Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter
0

Ο ειδικός στην διαχείριση χρόνου (time management) Mαρκ Φόρστερ έγραψε ένα νέο βιβλίο το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian και λέγεται Τα Μυστικά των Παραγωγικών Ανθρώπων υποστηρίζει ότι οι λίστες με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε κάνουν κακό και πως πρέπει να τις σκίσουμε εδώ και τώρα.

 

Ο Φόρστερ λέει πως οι λίστες -είτε οι απλές με τις καθημερινές δουλειές μας ή και οι πιο σημαντικές (πράγματα που θέλουμε να κάνουμε πριν πεθάνουμε) είναι ουτοπικοί αντιπερισπασμοί. Σου δίνουν ίσως ένα αίσθημα ελέγχου, αλλά είναι επίπλαστο. Είναι πανεύκολο να προσθέτεις πράγματα σε μια λίστα: Μια ιδέα σου κατεβαίνει αυθόρμητα, ή κάποιος σου ζητά κάτι μέσω μέιλ, και το βάζεις κατευθείαν στη λίστα, μηχανικά, χωρίς να αναρωτηθείς αν αξίζει πραγματικά, και αν στην τελική έχεις το κουράγιο και το χρόνο να το κάνεις. 

 

Η λίστα μεγαλώνει αενάως, και μοιάζει φτιαγμένη για έναν ουτοπικό παράδεισο όπου με μαγικό τρόπο θα προλάβαινες να κάνεις όλες αυτές τις δουλειές. Ή για ένα σύμπαν πολλών παράλληλων πραγματικοτήτων και άπειρου χρόνου. Επίσης, σύμφωνα με τον Φόρστερ κάθε πράγμα που βάζεις λίστα έχει λήξει ήδη με το που το βάζεις. Αντανακλά τη σημασία που είχε τη στιγμή που το έγραφες, αλλά δε σημαίνει ότι είναι δυνατό ή σημαντικό να το κάνεις τώρα. 

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter

 

Για όσους όμως είναι εθισμένοι στις λίστες, ή τέλος πάντων νιώθουν ότι τους βοηθούν πραγματικά, ο συγγραφέας έχει μια αντιπρόταση, ένα μινιμαλιστικό εναλλακτικό σύστημα: Γράφε μόνο τις πέντε πιο σημαντικές δουλειές που μπορείς να σκεφτείς. Έπειτα κάνε τες, με τη σειρά, και σβήνε τες μία μία καθώς τις κάνεις. (Αν σταματήσεις πριν ολοκληρώσεις κάποια, πρόσθεσέ την ξανά στο τέλος.) Όταν η λίστα έχει πια μόνο δύο δουλειές, πρόσθεσε άλλες τρεις, ώστε το σύνολο να είναι και πάλι πέντε. Και πάει λέγοντας. 

Ο σκοπός αυτού του μινιμαλιστικού συστήματος είναι να μπορείς να επανεξετάζεις κάθε τόσο τι είναι πραγματικά σημαντικό να γίνει, μια και υπάρχουν μόνο πέντε θέσεις. Σε μια συμβατική λίστα, που υπάρχουν άπειρες θέσεις, είναι πολύ πιθανό να βάζεις και αδιάφορες δουλειές, απλώς για να μπορείς να τις διαγράφεις όταν τις κάνεις. 

Τι γίνεται όμως αν ξεχνάς σημαντικά πράγματα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Φόρστερ, επειδή δεν τα κατέγραψες;

Η απάντησή του; Πιθανότατα δεν είχαν και τόση σημασία, αρχής εξαρχής. 

 

Θες να ελέγξεις τη ζωή σου; Να ένα κόλπο Facebook Twitter

 

 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM