Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη έξω από το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου.
0

Η Savasana ή αλλιώς η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα περιλαμβάνει την πλήρη ακινητοποίηση του σώματος, του προσώπου και του μυαλού. Είναι η τελευταία στάση της πρακτικής όπου το άτομο ξαπλώνει ανάσκελα, κλείνει τα μάτια, αφήνει τα άκρα του ελεύθερα δεξιά και αριστερά και μπαίνει σε πλήρη χαλάρωση. Ακούγεται αρκετά εύκολο και βαρετό αλλά δεν είναι. Στην πραγματικότητα η Savasana είναι η πιο σημαντική στάση στη γιόγκα.


Τη στιγμή της Savasana ο μαθητής καλείται να αφήσει κάθε ανησυχία και περιττή σκέψη και να καθαρίσει το μυαλό του. Έρχεται αντιμέτωπος με την απόλυτη σιγή και την ανυπαρξία του έξω κόσμου. Συγκεντρώνεται, ακούει την αναπνοή του και βιώνει το «τώρα». Του δίνεται η ευκαιρία να νιώσει ευγνωμοσύνη για την πρακτική και να κάνει ένα μίνι –διαλογισμό.

Ζώντας σε μια εποχή που όλα κινούνται με φρενήρεις ρυθμούς και έχοντας άπειρες υποχρεώσεις, αυτά τα λίγα λεπτά χαλάρωσης φαντάζουν περιττά, κάνοντας πολλούς να σηκώνουν τα στρώματα τους και να φεύγουν νωρίτερα από το μάθημα, επιστρέφοντας στο χάος της καθημερινότητας.

Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.


Ωστόσο, κάθε φορά που κανείς παραλείπει αυτή τη στάση, χάνει μια σειρά από σωματικά και πνευματικά οφέλη. Να γιατί λοιπόν οι ειδικοί λένε πως η Savasana είναι κάτι παραπάνω από μια απλή στάση χαλάρωσης.

Η Savasana είναι μια σύντομη ευκαιρία να κάνετε ένα διάλειμμα από την πολυάσχολη ζωή σας

Όλη η πρακτική της γιόγκα στην ουσία γίνεται για να μας προετοιμάσει να μπούμε στη Savasana, δηλαδή να αποκτήσουμε την ικανότητα να παραμείνουμε χαλαροί και ακίνητοι πέρα από τα άγχη του μυαλού.


Ίσως είναι η μόνη ευκαιρία που έχουμε για να χαλαρώσουμε και να αποκτήσουμε πλήρη σωματική και πνευματική συνείδηση.


Το σώμα, μέσω της κίνησης, έχει κουραστεί, τεντωθεί, ανοίξει και απελευθερωθεί κι έτσι στο τέλος έχει την ευκαιρία να χαλαρώσει, να αναλογιστεί και να εκτιμήσει τα οφέλη που του δόθηκαν μέσα από την πρακτική. Η ένταση απελευθερώνεται και η αναπνοή επανακτάται. Η Savasana απαιτεί να είσαι ακίνητος και απογυμνωμένος από δεύτερες σκέψεις θέλοντας να αφουγκραστείς το εσωτερικό σου και να το μεταφέρεις και στην καθημερινή σου ζωή.

Γιατί η «Στάση του Πτώματος» στη γιόγκα είναι ίσως και η πιο δύσκολη Facebook Twitter
Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση.

Η Savasana μπορεί να έχει απίστευτα οφέλη στην ψυχική υγεία

Ως μια μορφή διαλογισμού η Savasana έχει τη δυνατότητα να προκαλέσει θετικές αλλαγές στη διάθεση και να μειώσει το στρες και την κόπωση. Ο ψυχολόγος Dr Nicole Andres λέει πως «Όταν είμαστε συγκεντρωμένοι και το μυαλό μας δεν αποσπάται, το κεντρικό νευρικό μας σύστημα ηρεμεί. Μέρη του εγκεφάλου όπως η αμυγδαλή- μια ομάδα νευρώνων, σε σχήμα αμυγδάλου- που είναι υπεύθυνη για τα συναισθήματα μας, μπορούν να τιθασευτούν και να ελεγχθούν μέσω της συγκέντρωσης, κάνοντας την σκέψη μας πιο διαυγή, τη μνήμη μας καλύτερη, μειώνοντας δραστικά τα επίπεδα του άγχους.

Το πιο δύσκολο στη Savasana είναι τελικά να χαλαρώσεις

Η πιο συνηθισμένη αντίδραση όταν φτάνει η ώρα της Savasana είναι να σηκωνόμαστε και να φεύγουμε. Κι αυτό γιατί είναι εξαιρετικά δύσκολο να τιθασεύσουμε τις σκέψεις και τα άγχη μας την ώρα που βρισκόμαστε ξαπλωμένοι και καταϊδρωμένοι πάνω στο στρωματάκι. Συναισθήματα που μπορεί να μην θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και διάσπαρτες αγχώδεις σκέψεις μας εμποδίζουν από το να βιώσουμε ολοκληρωτικά τη θεραπευτική λειτουργία της γιόγκα στο σώμα και στο πνεύμα μας.

Αν πρέπει να φύγουμε από το μάθημα νωρίτερα, υπάρχει ο σωστός και ο λανθασμένος τρόπος για να το κάνετε. Καλό θα ήταν να ζητάτε από τον δάσκαλο να βάλει το στρώμα σας στη θέση του, ή να αφήνετε τα προσωπικά σας αντικείμενα εκτός τάξης καθώς και να καθόσαστε κοντά στην έξοδο, προσπαθώντας να είσαστε όσο το δυνατόν πιο διακριτικοί την ώρα που οι άλλοι χαλαρώνουν, κλείνοντας αργά την πόρτα πίσω σας.

Η Savasana μας εξοπλίζει ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τυχόν προκλήσεις της καθημερινότητας. Ενεργοποιεί τις αισθήσεις, επιφέρει πνευματική ισορροπία και σωματική επίγνωση. Ο μαθητής βγαίνει στον έξω κόσμο λίγο πιο έτοιμος για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις. Κάθε φορά που σχεδιάζετε λοιπόν να φύγετε πιο νωρίς από το μάθημα, ξανασκεφθείτε το, γυρίστε πίσω, ξαπλώστε στο στρώμα και μπείτε σε αυτή τη δύσκολη αλλά τόσο ευεργετική για τον εαυτό σας στάση.

ι. Το κομμάτι αποτελεί απόδοση στα ελληνικά του άρθρου Why You Shouldn't Skip Savasana, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό SELF.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ