Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό

Τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν «Κερκόπορτα» στον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Η εποχή μας έχει σφραγισθεί από την εισβολή του κορωνοϊού, με την λοίμωξη Covid-19 να εξελίσσεται στην πιο απειλητική σύγχρονη πανδημία, εκεί όπου η πραγματικότητα ξεπερνά τα σενάρια ταινιών επιστημονικής φαντασίας. Πρόσφατα δεδομένα στο επιστημονικό περιοδικό Nature, δείχνουν ότι ο κορωνοϊός συνδέεται με τους κυτταρικούς υποδοχείς τουλάχιστον 4 φορές πιο ισχυρά από τον ιό Η1Ν1, τον υπεύθυνο για την επιδημία SARS προ 17ετίας, οδηγώντας σε εκτεταμένη ανοσιακή δυσλειτουργία. Οι κυτταρικοί υποδοχείς αποτελούν την πόρτα μέσα από την οποία οι ιοί εισβάλλουν στα κύτταρα μας και μας προσβάλλουν.

Ταυτόχρονα, ο Covid-19 έχει υψηλή θνητότητα, που κυμαίνεται στο 2% στον γενικό πληθυσμό, ενώ στα προσβεβλημένα άτομα η θνητότητα αυξάνεται στο 4,5%. Ακόμα πιο δυσμενής είναι η πρόγνωση των ασθενών που εμφανίζουν βαριά αναπνευστική ανεπάρκεια και νοσηλεύονται στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, καθώς εκεί η θνητότητα αγγίζει το 47%.


Πέρα από την πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα του Covid-19 και την πολύ πιο υψηλή του θνητότητα σε σύγκριση με την εποχική γρίπη, τα μεγάλα προβλήματα είναι ότι πρόκειται για νέο ιό, στον οποίο δεν έχουμε ανοσία κι επιπλέον δεν υπάρχουν ούτε ειδικά σχεδιασμένα φάρμακα, ούτε προφυλακτικό εμβόλιο. Σε ότι αφορά τα φάρμακα, δοκιμάζονται παλιότερα «όπλα» που είχαν δοκιμαστεί σε προγενέστερες επιδημίες –του ιού SARS, του ιού MERS και του ιού EBOLA, ενώ το εμβόλιο θα αργήσει, καθώς θα χρειαστεί τουλάχιστον 1,5 χρόνο.

Γιατί κάποιοι ασθενείς κινδυνεύουν περισσότερο

«Όμως, εκεί που ο κορωνοϊός καθίσταται ιδιαίτερα επικίνδυνος είναι για τις ευπαθείς ομάδες οι οποίες περιλαμβάνουν καταρχάς τους ηλικιωμένους (λόγω εξασθένησης του ανοσοποιητικού συστήματος με την ηλικία)» επισημαίνει ο παθολόγος –λοιμωξιολόγος Πάνος Γαργαλιάνος Κακολύρης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων. Επίσης στον πληθυσμό υψηλού κινδύνου να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν επιπλοκές περιλαμβάνονται κάποιες κατηγορίες χρονίως νοσούντων. Αυτοί είναι οι ανοσοκατασταλμένοι (ογκολογικοί ασθενείς, μεταμοσχευμένοι, άτομα με ανοσοανεπάρκειες), τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, οι υπερτασικοί και οι καρδιοπαθείς.


Σε μεγάλη μελέτη, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA, με σχεδόν 45.000 ασθενείς της Wuhan, της πόλης όπου πρωτοεμφανίστηκε η νόσος- διαπιστώθηκε κίνδυνος θνητότητας ήταν 2,3% στον γενικό πληθυσμό, 7,3% στους διαβητικούς ασθενείς, 6,1% στους υπερτασικούς και 10% στους καρδιοπαθείς.


«Φαίνεται ότι οι συγκεκριμένες χρόνιες ασθένειες καθιστούν τους πάσχοντες οργανισμούς ευάλωτους από τον ιό, που τους οδηγεί στην ανάπτυξη και την εκδήλωση νοσηρών καταστάσεων με δυσμενείς εκβάσεις», διευκρινίζει ο παθολόγος- διαβητολόγος Ανδρέας Μελιδώνης. Οι αιτίες δεν είναι ακόμη απόλυτα εξακριβωμένες. Μια θεωρία θέλει την υπεργλυκαιμία των διαβητικών να «αποδιοργανώνει» το ανοσιακό τους σύστημα, ενώ οι χρόνιες βλάβες που προκαλεί ο διαβήτης στην καρδιά και τα νεφρά εξηγούν τις κακές εκβάσεις των διαβητικών που προσβάλλονται από Covid 19.


Παρόμοια οι υπερτασικοί ασθενείς και οι καρδιοπαθείς (ιδιαίτερα όσοι έχουν στεφανιαία νόσο ή καρδιακή ανεπάρκεια ή κολπική μαρμαρυγή) είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι στη νόσηση από τον κορωνοϊό και διατρέχουν ιδιαίτερο κίνδυνο κακής έκβασης κυρίως λόγω καρδιακής επιβάρυνσης.


Σε κάθε περίπτωση φαίνεται πως τα χρόνια νοσήματα ανοίγουν στον οργανισμό μια «Κερκόπορτα» για να εισβάλλει ο κορωνοϊός πιο δυναμικά και όσο λιγότερο ρυθμισμένο είναι το πρόβλημα (σάκχαρο, αρτηριακή πίεση, χοληστερόλη, αρρυθμίες κτλ), τόσο πιο σαρωτική η προσβολή από τον Covid-19. Συνεπώς οι χρονίως πάσχοντες πρέπει εκτός από τα μέτρα προφύλαξης, την αποφυγή κυκλοφορίας, την αποφυγή κάθε επαφής με πιθανό θετικό κρούσμα, οφείλουν να κάνουν σωστή διαχείριση της βασικής τους νόσου, για να μειώσουν την ευαλωτότητά τους», τονίζει ο Δρ. Μελιδώνης.

Tips:
Για να διαχειριστείτε σωστά τα χρόνια νοσήματα πρέπει:
Να μετράτε συστηματικά την πίεση, το σάκχαρο, το σωματικό βάρος.
Να ακολουθείτε πιστά τις οδηγίες του γιατρού σας.
Να παίρνετε τα φάρμακα σας, όταν και όποτε πρέπει.
Να τρέφεστε υγιεινά προσέχοντας την πρόσληψη απλών σακχάρων, αλατιού και ζωικών λιπαρών και αποφεύγοντας το αλκοόλ και το junk food.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ