Τοξικό περιβάλλον: 5 πράγματα που σας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκεστε στη λάθος δουλειά / παρέα / σχέση

Τοξικό περιβάλλον: 5 πράγματα που σας διαβεβαιώνουν ότι βρίσκεστε στη λάθος δουλειά / παρέα / σχέση Facebook Twitter
Αποχωρήστε την κατάλληλη στιγμή, πριν εμπλακείτε σε κάτι που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη λογική και την ειλικρίνεια.
0

Δεν είναι δύσκολο να αναγνωρίσει κανείς ότι βρίσκεται σε ένα μέρος (γραφείο / σχολή / παρέα / ακόμη και στο ίδιο του το σπίτι), όπου, όχι απλώς δεν τον συμπαθούν, αλλά για κάποιον λόγο αισθάνεται ότι το περιβάλλον του τον «δηλητηριάζει».

Πώς, όμως, μπορεί να είναι κανείς σίγουρος ότι κινείται σε μία τοξική επιχείρηση, ένα τοξικό σπίτι, μία παρέα γεμάτη από τοξικούς ανθρώπους και δεν κάνει κάτι ο ίδιος λάθος ή δεν εισπράττει μία συμπεριφορά λανθασμένα ή με προκατάληψη; Η σύγχρονη ψυχολογία και οι υπεύθυνοι διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού μεγάλων εταιρειών περιγράφουν μία σειρά από 6 σημάδια που αναγνωρίζει κανείς εύκολα σε ένα πραγματικά μοχθηρό περιβάλλον και να ποια είναι αυτά:

1.

«Εσύ φταις»

Είναι το παιχνίδι που παίζουν οι άνθρωποι, όταν δεν θέλουν να αναλάβουν την ευθύνη για κάτι. Είτε σε μία παρέα -για το πού θα συναντηθούν και θα διασκεδάσουν-, είτε σε μία δουλειά -για την αποτυχία ενός πρότζεκτ-, είτε σε μια οικογένεια -για τον προϋπολογισμό του σπιτιού ή για μία οικιακή εργασία ή κάποιο άλλο πρόβλημα. Το εξιλαστήριο θύμα είναι ο ρόλος που επιφυλάσσουν τα τοξικά περιβάλλοντα σε όποιον δεν είναι αρεστός / συμβατός / αποδεκτός. 

Αν στο τέλος της ημέρας, διερωτάστε ποιον θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε από μία ομάδα ανθρώπων και η απάντηση είναι «κανείς», να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε τοξικό περιβάλλον.

2.

Καμία εμπιστοσύνη

Αν στο τέλος της ημέρας, διερωτάστε ποιον θα μπορούσατε να εμπιστευθείτε από μία ομάδα ανθρώπων και η απάντηση είναι «κανείς», να είστε σίγουροι ότι βρίσκεστε σε τοξικό περιβάλλον. Συνήθως, ακόμη και σε μία ομάδα δύσκολων ή έστω απαιτητικών ανθρώπων υπάρχει η τάση να αναπτύσσουμε δεσμούς με αυτόν που μας εμπνέει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ή έστω έναν βαθμό δικαιοσύνης. Αν δεν υπάρχει ούτε αυτή η μικρή σιγουριά, τα πράγματα είναι εξαιρετικά δύσκολη και το περιβάλλον αβίωτο.

3.

Νιώθετε ότι αντιμετωπίζεστε σαν αριθμός

Ναι, σίγουρα είστε το αποτέλεσμα σας, οι επιδόσεις σας, η καλή σας απόδοση. Είστε αυτό που προσφέρετε στους φίλους, στη σχέση, στην εργασία σας. Όμως, δεν είστε μόνο αυτό και στο τέλος της ημέρας, πρέπει και να εισπράξετε. Είτε είδος ή αμοιβή είτε σε αναγνώριση. Αν δεν συμβαίνει αυτό, είστε απλώς ακόμη ένας αύξοντας αριθμός στον χώρο της δουλειάς, ένας ακόμη φίλος, μια ακόμη σχέση. Κι αυτού του είδους οι δεσμοί δεν είναι δεσμοί είναι συναλλαγές που πραγματοποιούνται μεταξύ αυτόματων, όχι μεταξύ ανθρώπων.

4.

Εντοπίζετε διγλωσσία 

Αν πριν από μία ώρα άλλο πράγμα συζητούσατε, για άλλο πράγμα είχατε συνεννοηθεί και ξαφνικά συνειδητοποιείτε ότι έρχεστε αντιμέτωποι με κάτι άλλο, μην πιστέψετε ούτε για μία στιγμή ότι κάπου εσείς δεν καταλάβατε καλά. Η διγλωσσία είναι μορφή ανηθικότητας και ψεύδους και όχι τεκμήριο ανθεκτικής προσωπικότητας. Αποχωρήστε την κατάλληλη στιγμή, πριν εμπλακείτε σε κάτι που δεν θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε με τη λογική και την ειλικρίνεια. 

5.

Ευδοκιμεί το κουτσομπολιό 

Άπειρες οι μελέτες που έχουν δημοσιευθεί τα τελευταία χρόνια και θεωρούν το κουτσομπολιό ως έναν από τους κύριους λόγους αποτυχίας μιας επιχείρησης, μίας ομάδας, ακόμη και μίας παρέας. Επιπροσθέτως, το να συναναστρέφεται κανείς ανθρώπους που σε επαγγελματική βάση πλέον διασύρουν φίλους, συναδέλφους, απλούς γνωστούς, μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ψυχοφθόρο και ματαιωτικό της όποιας καλής πρόθεσης ή προσπάθειας.

Με στοιχεία από Inc.com, Telegraph.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ