Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι…

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter
0

Από τη Μαρία Παπαπαναγιώτου

Την αστραπή την τρώμε στο κεφάλι… Facebook Twitter

Με ηλεκτρομαγνητικά κύματα που διαχέονται από τον ουρανό την ώρα της αστραπής, το δικό σας κεφάλι αλλάζει την χημεία και την φυσιολογία του, σύμφωνα με τις έρευνες, και η εμφάνιση πονοκεφάλων αυξάνεται τις ημέρες αυτές κατά 31%, ενώ της ημικρανίας κατά 28%.

Όσο για την «ακτίνα δράσης» στον ανθρώπινο εγκέφαλο της κάθε αστραπής, ξεπερνά τα 40 χιλιόμετρα (επίγειας απόστασης) από το σημείο που η αστραπή εμφανίστηκε, με χρόνο δράσης από κάποιες ώρες έως λίγα λεπτά μετά.

Οι επιστήμονες στο πανεπιστήμιο Σινσινάτι των ΗΠΑ, που είναι οι πρώτοι που τελικά απέδειξαν την άμεση σχέση αστραπής –κεφαλαλγίας, χρησιμοποίησαν μαθηματικά μοντέλα για να απομονώσουν την επήρεια των άλλων κλιματολογικών αλλαγών που συνοδεύουν τις αστραπές και είναι γνωστό ότι παίζουν ρόλο στην εμφάνιση πονοκεφάλων, όπως η βαρομετρική πίεση και η υγρασία, η θερμοκρασία και η βροχή. Παρόλα αυτά, καταδείχθηκε ότι κατά τις ημέρες που υπάρχουν αστραπές, η αύξηση της εμφάνισης των πονοκεφάλων ξεπερνά το 19%, με αιτία αποκλειστικά τις αστραπές και μόνο.

Το ενδιαφέρον είναι ότι το πραγματικό αίτιο που ενεργοποιεί τους πονοκεφάλους γενικότερα δεν έχει ακόμη αποκωδικοποιηθεί από την επιστήμη. Πιστεύεται ότι τα άτομα με ευαισθησία στην εμφάνιση κεφαλαλγιών και ημικρανίας είναι οργανικά ευαίσθητα ως προς την λειτουργία του εγκεφάλου σε συγκεκριμένες τροφές, στην αλλαγή φωτός και τα έντονα φώτα, στην υγρασία, ακόμη και στην πείνα.

Όταν ο κεραυνός φτάσει στο έδαφος, δημιουργεί χαμηλής συχνότητας ηλεκτρομαγνητικά κύματα που προκαλούν ένα μαγνητικό πεδίο, το οποίο, εξηγούν οι επιστήμονες, προφανώς αλλάζει τα ηλεκτρικά σήματα στον εγκέφαλο. Οι αστραπές αυξάνουν επίσης τον αριθμό των θετικά φορτισμένων ιόντων στον αέρα, καθώς και την συγκέντρωση του όζοντος στον αέρα που προκαλεί ερεθισμούς.

Μια αστραπή που παρατηρούμε από το σημείο που βρισκόμαστε συνοδεύεται από 50.000 κεραυνούς που ακολουθούν, τους οποίους απλά δεν αντιλαμβανόμαστε.

Επιστήμονες από το πρώτης γραμμής Εργαστήριο Μελέτης Κεφαλαλγίας στο Ντάλας σχολιάζουν ότι μπορεί να ακούγεται παρατραβηγμένο, όμως πράγματι, οι καταιγίδες, μέσω των αλλαγών στην ιοντική επιβάρυνση του αέρα, μπορούν να προκαλέσουν ημικρανίες.

Για παράδειγμα, η βαρομετρική πίεση αλλάζει τις συγκεντρώσεις στον αέρα, οι οποίες με την σειρά τους προκαλούν απελευθέρωση της σεροτονίνης στον εγκέφαλο, κάτι που συνδέεται με την εμφάνιση πόνου.

Αν είναι όντως έτσι, και οι αστραπές... «έχουν τα τυχερά τους»!

Η σεροτονίνη είναι η γνωστή ορμόνη της χαράς, που για να την βρούμε, όσο μας λείπει, χρειάζεται να καταναλώσουμε κάποια κιλά σοκολάτας.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM