Ο ειδικός στην διαχείριση χρόνου (time management) Mαρκ Φόρστερ έγραψε ένα νέο βιβλίο το οποίο παρουσιάζει η εφημερίδα Guardian και λέγεται Τα Μυστικά των Παραγωγικών Ανθρώπων υποστηρίζει ότι οι λίστες με τα πράγματα που έχουμε να κάνουμε κάνουν κακό και πως πρέπει να τις σκίσουμε εδώ και τώρα.
Ο Φόρστερ λέει πως οι λίστες -είτε οι απλές με τις καθημερινές δουλειές μας ή και οι πιο σημαντικές (πράγματα που θέλουμε να κάνουμε πριν πεθάνουμε) είναι ουτοπικοί αντιπερισπασμοί. Σου δίνουν ίσως ένα αίσθημα ελέγχου, αλλά είναι επίπλαστο. Είναι πανεύκολο να προσθέτεις πράγματα σε μια λίστα: Μια ιδέα σου κατεβαίνει αυθόρμητα, ή κάποιος σου ζητά κάτι μέσω μέιλ, και το βάζεις κατευθείαν στη λίστα, μηχανικά, χωρίς να αναρωτηθείς αν αξίζει πραγματικά, και αν στην τελική έχεις το κουράγιο και το χρόνο να το κάνεις.
Η λίστα μεγαλώνει αενάως, και μοιάζει φτιαγμένη για έναν ουτοπικό παράδεισο όπου με μαγικό τρόπο θα προλάβαινες να κάνεις όλες αυτές τις δουλειές. Ή για ένα σύμπαν πολλών παράλληλων πραγματικοτήτων και άπειρου χρόνου. Επίσης, σύμφωνα με τον Φόρστερ κάθε πράγμα που βάζεις λίστα έχει λήξει ήδη με το που το βάζεις. Αντανακλά τη σημασία που είχε τη στιγμή που το έγραφες, αλλά δε σημαίνει ότι είναι δυνατό ή σημαντικό να το κάνεις τώρα.
Για όσους όμως είναι εθισμένοι στις λίστες, ή τέλος πάντων νιώθουν ότι τους βοηθούν πραγματικά, ο συγγραφέας έχει μια αντιπρόταση, ένα μινιμαλιστικό εναλλακτικό σύστημα: Γράφε μόνο τις πέντε πιο σημαντικές δουλειές που μπορείς να σκεφτείς. Έπειτα κάνε τες, με τη σειρά, και σβήνε τες μία μία καθώς τις κάνεις. (Αν σταματήσεις πριν ολοκληρώσεις κάποια, πρόσθεσέ την ξανά στο τέλος.) Όταν η λίστα έχει πια μόνο δύο δουλειές, πρόσθεσε άλλες τρεις, ώστε το σύνολο να είναι και πάλι πέντε. Και πάει λέγοντας.
Ο σκοπός αυτού του μινιμαλιστικού συστήματος είναι να μπορείς να επανεξετάζεις κάθε τόσο τι είναι πραγματικά σημαντικό να γίνει, μια και υπάρχουν μόνο πέντε θέσεις. Σε μια συμβατική λίστα, που υπάρχουν άπειρες θέσεις, είναι πολύ πιθανό να βάζεις και αδιάφορες δουλειές, απλώς για να μπορείς να τις διαγράφεις όταν τις κάνεις.
Τι γίνεται όμως αν ξεχνάς σημαντικά πράγματα, χρησιμοποιώντας τη μέθοδο του Φόρστερ, επειδή δεν τα κατέγραψες;
Η απάντησή του; Πιθανότατα δεν είχαν και τόση σημασία, αρχής εξαρχής.
σχόλια