Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter
0

Ο ειδικός στην διαχείριση χρόνου (time management) Mαρκ Φόρστερ έγραψε ένα νέο βιβλίο το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian και λέγεται Τα Μυστικά των Παραγωγικών Ανθρώπων υποστηρίζει ότι οι λίστες με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε κάνουν κακό και πως πρέπει να τις σκίσουμε εδώ και τώρα.

 

Ο Φόρστερ λέει πως οι λίστες -είτε οι απλές με τις καθημερινές δουλειές μας ή και οι πιο σημαντικές (πράγματα που θέλουμε να κάνουμε πριν πεθάνουμε) είναι ουτοπικοί αντιπερισπασμοί. Σου δίνουν ίσως ένα αίσθημα ελέγχου, αλλά είναι επίπλαστο. Είναι πανεύκολο να προσθέτεις πράγματα σε μια λίστα: Μια ιδέα σου κατεβαίνει αυθόρμητα, ή κάποιος σου ζητά κάτι μέσω μέιλ, και το βάζεις κατευθείαν στη λίστα, μηχανικά, χωρίς να αναρωτηθείς αν αξίζει πραγματικά, και αν στην τελική έχεις το κουράγιο και το χρόνο να το κάνεις. 

 

Η λίστα μεγαλώνει αενάως, και μοιάζει φτιαγμένη για έναν ουτοπικό παράδεισο όπου με μαγικό τρόπο θα προλάβαινες να κάνεις όλες αυτές τις δουλειές. Ή για ένα σύμπαν πολλών παράλληλων πραγματικοτήτων και άπειρου χρόνου. Επίσης, σύμφωνα με τον Φόρστερ κάθε πράγμα που βάζεις λίστα έχει λήξει ήδη με το που το βάζεις. Αντανακλά τη σημασία που είχε τη στιγμή που το έγραφες, αλλά δε σημαίνει ότι είναι δυνατό ή σημαντικό να το κάνεις τώρα. 

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter

 

Για όσους όμως είναι εθισμένοι στις λίστες, ή τέλος πάντων νιώθουν ότι τους βοηθούν πραγματικά, ο συγγραφέας έχει μια αντιπρόταση, ένα μινιμαλιστικό εναλλακτικό σύστημα: Γράφε μόνο τις πέντε πιο σημαντικές δουλειές που μπορείς να σκεφτείς. Έπειτα κάνε τες, με τη σειρά, και σβήνε τες μία μία καθώς τις κάνεις. (Αν σταματήσεις πριν ολοκληρώσεις κάποια, πρόσθεσέ την ξανά στο τέλος.) Όταν η λίστα έχει πια μόνο δύο δουλειές, πρόσθεσε άλλες τρεις, ώστε το σύνολο να είναι και πάλι πέντε. Και πάει λέγοντας. 

Ο σκοπός αυτού του μινιμαλιστικού συστήματος είναι να μπορείς να επανεξετάζεις κάθε τόσο τι είναι πραγματικά σημαντικό να γίνει, μια και υπάρχουν μόνο πέντε θέσεις. Σε μια συμβατική λίστα, που υπάρχουν άπειρες θέσεις, είναι πολύ πιθανό να βάζεις και αδιάφορες δουλειές, απλώς για να μπορείς να τις διαγράφεις όταν τις κάνεις. 

Τι γίνεται όμως αν ξεχνάς σημαντικά πράγματα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Φόρστερ, επειδή δεν τα κατέγραψες;

Η απάντησή του; Πιθανότατα δεν είχαν και τόση σημασία, αρχής εξαρχής. 

 

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ