ή συμβατικά) συνθετικά φάρμακα (όπως η μεθοτρεξάτη) και οι υπόλοιπες με τα πιο σύγχρονα, που περιλαμβάνουν τους βιολογικούς παράγοντες ή τα λεγόμενα στοχευμένα συνθετικά φάρμακα. Τα φάρμακα αυτά είναι ασφαλή και θεραπεύουν εκατομμύρια ασθενών με ψωριασική ή άλλες αυτοάνοσες αρθρίτιδες σε όλο τον κόσμο. Όταν χρειάζεται, οι ασθενείς θα πρέπει να παραπέμπονται για φυσιοθεραπεία, εργασιοθεραπεία και ψυχολογική υποστήριξη.

*Ρευματολόγο, Επιμελήτρια Α' ΕΣΥ στην Πανεπιστημιακή Κλινική Παθολογικής Φυσιολογίας του ΠΓΝ Αθηνών «Λαϊκό»

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ