Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο»

Στέλιος Λουκίδης: «Η προστασία της πνευμονικής υγείας σε πρώτο πλάνο» Facebook Twitter
Στέλιος Λουκίδης, καθηγητής Πνευμονολογίας στο ΕΚΠΑ, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας.
0

— Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο τον αντίκτυπο των λοιμώξεων στο αναπνευστικό. Τι πρέπει να γίνει από δω κι εμπρός για να έχουμε καλύτερη υγεία;
Πρέπει να στηρίξουμε το δημόσιο σύστημα υγείας με σκοπό να μπορεί να αντεπεξέλθει σε παρόμοιες προκλήσεις. Επιπρόσθετα, πρέπει να χτίσουμε ένα δίκτυο πρωτοβάθμιας φροντίδας με σκοπό την αποσυμπίεση των τριτοβάθμιων νοσοκομείων και παράλληλα την προσφορά ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Τέλος, πρέπει να κάνουμε σχεδιασμό δεκαετίας με σκοπό την ανανέωση του προσωπικού (ιατρικού και νοσηλευτικού), να δώσουμε χώρο στους νεότερους συναδέλφους που από τη θέση του ειδικευόμενου ή του επικουρικού ειδικευμένου έδειξαν ότι πραγματικά αποτελούν την ελπίδα για το αύριο.

— Στη διάρκεια των δύο χρόνων της πανδημίας ένα μέρος της κοινωνίας έδειξε ότι έδωσε βάση σε θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον ιό και τα εμβόλια. Τι κάναμε λάθος και υπάρχει αυτή η εσφαλμένη άποψη για την επιστήμη, που δεν έχουν οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι;
Οι άνθρωποι που πίστεψαν στις θεωρίες συνωμοσίας ουσιαστικά έβγαλαν μια αντίδραση σε πολλές κοινωνικές προκλήσεις των τελευταίων ετών. Δεν αντέδρασαν μόνο στην επιστήμη, απλώς σε αυτήν βρήκαν την αφορμή. Η επιστήμη είναι αυτή που έδωσε λύσεις, είναι αυτή που υπερασπίστηκε τη δημόσια υγεία και είναι αυτή που ανακάλυψε φάρμακα, τρόπους αντιμετώπισης και, φυσικά, εμβόλια κατά του ιού. Ποιος έρχεται αντιμέτωπος με την πρόοδο, λοιπόν, και ποιος αντιτίθεται στην προάσπιση της υγείας των πολιτών; Ίσως το λάθος να ήταν η υπερέκθεση της επιστήμης στα ΜΜΕ, που ουσιαστικά είχαν ρόλο πληροφόρησης, με κάποια στοιχεία υπερβολής όμως. 

Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα.

— Η πανδημία ώθησε ανθρώπους που είχαν διακόψει το κάπνισμα να το ξαναρχίσουν. Ποιος είναι ο αντίκτυπος των βασικών νοσημάτων που σχετίζονται με το τσιγάρο στη χώρα μας και τι πρέπει να γίνει για να περιορίσουμε τους θανάτους που σχετίζονται με αυτό και φτάνουν τους 22.000 ετησίως στην Ελλάδα;
Πρέπει να ξαναφέρουμε στην επικαιρότητα την πρόληψη αυτών των παθήσεων και να εντατικοποιήσουμε τις παρεμβάσεις σε αυτές. Να εισαγάγουμε νέα εργαλεία πρόληψης, όπως αυτό της χαμηλής δόσης αξονικής τομογραφίας θώρακος για έγκαιρη αναγνώριση του καρκίνου του πνεύμονα, και να ενεργοποιήσουμε όσα ιατρεία μπορούμε για τη διακοπή του καπνίσματος. 

— Ποιο μήνυμα στέλνετε στις γυναίκες για την πρόληψη του καρκίνου των πνευμόνων και για τη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία έχει σταματήσει να είναι νόσος των παππούδων;
Δυστυχώς, τα τελευταία έτη οι γυναίκες έχουν αυξητικά ποσοστά και στις δύο παθήσεις, οι οποίες σχετίζονται με τη συνήθεια του καπνίσματος που εσφαλμένα αποτελούσε ένδειξη απελευθέρωσης των γυναικών σε προηγούμενες δεκαετίες. Η σημερινή γυναίκα, εργαζόμενη, επιστήμονας, μητέρα, έχει έναν σημαντικό ρόλο στην κοινωνία, που αναδείχτηκε και κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν χρειάζεται το κάπνισμα για να αναδείξει την προσωπικότητά της και την αξία της. 

— Στη διάρκεια της πανδημίας υπηρετήσατε σε κλινική Covid, συγκεκριμένα στο Αττικό Νοσοκομείο, και εκεί πετύχατε από τα χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτή η μεγάλη επιτυχία; 
Δεν θα ξεχωρίσω το Αττικό Νοσοκομείο ως ανεξάρτητη δομή υγείας. Θα το φέρω, όμως, ως το παράδειγμα νοσοκομείου όπου πολλές ειδικότητες, η νοσηλευτική υπηρεσία και εργαζόμενοι σε πολλαπλά επίπεδα έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και συνεργάστηκαν αρμονικά με σκοπό την καλύτερη δυνατή αντιμετώπισης της πανδημίας. Εφάρμοσαν σωστά τα θεραπευτικά πρωτόκολλα, προσπαθώντας να αναδείξουν και την προσωποποιημένη θεραπευτική παρέμβαση στους φαινότυπους της νόσου. Πρέπει να κατανοήσουμε όλοι την πολυπαραγοντική φύση της θνητότητας και να καταλάβουμε ότι τα χαμηλά ποσοστά έρχονται μέσα από συνεργασίες, διακλινικές αποφάσεις και ενεργό συμμετοχή όλου του προσωπικού.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Ψυχή & Σώμα / Kατάψυξη ωαρίων: Τάση ή αναγκαία επιλογή;

Γιατί αυξάνεται ο αριθμός των γυναικών που επιλέγουν την κατάψυξη ωαρίων; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τον γυναικολόγο Γιώργο Μακρή, διευθυντή της Γυναικολογικής Κλινικής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, ο οποίος αναλύει τους πιθανούς κινδύνους της κρυοσυντήρησης ωαρίων, τις ηλικίες στις οποίες η διαδικασία δεν είναι ενδεδειγμένη, καθώς και τον λόγο που αυτή η μέθοδος έχει εξελιχθεί σε μια διαδεδομένη «μόδα» τα τελευταία χρόνια.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Ψυχή & Σώμα / Μητρότητα και αλκοόλ: Αναγκαίο «διάλειμμα» ή εξάρτηση;

Γιατί υπάρχει αυτή η εικόνα της εξουθενωμένης μητέρας που βάζει τα παιδιά της για ύπνο και με το που εκείνα κοιμούνται τρέχει και βάζει ένα μεγάλο ποτήρι κρασί και το πίνει όλο, σχεδόν μονορούφι, στην υγειά των αντοχών της; Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την συγγραφέα Γιούλη Ψαρράκη για τη μητρότητα και την κατανάλωση αλκοόλ.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Ψυχή & Σώμα / Ακμή στην εφηβεία: Αιτίες, μύθοι και λύσεις

Τι σημαίνει η ακμή για έναν έφηβο; Γιατί εμφανίζεται; Είναι κληρονομική; Υπάρχουν πια δραστικές θεραπείες; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με τη δερματολόγο Μάργκη Καπελλάρη για τις σύγχρονες μεθόδους καταπολέμησης της ακμής, η οποία δεν ταλαιπωρεί μόνο τους εφήβους, αλλά μπορεί να εκδηλωθεί και σε μεγαλύτερες ηλικίες.
THE LIFO TEAM
Οι ψυχεδελικές θεραπείες ξανά στο προσκήνιο

Explainer / Ψυχεδελικές θεραπείες: Τι ξέρουμε τώρα

Μπορούν οι ψυχεδελικές ουσίες να προσφέρουν αποτελεσματική θεραπεία για ψυχικές παθήσεις όπως η κατάθλιψη και το PTSD; Τι γνωρίζουμε μέχρι στιγμής για τις ιαματικές τους ιδιότητες; Ποια είναι τα νομικά εμπόδια που πρέπει να ξεπεραστούν για την ευρεία χρήση τους στην ιατρική;
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο»: Το μήνυμα της υπερβολής και η «ευγονική» του Τραμπ

Υγεία & Σώμα / Το «πρόσωπο του Μαρ-α-Λάγκο» και η «ευγονική» του Τραμπ

Τη στιγμή που επικρατεί η τάση για ένα «φυσικό» λουκ, όπου οι αισθητικές παρεμβάσεις είναι όσο το δυνατόν πιο αόρατες, το λουκ του Μαρ-α-Λάγκο, με το υπερβολικό botox, τα ορατά fillers προσώπου και το ακραίο μαύρισμα, υποστηρίζει την υπερβολή ως στοιχείο ταυτότητας.
THE LIFO TEAM
Ψυχική υγεία των εργαζομένων: Το νέο success metric για τους οργανισμούς

Υγεία & Σώμα / Ψυχική υγεία και εργασία: Ο νέος δείκτης μέτρησης επιτυχίας για τους οργανισμούς

Γιατί το μέλλον ανήκει στους οργανισμούς που αντιλαμβάνονται και κατανοούν ότι η επιτυχία δεν είναι μόνο οι αριθμοί αλλά και οι άνθρωποι που την κάνουν πραγματικότητα και επενδύουν στη διαμόρφωση ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΑΤΙΑΝΑ ΤΟΥΝΤΑ, CHAIRWOMAN & CEO ΤΗΣ HELLAS EAP
Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM