Συντονίζεται τελικά η περίοδος των γυναικών που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο;

Τελικά συντονίζεται η έμμηνος ρύση των γυναικών που συνυπάρχουν στον ίδιο χώρο; Facebook Twitter
To φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου των γυναικών είναι υπαρκτό, όμως δεν σχετίζεται με τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο και με την απελευθέρωση φερομονών, όπως λέει ο αστικός μύθος. Φωτ.: Annika Gordon/ Unsplash
0


ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΙ οι γυναίκες που ζουν μαζί θα έχουν έμμηνο ρύση την ίδια στιγμή; Αν και μεγάλο μέρος του πληθυσμού πιστεύει σ’ αυτήν την παραδοχή, οι ειδικοί την καταρρίπτουν.

To φαινόμενο του συγχρονισμού της περιόδου των γυναικών είναι υπαρκτό, όμως δεν σχετίζεται με τη συνύπαρξή τους στον ίδιο χώρο και με την απελευθέρωση φερομονών, όπως λέει ο αστικός μύθος.

«Πρόκειται για μια απλή μαθηματική σύμπτωση», λέει ο Jeffrey Schank, καθηγητής Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Davis, οι μελέτες του οποίου δίνουν μια εξήγηση στο γιατί ο κύκλος των γυναικών που ζουν μαζί συντονίζεται.

«Είναι μια πραγματική εμπειρία φυσικά, αλλά οφείλεται σε στατιστικά χαρακτηριστικά των κύκλων, όχι στην εγγύτητα ή σε οποιονδήποτε άλλον βιολογικό παράγοντα, όπως οι φερομόνες. Επιπλέον, δεν υπάρχει κανένας εξελικτικός λόγος που να εξηγεί επαρκώς το φαινόμενο. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει κανένα εξελικτικό πλεονέκτημα στο να μπορούν οι γυναίκες να συλλάβουν και, συνεπώς, να τεκνοποιήσουν την ίδια στιγμή», εξηγεί ο Schank.

Ο αστικός μύθος περί συντονισμού προέκυψε το 1971, όταν η ψυχολόγος Martha K. McClintock διεξήγαγε μια σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 135 γυναίκες που συγκατοικούσαν σε κολεγιακούς κοιτώνες.

Παρόλο που μπορεί να διατηρεί μια σχετική σταθερότητα, μακροπρόθεσμα ο έμμηνος κύκλος των γυναικών αλλάζει συνεχώς, με αποτέλεσμα να είναι δυνατό να συντονιστούν οι κύκλοι δύο ή και περισσότερων γυναικών μεταξύ τους. Το φαινόμενο είναι καθαρά στατιστικό, επιβεβαιώνει ο Schank. «Οι έμμηνοι κύκλοι ποικίλλουν σε διάρκεια και περιοδικότητα και όλη αυτή η μεταβλητότητα θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε σύγκλιση ή/και απόκλιση».

Ο αστικός μύθος περί συντονισμού προέκυψε το 1971, όταν η ψυχολόγος Martha K. McClintock διεξήγαγε μια σχετική μελέτη στην οποία συμμετείχαν 135 γυναίκες που συγκατοικούσαν σε κολεγιακούς κοιτώνες. Το συμπέρασμα της έρευνας της McClintock ήταν πως η κοινωνική αλληλεπίδραση των γυναικών είχε καταλυτικό ρόλο στον κύκλο τους, γεγονός που απέδωσε σε κάποιον παράγοντα σχετικό με τη γυναικεία φυσιολογία.

Η θεωρία της McClintock επικράτησε στο πέρασμα των χρόνων παρόλο που πολλές μεταγενέστερες μελέτες δεν μπόρεσαν να αποδείξουν την υπόθεση αυτή, και μάλιστα αμφισβήτησαν τη μεθοδολογία της. Σήμερα η McClintock, ομότιμη καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σικάγο, δηλώνει ότι η επιστήμη έχει αλλάξει τρομερά από τότε που δημοσιεύτηκε η αρχική της μελέτη. Η ίδια πιστεύει ότι οι φερομόνες οι οποίες εκκρίνονται από τους αδένες των γυναικών που συνυπάρχουν είναι υπεύθυνες για τον συντονισμό του χρόνου ωορρηξίας.  

Ο κοινωνικός ψυχολόγος Leonard Weller, ομότιμος καθηγητής στο τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Bar-Ilan στο Ισραήλ, διεξήγαγε μια σειρά μελετών τη δεκαετία του 1990 σε συνεργασία με τον γιο του, Aron Weller, καθηγητή Ψυχολογίας στο Bar-Ilan, σχετικά με τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως.

Διαπίστωσαν ότι μερικές φορές οι γυναίκες παρουσίαζαν το φαινόμενο του συντονισμού, ενώ άλλες όχι. Ο ίδιος συμφωνεί με τον Schank ότι η ευθυγράμμιση των κύκλων είναι μια απλή μαθηματική σύμπτωση.

«Αν υποθέσουμε ότι ο φυσιολογικός κύκλος διαρκεί περίπου πέντε ημέρες, δύο γυναίκες θα έχουν αναπόφευκτα κάποια επικάλυψη στο χρονοδιάγραμμά τους, η οποία δεν έχει καμία σχέση με τον συγχρονισμό».

Η Noha Ahmed, μαιευτήρας-γυναικολόγος στην Ουάσινγκτον, μιλώντας εκ μέρους του Αμερικανικού Κολεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων, θυμάται ότι άκουσε για τον συγχρονισμό της εμμήνου ρύσεως όταν ήταν στο κολέγιο, αλλά λέει ότι οι υπάρχουσες μελέτες ήταν πολύ διαφορετικές και διεξήχθησαν σε πολύ μικρά δείγματα για να υποστηρίξουν την ιδέα.

Ο συγχρονισμός της περιόδου μπορεί να προσφέρει μια μορφή έμφυλης αλληλεγγύης σε ορισμένες γυναίκες –μια αίσθηση αδελφότητας– για μια εμπειρία που παραδοσιακά θεωρείται ντροπιαστική και φέρει ένα συγκεκριμένο κοινωνικό στίγμα, λέει η Breanne Fahs, καθηγήτρια Σπουδών Φύλου στο Arizona State University και συγγραφέας δύο μελετών που διερευνούν τις κοινωνιολογικές επιπτώσεις της πίστης πολλών γυναικών στον συγχρονισμό της περιόδου.

Με στοιχεία από The Washington Post

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ