Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι…

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter

Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέονται από τον ουρανό την ώρα της αστραπής, το δικό σας κεφάλι αλλάζει την χημεία και την φυσιολογία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και η εμφάνιση πονοκεφάλων αυξάνεται τις ημέρες αυτές κατά 31%, ενώ της ημικρανίας κατά 28%.

Όσο για την «ακτίνα δράσης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο της κάθε αστραπής, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα (επίγειας απόστασης) από το σημείο που η αστραπή εμφανίστηκε, με χρόνο δράσης από κάποιες ώρες έως λίγα λεπτά μετά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σινσινάτι των ΗΠΑ, που είναι οι πρώτοι που τελικά απέδειξαν την άμεση σχέση αστραπής –κεφαλαλγίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να απομονώσουν την επήρεια των άλλων κλιματολογικών αλλαγών που συνοδεύουν τις αστραπές και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων, όπως η βαρομετρική πίεση και η υγρασία, η θερμοκρασία και η βροχή. Παρόλα αυτά, καταδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες που υπάρχουν αστραπές, η αύξηση της εμφάνισης των πονοκεφάλων ξεπερνά το 19%, με αιτία αποκλειστικά τις αστραπές και μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πραγματικό αίτιο που ενεργοποιεί τους πονοκεφάλους γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι τα άτομα με ευαισθησία στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και ημικρανίας είναι οργανικά ευαίσθητα ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες τροφές, στην αλλαγή φωτός και τα έντονα φώτα, στην υγρασία, ακόμη και στην πείνα.

Όταν ο κεραυνός φτάσει στο έδαφος, δημιουργεί χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο, εξηγούν οι επιστήμονες, προφανώς αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι αστραπές αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικά φορτισμένων ιόντων στον αέρα, καθώς και την συγκέντρωση του όζοντος στον αέρα που προκαλεί ερεθισμούς.

Μια αστραπή που παρατηρούμε από το σημείο που βρισκόμαστε συνοδεύεται από 50.000 κεραυνούς που ακολουθούν, τους οποίους απλά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Επιστήμονες από το πρώτης γραμμής Εργαστήριο Μελέτης Κεφαλαλγίας στο Ντάλας σχολιάζουν ότι μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως πράγματι, οι καταιγίδες, μέσω των αλλαγών στην ιοντική επιβάρυνση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, η βαρομετρική πίεση αλλάζει τις συγκεντρώσεις στον αέρα, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση πόνου.

Αν είναι όντως έτσι, και οι αστραπές... «έχουν τα τυχερά τους»!

Η σεροτονίνη είναι η γνωστή ορμόνη της χαράς, που για να την βρούμε, όσο μας λείπει, χρειάζεται να καταναλώσουμε κάποια κιλά σοκολάτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Φάκελος Υγεία / ΜΕΘ: Υπάρχουν πια αρκετές, αλλά υπολειτουργούν

Η πιο σημαντική παρακαταθήκη που άφησε στα δημόσια νοσοκομεία το σαρωτικό κύμα του Covid-19 είναι η αύξηση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες προήλθαν κυρίως από δωρεές. Το πρόβλημα είναι ότι αρκετές από αυτές είναι κλειστές και κάποιες άλλες υπολειτουργούν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
Μεταρρύθμιση για την υγεία: Φύγε Ε.Σ.Υ., έλα εσύ

Φάκελος Υγεία / Μεταρρύθμιση για την υγεία: Θεραπεύει παθογένειες ή ανοίγει νέες πληγές;

Η μεταρρύθμιση συμπυκνώνεται σε τρεις αλλαγές: τα επί πληρωμή απογευματινά χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, την απασχόληση των γιατρών του ΕΣΥ πέραν του ωραρίου τους στον ιδιωτικό τομέα και τη δυνατότητα των ιδιωτών γιατρών να διενεργούν ιατρικές πράξεις μέσα στα δημόσια νοσοκομεία. Ποια είναι τα επιχειρήματα της κυβέρνησης γι’ αυτό το αμφίδρομο «μπες βγες» στη δημόσια υγεία, με το οποίο υποστηρίζει ότι θα την ισχυροποιήσει;
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Φάκελος Υγεία / Γιατρός στις Κυκλάδες: Άγονες περιοχές, άγονα επιδόματα και άγονες λύσεις

Ποια είναι η καθημερινότητα ενός γιατρού στις Κυκλάδες; Πώς τα βγάζει πέρα μια γιατρός στη Λήμνο, όταν έχει να αντιμετωπίσει ένα έκτακτο περιστατικό που απαιτεί αεροδιακομιδή; Μια εικόνα από τις δημόσιες δομές υγείας στις άγονες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας, που ξέμειναν από γιατρούς αλλά και από κυβερνητικές λύσεις, αφού κι αυτές άγονες παραμένουν.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ
ΕΣΥ: η μεγάλη παραίτηση και η υποστελέχωση

Φάκελος Υγεία / ΕΣΥ: Η μεγάλη παραίτηση

Υποστελεχωμένα νοσοκομεία, εξοντωτικές συνθήκες, γιατροί σε ρόλο καμικάζι και νέοι χωρίς ειδικότητα που αναγκάζονται να αναλάβουν ευθύνες που δεν τους αναλογούν. Αυτή είναι η τωρινή εικόνα του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ