Τι πραγματικά χρειάζονται οι έφηβοι; Ρωτήστε τον σκύλο τους!

Τι πραγματικά χρειάζονται οι έφηβοι; Ρωτήστε τον σκύλο τους! Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι όλων των ηλικιών συνδέονται βαθύτατα με τα κατοικίδιά τους, αλλά στις ζωές των εφήβων, τα ζώα παίζουν έναν ιδιαίτερο ρόλο. Πράγματι, τα κατοικίδια φαίνεται πως παρέχουν την απαραίτητη παρηγοριά, κομμένη και ραμμένη στα άγχη που βιώνουν οι έφηβοι λόγω της σωματικής και πνευματικής τους ανάπτυξης. 

Πρώτο απ'όλα, τα ζώα δεν κρίνουν - και οι έφηβοι είναι ιδιαίτερα εύθικτοι στο θέμα της κριτικής. Οι ενήλικες έχουν την τάση να προστατεύουν τα αρνητικά στερεότυπα για τους έφηβους, και πολύ περισσότερο όσοι κρατούν ουδέτερη ή θετική στάση για τους νέους ανθρώπους συχνά εμπλέκονται μαζί τους με στόχο να καλλιεργήσουν την ανάπτυξή τους με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Μάλιστα, όπως επισημαίνει η Andy Roark, κτηνίατρος στο Greenville, "όλοι μας επιζητούμε την επιβεβαίωση και τα κατοικίδια είναι πάντοτε εκεί σε μια γωνία για να μας την παρέχουν".

Επιπλέον, τα κατοικίδια δίνουν στους νέους ανθρώπους τη δυνατότητα να απολαύσουν τα συναισθήματα ζεστασιάς και στοργικότητας. Οι περισσότεροι έφηβοι επιζητούν έντονα τη συναισθηματική αμεσότητα, αλλά συχνά ανησυχούν ταυτόχρονα ότι η προσπάθειά τους να την βρουν θα αγνοηθεί, θα παρερμηνευθεί ή θα απορριφθεί. 

Πέρα, όμως, από τη συναισθηματική οικειότητα, οι σχέσεις με τα κατοικίδια λειτουργούν ιδιαίτερα ευεργετικά σε επίπεδο φυσικής επαφής και επικοινωνίας. Αρκετοί ψυχολόγοι αναφέρουν, μάλιστα, ότι η αφή μπορεί να παίξει έναν καίριο ρόλο στη βελτίωση της συναισθηματικής διάθεσης και στη μείωση του άγχους. Για τους έφηβους, ωστόσο, οι αγκαλιές φαντάζουν δύσκολες στο να τις κατακτήοσυν. Ακόμη και όταν οι έφηβοι βιώνουν έντονο συναισθηματικό πόνο, συνηθίζουν να είναι απρόθυμοι στο να δεχτούν την αγκαλιά των γονιών τους. Κι ενώ οι περισσότεροι έφηβοι χτυπιούνται συχνά μεταξύ τους, η αναζήτηση συναισθηματικής ανακούφισης από ηλικιωμένους μπορεί μερικές φορές να θεωρηθεί περίπλοκη κίνηση ή να παρερμηνευθεί ως σεξουαλική παρενόχληση. 

Παράλληλα, τα κατοικίδια έχουν την ικανότητα να αφουγκράζονται τη γλώσσα του σώματος στους ανθρώπους και "είναι πολύ πιθανό να λάβεις τη δέουσα προσοχή από έναν σκύλο κάθε μέρα που είσαι συναισθηματικά αναστατωμένος ή απλώς δεν αισθάνεσαι ο ευατός σου" δηλώνει η Anne Downes, κτηνίατρος στο Westport. Συν τοις άλλοις, η Anne υποστηρίζει ότι τα ζώα είναι σε θέση να παρέχουν μια θεραπευτική βοήθεια στους εφήβους, οι οποίοι στις πλείστες των περιπτώσεων δεν επικεντρώνονται στο παρόν, αλλά προτιμούν να εστιάζουν στο μέλλον και ανησυχούν πως ό,τι και να κάνουν θα έχει επιπτώσεις, οι οποίες για τους ίδιους φαντάζουν αδιέξοδες.

Πηγή: The New York Times

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ