Τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 3 βήματα επιβίωσης

Τοξικό εργασιακό περιβάλλον; 3 βήματα επιβίωσης Facebook Twitter
"Τι είναι αυτό που σε αναστατώνει τόσο; Ένα αφεντικό που φωνάζει και πιέζει συνεχώς; Ωραία, μπορείς να αναζητήσεις νέα δουλειά ή να αποφασίσεις ότι θα αδιαφορείς για τη συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου, ως στάση ζωής, ως καθημερινή γυμναστική", συμβουλεύει μεταξύ άλλων η O' Donnell.
0


 

Στρατηγική είναι το να κερδίζεις μια μάχη, χωρίς καν να χρειαστεί να τη δώσεις, είχε γράψει σοφά, αιώνες πίσω ο Σουν Τσου στην «Τέχνη του Πολέμου» και είτε μας αρέσει είτε όχι η δουλειά, το ίδιο το εργασιακό περιβάλλον, πολύ συχνά είναι μια αρένα, στην οποία πρέπει να κατέβετε, με στρατηγική. Τα καλά νέα είναι ότι εδώ δεν υπάρχει λιοντάρι, μόνο ένας προϊστάμενος της συμφοράς, από τους γνωστούς ξερόλες και επιθετικούς υπέρμαχους της καρέκλας και ίσως ένας απαιτητικός εργοδότης. Όλα τα υπόλοιπα και όλοι οι υπόλοιποι είναι διαχειρίσιμοι, σύμφωνα με τη JT O’Donnell, επικεφαλής του Careerealism, του μεγαλύτερου δικτύου διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, η οποία υπογράφει και το άρθρο με τίτλο «Πώς να διατηρήσεις την εσωτερική σου γαλήνη, σε μία τοξική δουλειά».

«Το μυστικό κρύβεται στο να μην αισθανθείς στιγμή ότι... θυματοποιείσαι και να θυμάσαι πάντα ότι μπορείς να πάρεις την κατάσταση στα χέρια σου», γράφει χαρακτηριστικά η O’ Donnell» και συνεχίζει ακόμη πιο διεξοδικά: «Να θυμάστε ότι πάντα – ακόμη και στις πιο σκοτεινές οικονομικά – περιόδους, υπάρχουν εναλλακτικές. Μπορείς να εγκαταλείψεις μία κακή δουλειά ή να κάνεις πίσω και να εξετάσεις με ψυχραιμία γιατί είναι τόσο κακή. Τι είναι αυτό που σε αναστατώνει τόσο; Ένα αφεντικό που φωνάζει και πιέζει συνεχώς; Ωραία, μπορείς να αναζητήσεις νέα δουλειά ή να αποφασίσεις ότι θα αδιαφορείς για τη συμπεριφορά αυτού του ανθρώπου, ως στάση ζωής, ως καθημερινή γυμναστική».

Ανά τον κόσμο οι εργοδότες θέλουν δυναμικούς ανθρώπους, κόσμο που θα πατήσει πόδι, όταν τα πράγματα δεν εξελίσσονται υπέρ τους.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, η κακή εργασιακή κουλτούρα είναι πρόβλημα όλων, τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών, οπότε το δεύτερο βήμα είναι να αναλάβεις δράση. «Από την εμπειρία μου και τις εκτενείς κουβέντες με εργαζόμενους που συνέχισαν να παραμένουν σε ένα κακό εργασιακό περιβάλλον, χωρίς να κάνουν απολύτως τίποτα, προέκυψε ότι τελικά βρήκαν ακόμη χειρότερο μπελά, καθώς ο εργοδότης έφτασε να τους προσάψει ακριβώς αυτό: την παθητική τους στάση, ότι δεν έκαναν τίποτα, ότι δεν πήραν την κατάσταση στα χέρια τους και δεν μίλησαν όσο ήταν καιρός. Και αυτό δεν είναι ακριβώς άδικο.  Όχι άτομα που θα τα καταπιεί το ανταγωνιστικό περιβάλλον», εξηγεί στο ίδιο άρθρο η O’ Donnell.

Η ίδια, πάντως, δεν αρνείται ότι υπάρχουν και περιπτώσεις, όπου η αναζήτηση νέας εργασίας είναι μονόδρομος. «Ακόμη και το να προσπαθήσεις να απολυθείς, συνεπάγεται ότι έχεις κάνει δουλειά: έχεις επικοινωνήσει με άλλες εταιρείες, έχεις κάνει επαφές, έχεις προετοιμάσει το έδαφος και απλώς περιμένεις την εξέλιξη», γράφει χαρακτηριστικά εξηγώντας το απλό – απλούστατο: ότι όσο αποτυχημένο, ως πρακτική είναι το να υφίστασαι αδιαμαρτύρητα το εναντίον σου κλίμα, άλλο τόσο είναι το να παλεύεις για καιρό – και τελικά – χωρίς αποτέλεσμα το να το «γυρίσεις» υπέρ σου. Όλα κάποτε τελειώνουν (ευτυχώς). Ακόμη και μία αποτυχημένη συνεργασία – κατά την αμερικανόφερτη φιλοσοφία – είναι επιτυχία σε εξέλιξη. Τουλάχιστον, αυτός που διέβη και αυτό το στάδιο ξέρει τι δεν πρέπει να κάνει την επόμενη φορά... 

Στοιχεία από BBC.com, LinkeIn.com 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ