Τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τον κορωνοϊό

Τα παιδιά έχουν ήπια συμπτώματα, αλλά μεταδίδουν τον κορωνοϊό Facebook Twitter
0

Από τις πρώτες μέρες που η πανδημία του Covid-19 χτύπησε τη χώρα μας, μάθαμε από τους ειδικούς ότι τα παιδιά διαδραματίζουν έναν κομβικό ρόλο στην εξάπλωση της λοίμωξης στην κοινότητα. Ένα ρόλο τόσο σημαντικό που υποχρέωσε την Κυβέρνηση να συμπεριλάβει το κλείσιμο των παιδικών σταθμών και των σχολείων στα πρώτα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, τα οποία έλαβε.

Όπως εξηγεί ο παιδίατρος Κώστας Νταλούκας, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ένωσης Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, παρότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα στο νέο κορωνοϊό, τα διεθνή διαθέσιμα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αν προσβληθούν, οι λιλιπούτειοι κατά κανόνα νοσούν ήπια, αλλά επειδή διατηρούν πολύ υψηλό φορτίο του ιού στον φάρυγγά τους για πολλές ημέρες, είναι εξαιρετικά μεταδοτικά και συνεπώς συμβάλλουν στην διασπορά της λοίμωξης στην οικογένειά τους και κατ' επέκταση στην κοινωνία.

Γι' αυτό, άλλωστε, επιβάλλεται σε αυτή την δύσκολη εποχή, τα πιτσιρίκια και οι έφηβοι να μείνουν μακριά από τους παππούδες και τις γιαγιάδες, που συνιστούν την πιο ευπαθή ομάδα σε αυτή την πανδημία. Το βασικό πρόβλημα με τα παιδιά είναι ότι μεταδίδουν τον κορωνοϊό για πολλές ημέρες, άνω της βδομάδας, ενώ τα ίδια μπορεί να μην έχουν καθόλου συμπτώματα, με συνέπεια ο Covid-19 να περάσει στην κυριολεξία κάτω από τη... μύτη μας και να πλήξει τους πιο ευάλωτους, «πιάνοντας στον ύπνο» τους ηλικιωμένους και τους χρονίως πάσχοντες.

Τι κάνουμε αν ένα παιδί εμφανίσει συμπτώματα

Παρότι βρισκόμαστε στην «ουρά» της γρίπης και τα περιστατικά γρίπης μειώνονται, επιμένουν αυτή την εποχή οι γαστρεντερίτιδες ενώ έχουν αρχίσει και οι ανοιξιάτικες ρινίτιδες. Αν ένα παιδί εμφανίσει βήχα, πυρετό και απώλεια όρεξης –που αποτελούν κλασικά συμπτώματα κορωνοϊού, ενημερώνουμε τον παιδίατρο και τον ΕΟΔΥ κι αν τα συμπτώματα είναι ήπια μένει στο σπίτι για παρακολούθηση. Αν παρατηρηθεί δυσκολία στην αναπνοή, πάντα σε επικοινωνία με τον γιατρό πηγαίνουμε το παιδί σε εφημερεύουσα δομή υγείας. Στην περίπτωση της γαστρεντερίτιδας η κατάσταση περιπλέκεται γιατί εντερικά συμπτώματα δίνει και ο κορωνοϊός. Αν χρειαστεί να πάμε στον παιδίατρο, κλείνουμε ραντεβού, ώστε ο λιλιπούτειος ασθενής να είναι το μόνο περιστατικό στο ιατρείο και το συνοδεύει μόνο ένας γονέα, ενώ σε καμία περίπτωση δεν παίρνουμε μαζί το αδελφάκι του, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Σπανίως τα παιδιά εμφανίζουν επιπλοκές από τον Covid 19

Τις τελευταίες μέρες ακούμε στις ειδήσεις ότι τα παιδιά δεν είναι άτρωτα στον Covid-19, αφού σε αρκετές χώρες υπήρξαν περιστατικά που νόσησαν βαριά και μάλιστα κάποια έχασαν την ζωή τους. Ωστόσο, ο καθηγητής παθολογίας-λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας παραμένει καθησυχαστικός, τονίζοντας πως αυτά τα περιστατικά είναι εξαιρετικά σπάνια και στην πατρίδα μας μόλις το 2,8% των συνολικών κρουσμάτων κορωνοϊού αφορά παιδιά κι εφήβους. Ο καθηγητής συστήνει στους γονείς να είναι καθησυχαστικοί και να μην αφήνουν να δημιουργείται κλίμα φόβου στο σπίτι, που μπορεί να επηρεάσει τους λιλιπούτειους. Σε ό,τι αφορά την αιτιολογία-γιατί ορισμένοι νέοι άνθρωποι χωρίς υποκείμενα προβλήματα υγείας -εμφανίζονται πιο ευπαθείς στην πανδημία, ο κ. Τσιόδρας εξηγεί ότι υπάρχουν διάφορες θεωρίες που διερευνούν το φαινόμενο, μεταξύ των οποίων η ύπαρξη μια γενετικής μετάλλαξης στον υποδοχέα του ιού (που αποτελεί την πόρτα από την οποία ο Covid 19 εισβάλλει στα κύτταρα μας). Μια άλλη θεωρία εμπλέκει την υπερ-δραστικότητα του ανοσοποιητικού συστήματος μερικών εφήβων που οδηγεί στην εκδήλωση της πρωτοφανούς «καταιγίδας κυττοκινών» η οποία στέλνει τον ασθενή σε βαριά κατάσταση στην Εντατική.

Ευπαθής ομάδα τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα

Ιδιαίτερη προσοχή και προστασία χρειάζονται τα παιδιά με υποκείμενα νοσήματα, στα οποία περιλαμβάνονται ο νεανικός διαβήτης τύπου 1 (ινσουλινο-εξαρτώμενος) οι συγγενείς καρδιοπάθειες, τα νεοπλασματικά νοσήματα, τα αναπνευστικά προβλήματα και η παχυσαρκία. Επίσης υψηλού κινδύνου να νοσήσουν βαριά και να εμφανίσουν επιπλοκές είναι τα ανοσοκατεταλμένα παιδιά, δηλαδή όσα έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνου ή αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών ή πρόκειται να υποβληθούν σε γονιδιακές ή κυτταρικές θεραπείες.

Υγεία & Σώμα
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ